Annonce

Annonce

Svar: Madkonsistenser


25. januar 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære M

Tak for dit brev og dine åbne og ærlige tanker :)

Det kan være rigtig svært at tilbyde sit barn mad i hånden og lade ham gumle, sutte, gnaske osv. For et eller andet sted, har du jo ret - han kan i princippet sagtens få noget galt i halsen, og du skal naturligvis holde øje med ham og også kunne reagere, hvis det sker... Derfor skal du forsøge at finde en balance mellem at tilbyde ham mad, som styrker ham mundmotorisk - og huske på at øvelse gør mester - og samtidig også give ham noget, som du selv er mere tryg ved.

Det styrker hans mundmotorik, og også hans koordinationevne, hvis du lader ham sidde med f.eks. en brødskorpe i hånden, lade ham selv føre den til munden, opbløde den med spyt osv. Det er en god øvelse for ham. Ristede rugbrødsbjælker er en mulighed, det samme er en agurkering - du kan skære en skive agurk på 1.5 cm og fjerne kernerne i midten, så det bliver til en ring og sætte den på hans tommelfinger - så kan han bedre holde fast på den. Det lyder som om, at mødregruppen bruger mine råd :) Du må også gerne give ham en blød appelsinbåd, som han kan sidde og sutte saften ud af. Det kan også være et stykke melon, som du holder, imens han sutter, slikker og smager. Hvis I får kartoffelbåde bagt i ovnen om aftenen, kan du også prøve med sådan en, det samme med en lille blomkålsbuket, der er kogt.

Du bør derimod IKKE give ham f.eks. æblebåde eller anden frugt med skræl, ligesom han ikke må få en rå gulerod. Her kan han let få bidt et stykke af og det kan sætte sig fast i halsen og være farligt! Og så skal han naturligvis altid være under opsyn, når han sidder med noget, så du kan reagere hurtigt, hvis det går galt...

Og så tænker jeg, at du måske skal undersøge muligheden for at få lidt større viden om, hvordan du skal reagere. Du kan højst sandsynligt finde et kursus i førstehjælp til babyer og småbørn i nærheden af, hvor du bor. Nogle gange kan man bestille et kursus til mødregrupper, så det er også en mulighed :)

Og så tænker jeg også, at det lyder som om, at du lige nu skal købe en babyfeeder eller et frugtnet. Det er en lille beholder, som du kan komme frugt eller kogte grøntsager ned i, og som din dreng så kan sidde og gumle på og sutte på. Det stimulere hans lyst til at smage, styre slagets gang lidt og giver samtidig sikkerhed for, at der ikke bliver bidt stykker af, som kan sætte sig fast i halsen. De kan købes på nettet eller i større babyudstyrs forretninger.

Og når det er sagt, så tænker jeg også, at han jo ikke er så gammel endnu, så det er helt normalt, at han stadig har brug for grød og mos og ikke helt er klar til grovere konsistens og mere bid. Det kommer hen af vejen :)

Det vil være rigtig godt med grovere grød som havregrød eller flerkornsgrød, så han på den måde vænnes til lidt mere bid. Du må også gerne komme hakket kød og fisk i hans grøntsagsmos - men det er ...


Annonce

... naturligt, hvis du stadig er nødt til at lave mosen cremet og han endnu ikke er parat til, at det bare er moset med en gaffel. Det er mange børn først parat til i 7 måneders alderen og også der, kan de have svært ved det. Du skal derfor ikke give ham noget, som han endnu ikke virker parat til. Det har hverken du eller han glæde af, så er det bedre at tage det lidt mere stille og roligt. Det vigtigste er trods alt, at han er glad for mad og glad for at spise - og hvis maden er for grov og han oplever at få maden galt i halsen til hvert måltid, så er det bestemt ikke rart for ham. Derfor skal du prioritere at give ham noget, som han faktisk kan spise og også at give det hele lidt tid :) Og så forsøge ikke at sammenligne alt for meget med de andre i mødregruppen...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes eller flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv (evt. via en babyfeeder), vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos og frisk blød frugt i hånden (evt. via en babyfeeder), vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres gerne med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende og kan også få lidt kogte grøntsager eller lidt frugt som dessert via en babyfeeder... Vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Tilbydes frugtmos, frisk blød frugt i hånden (og igen evt. via en babyfeeder), vand af kop.

Powernappen springes måske over

Aften 18: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk i mosen og han suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignede. Udgangspunkt i jeres mad og også om aftenen må han gerne sidde og sutte på lidt frugt til dessert, som gives via en babyfeeder. Vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig. At sove igennem i denne alder betyder at han kan sove 5-6 timer uden mælk...

For at give dig "ro i sjælen", anbefaler jeg som sagt en babyfeeder. Det er okay - det er bedre, at han får lidt at gumle på via denne, end at han slet ikke får det. Men det vil være rigtig godt, hvis han også stadig får noget at gumle på, som det er - og ikke via noget gummi... så han oplever konsistensen af det han gumler på forskelligt og også lærer, hvor langt ind i munden han kan komme maden før f.eks. brækrefleksen aktiveres... Når far f.eks er hjemme i weekenden eller om aftenen, så prøv at lade far styre det lidt... hvis han tør lidt mere :)

Og husk, han behøver ikke kunne spise groft moset mad endnu - det er helt fint med cremet mos og hvor fisk eller kød bare giver lidt struktur i en enkelt skefuld en gang imellem:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :) Og stort knus med på vejen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce