Annonce

Annonce

Svar: 8 mdr. og ammes om natten


4. februar 2017

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Der er ingen tvivl om at væske i ørerne kan spille ind på jeres datters behov for brystet om natten. Når hun har væske i ørerne, så stiger trykket i øret og det betyder, at når hun har sovet lidt, så får hun ondt i sit øre. Når hun så kommer lidt på højkant og tilbydes brystet, så falder trykket i øret - derfor hjælper det at die kortvarigt, hvorefter hun puttes, sover igen indtil trykket så atter stiger og hun får ondt og derfor søger brystet igen...

Det er derfor vigtigt, at I holder øje med hendes øre og drøfter med lægen, hvorvidt det skal behandles eller forventes at gå over af sig selv. Måske har hun behov for smertestillende, og det vil ofte også hjælpe at putte hende, så hun ligger med hovedet eleveret. I kan komme en pude eller et sammerullet håndklæde ind under hendes madras, så hele madrassen ligger højere, der hvor hun har sit hoved.

Derudover vil det være rigtig godt, at hun nu ammes ca 3 gange i døgnet. Hun er knap 8 måneder, så måske har hun stadig brug for 4 amninger. De fleste børn begynder at kunne nøjes med 3 amninger, når de er 8-9 måneder gamle. Hvis hun har brug for 4 amninger vil jeg anbefale, at de ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Hvis hun begynder at kunne nøjes med 3 amninger, vil jeg anbefale at de ligger før middagslur, aften og sen aften.

Det er, som I også har læst, en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at hun tilbydes både mad og væske nok hele dagen. Og jeg anbefaler ofte, at man indfører en godnatgrød fra 8 måneders alderen. Det vil sige, at i stedet for at servere grød om eftermiddagen, kan I her servere lidt frugt og lidt brødhapsere eller lignende - og så kan hun få grød, før hun skal i seng.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra jeres angivne tider, ser således ud:

(Tidlig morgen 05: Ammes kortvarigt - denne amning forsvinder ofte i 8 måneders alderen, så hun kan nøjes med 3 amninger dagligt - forklaring følger)

Morgen 7.30-8: Havregrød, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost. Frisk frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske ca kl 13-13.30 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos eller måske lidt frugtgrød med lidt mme, vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mos, mad med bid og mad til hånden, Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov osv.

Tilbydes en godnatgrød f.eks. ca 19.30, får herefter børstet tænder (hvis hun har fået tænder:))

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og skal herefter begynde at sove igennem om natten.

Da hun kun er knap 8 måneder, kan det være nødvendigt at bibeholde den tidlige morgenamning lidt endnu. Men det vil være rigtig godt, hvis du kan begynde at trappe denne ud. Det gør du ved at amme kortere og kortere tid, og altså ved at trække brystet til dig. Når hun vågner og søger brystet, så tager du hende over til dig, ammer hende liggende og lader hende sutte et par minutter. Herefter forsøger du så at lirke brystvorten ud af munden på hende. Til at begynde med vil hun blive irriteret og søge efter brystet ...


Annonce

... igen, så giver du det til hende igen, lader hende atter sutte lidt, men lirker så brystvorten ud af munden igen.

Du skal sandsynligvis gentage det flere gange i starten, men stille og roligt vil hun acceptere, at hun ikke behøver brystet i munden for at sove og du skulle gerne opleve, at hun slipper brystet, triller om på siden og sover videre. Hvis du derefter kan flytte hende til egen seng, hvor hun så sover videre, vil det være rigtig godt - men tidlig morgen må hun også godt blive liggende hos dig, hvis det hjælper hende til at sove lidt længere om morgenen - bare du sikrer, at hun ikke kan spise af brystet, som hun selv føler behov for. Det kan være en god idé, at du sover med en t-shirt eller lignende :)

Det er også vigtigt, hvis du allerede om aftenen ammer hende og derefter putter hende over i tremmesengen, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove. Du må gerne lade dine hænder være hos hende, berolige hende, putte med en putteklud eller lignende, så hun føler sig helt tryg. Men det er vigtigt, at hun lige når at følge med i, at brystet ikke er i munden og at hun er i sin seng. Det vil gøre det lettere for hende at komme videre i søvnen om natten, når hun ved, hvor hun ligger :)

Efter godnatgrød og amning og derefter amning igen sen aften f.eks. kl 23.30, så burde hun ikke behøve brystet - hvis hun således vågner, virker søgende om natten, så vil det være rigtig godt, at du forsøger at hjælpe hende videre i søvnen med dine hænder, kærtegn, stillingskift osv. men uden at komme noget i munden på hende (heller ikke sut, da hun ikke lyder til at bruge dette nu).


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du er bedst til at berolige hende om natten - også selvom du ikke ammer, så er det fint, at det er dig, som hjælper hende videre i søvnen, så hun ikke både skal undvære mor og undvære brystet. Men hvis hun dufter din mælk og tror, at hun skal spise, fordi du er i nærheden, så kan det godt være en løsning at lade far tage over om natten. Det betyder, at far så kan sove sammen med hende i dobbeltsengen, og du sover i et andet rum. Når du har ammet hende sen aften, skal du derfor lade far tage over. Når du ikke længere er der, så er amning ikke en mulighed - og måske vil hun af sig selv derfor lettere finde ro. Far kan give hende masser af nærhed, tæt kontakt osv. som hun har behov for. Det er helt naturligt, at hun kan have brug for at finde fysisk ro i denne alder og her er far der for hende - men brystet behøver hun ikke...

Man siger normalt, at hvis far tager over, så vil han opleve en ændring efter 3 nætter. Ikke at hun vil acceptere at skulle undvære brystet fuldstændig, men hun vil protestere mindre og far vil kunne fornemme, at efter tre dage, så bliver hendes opvågningerne kortere, og han vil lettere kunne få hende til at finde roen og komme tilbage i søvnen. Om du så kan flytte tilbage i soveværelset igen efter 3 nætter må afhænge lidt af, hvordan far synes det går og hvad I fornemmer. Måske vil det passe fint, måske vil det være bedre, at du sover i et andet rum en uges tid, før I så sover sammen igen...

Hvis hun virker meget tørstig om natten, så kan far godt vælge at give hende lidt vand. Men hun skal være tørstig - det er nemlig vigtigt, at I ikke får skabt en vane, hvor hun så pludselig begynder at vågne om natten, fordi hun så har lært at drikke vand der. Derfor skal hun have vand i dagtimerne og stadig ammes godt sen aften, så I sikrer jer, at det ikke er et reelt behov for at få mælk/væske :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, - og at det hjælper jer med at komme væk fra amningerne om natten :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce