Svar: Afføring hos brystbarn
Kære R.
Tak for dit brev :)
Det er helt normalt, at din drengs afføringsmønster ændrer sig i takt med, at han bliver ældre. Hvor det spæde barn ofte vil have mange afføringer i løbet af en dag, så vil det lidt ældre barn stille og roligt begynde at optage næsten al næring fra modermælken, og der vil gå længere tid imellem afføringerne.
Det er normalt, at der kan gå 1-2 uger imellem afføringerne hos et barn, der udelukkende ammes. Og hvor afføringerne indtil ca. 8 ugers alderen vil være gule hos næsten alle børn, så vil afføringerne efter denne alder hos en trediedel af børnene blive mere grønlig. Den grønne farve skyldes først og fremmest galdefarvestoffer, som omdannes til den grønne farve på grund af bakteriefloraen. Farven kan variere fra grønne pletter i en gul afføring til afføring, der er grøn som pesto.
Når man i 4-6 måneders alderen begynder at introducere overgangskost, så ændrer afføringen sig igen. Afføringerne bliver ofte hyppigere og afføringen ...
... skifter farve og bliver mere brunlig. I takt med at barnet spiser mere og mere familiemad, vil barnets afføring komme til at ligne voksnes afføring.
Da din dreng stadig udelukkende ammes, så vil en stor del af modermælken blive optaget, og der vil næsten ikke være nogen affaldsstoffer, som kan udskilles som afføring. Derfor lyder det helt normalt, at der kan gå 2-4 dage imellem hans afføring nu. Det du skal holde øje med er, hvordan han trives. Han må ikke have ondt i maven, og afføringen må ikke være hård. Det må ikke være svært for ham at komme af med sin afføring - du kan godt se, at han presser og bruger kræfter, men du må ikke have fornemmelsen af, at han skal kæmpe meget, eller at det gør ondt på ham. Det bør heller ikke være sådan, at afføringen påvirker hans appetit. Han skal stadig have lyst til at spise hos dig - og måske stille og roligt begynde at interessere sig for mad, som du selv spiser :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg håber, at dette giver lidt ro med på vejen :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...