Svar: Fortsat putteproblemer
Hej med dig
Tak for dit brev og alle dine tanker :)
Det er rigtig dejligt, at du stadig har jeres datter hjemme og at hun ikke skal i institution endnu, det er dejligt at have denne tid sammen og dejligt, at I kan være lidt fleksible i forholde til hendes behov og de signaler, som hun sender :)
Jeg tænker at især to ting kan spille ind hos jer nu. Det ene er, at nogle børn har brug for tid til at koble fra, før de kan falde i søvn og at nogle børn derfor nyder at ligge i deres seng om aftenen. Hun lyder ikke umiddelbart til at være ked af det, men lyder til at have brug for at tumle lidt rundt, rejse sig ved tremmerne, sparke dynen af osv. Og hun har på den måde måske brug for at lukke lidt "overskudsenergi ud", før hun er parat til at overgive sig til søvnen. Og det er her rigtig fint, at I ikke altid sidder der, men vælger at gå til og fra og så være der hos hende, når hun viser sig parat og lige har brug for en beroligende hånd for at kunne sove :)
Det andet er, at man naturligvis ikke kan udelukke, at hun har lært at putningen skal tage en time. At det er sådan hun tror det er, fordi det nu har været sådan længe. At hun således har en erfaring med sig om, at det at skulle sove indebærer et ritual, hvor hun puttes og I enten sidder der eller går frem og tilbage, hvor hun tumler rundt, kalder, I kommer tilbage osv.
I skal prøve at vurdere, hvorvidt I synes det fungerer, som det er nu. Nogle gange sover hun jo i løbet af 10 minutter og andre gange har hun brug for at være vågen og lidt aktiv, før hun kan overgive sig til søvnen ...
... - men så længe hun virker til at trives med det, kan det faktisk være helt okay...
Hvis I ikke synes, at det fungerer, så kan det være en god idé at I begynder at putte hende så sent, at I med sikkerhed ved, at hun vil kunne falde i søvn i løbet af ca. 15 minutter. Det betyder, at hvis hun lige nu ikke sover før klokken måske er 21, så skal hun faktisk ikke puttes før. Her skal I så indføre det ritual, som I tænker hun vil kunne falde i søvn med både nu og fremover. Det kan f.eks. være med mælk, putteklud, kærtegn og godnatsang...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig med at I putter hende senere, så skal I holde fast i dagsrytmen. Sikre hende, at hun kommer op til samme tid hver morgen, sover til samme tid hver dag osv. Så rytmen er den samme og gradvist rykker I så puttetidspunktet om aftenen frem. Så i stedet for at hun puttes kl 21, så puttes hun kl 20.45, derefter 20.30, så 20.15 og til sidst kl 20... I kan ikke putte hende tidligere aften efter aften, men er nødt til at gøre det over flere uger. Nogle aftener vil I godt kunne putte hende tidligere, men næste aften er I så lidt tilbage igen - det vil ofte tage 5-6 uger, og det kræver, at der ikke sker andre ændringer undervejs som sygdom, institutionsstart eller lignende.
Det hun skal lære er, at putningen tager ca 15 minutter samtidig med at hun begynder at føle sig parat til at sove, når I putter hende. Og rutinerne er de samme aften efter aften, så hun får en ny erfaring med sig om, hvordan det foregår, når hun skal sove.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Brystpumpe
En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.
Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.
Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.