Annonce

Annonce

Svar: 6 år og sover (for) sent


21. januar 2017

Kategori:
Alder:
6 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Jeres dreng har aldrig haft det største sovehjerte og det lyder derfor som om, at du nok skal indstille dig på, at han sover lidt mindre end gennemsnittet. Og det er helt okay, så længe han vokser, trives, har overskud til at lege, møde hverdagen, lære alt det han skal lære osv. så må du tro på, at han får den søvn, som han har behov for.

Det gennemsnitlige søvnbehov er 10.5 til 11 timer, når man er 6 år gammel. Jeres dreng sover ca 9 timer til hverdag og sover så ofte 10 timer i weekenden. Og jeg synes det lyder acceptabelt, selvom det kunne være ønskeligt, hvis han kunne sove 10 timer i hverdagene også....

Jeg tænker, at du har helt ret i, at et puttetidspunkt for ham måske skal være kl 20.30-21.00. Og det er rigtig fint, at I putter ham og så lader ham ligge i sengen og I så går lidt frem og tilbage. Så selvom han ikke sover, så ligger han stadig i sengen og har mulighed for at lade roen komme over sig.

Pas på, at I ikke siger til ham, at han skal sove. Hvis I siger "du skal sove nu", så vil alt i ham stritte imod, og han vil ikke kunne falde i søvn. Fjern i stedet kravet om at han skal sove, så når han siger "jeg kan ikke sove", så svarer I f.eks. "det er helt okay, du kan bare ligge her og slappe lidt af".

Han ved højst sandsynligt godt, at I gerne vil have ham til at sove tidligere, end han gør, og måske har han også selv lyst til at kunne sove - men han kan bare ikke. I kan godt tale med ham om, at I gerne vil hjælpe ham med at finde roen og falde i søvn og så tale med ham om, hvad der skal til for at han kan sove. Et godnatritual kan være en god idé. Han må f.eks. gerne få bad om aftenen og blive puttet i seng en time senere. Han må også gerne få en portion havregryn med mælk eller et stykke rugbrød, før han skal i seng. Nogle børn kan godt lide te og man kan godt købe "godnat-te". En puttebamse eller lignende vil være rigtig godt, som substitut for jer. Har han fået en ...


Annonce

... voksendyne? En større seng? Måske har han brug for en ny seng og en større dyne...

I må gerne læse lidt godnathistorie for ham, og når I så har læst og kysset godnat, og derefter går ind i stuen eller sætter jer og arbejder, eller hvad I nu skal, så må han gerne ligge og læse lidt selv eller tegne lidt eller løse små opgaver. Det skal helst være på papir og med blyant og med en meget svag natlampe. Han skal helst ikke ligge med en iPad, en smartphone eller ligge og se film eller ligende, før han skal sove. Lyset fra skærmen vil være med til at holde ham vågen. Men at ligge og løsne lidt opgaver - dansk, matematik, finde vej i labyrinten osv. I kan købe små opgavebøger til formålet, måske finde små opgaver på nettet, som I kan printe ud til ham - vil være godt, fordi det gør ham træt på en anden måde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han har heldigvis en evnen til at hente noget af den manglende søvn i weekenden, og det skal han naturligvis have lov til. Men det er en balance, for han bør ikke ændre så meget rytme, at det så bliver sværere for ham at komme op mandag morgen og finde rytmen, når skoledagen er igang igen. Det er derfor også begrænset, hvor sent han bør gå i seng i weekenden og dermed begrænset, hvor sent han kan stå op om morgenen. Men lige nu lyder det som om, at han indhenter, og det fungerer, og det er fint :)

Og når alt dette er sagt, så skal I naturligvis også sikre jer, at han ikke har svært ved at sove, fordi han ikke trives i skolen, i sin klasse... Nogle børn vægrer sig mod at sove, fordi når man sover, så går natten meget hurtigt, og hvis man er bange for næste dag, bange for drillerier osv. så er det ikke rart at falde i søvn, for så er næste dag der jo lige pludselig... Derfor er det vigtigt, at I taler med ham om, hvordan han egentlig trives og har det, så I sikrer jer, at hans søvnproblemer ikke handler om nogle andre udfordringer med legekammerater, krav, drillerier, mobning osv....

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce