Svar: Pludrer, mosler rundt eller græder
Kære Rikke
Tak for dit brev :)
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu. Hun er rigtig godt igang med separationsfasen og det betyder, at hun ofte har svært ved at finde ro og overgive sig til søvnen. På den ene side, har hun rigtig meget brug for at mærke jer, være tæt på jer og fornemme jeres favn, og på den anden side, kan det også forstyrre hende og hun sover bedre, når hun ligger for sig selv.. Det kan være rigtig svært at finde ud af, hvor meget og hvor lidt kontakt og nærhed, hun egentlig har behov for:)
Det er som udgangspunkt godt, hvis hun kan falde i søvn i egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover. Det vil ofte gøre det lettere for hende at komme videre i søvnen om natten.. Vi har alle sammen små opvågninger i løbet af natten, hvor vi registrerer at alt er, som da vi faldt i søvn og hvis hun er faldet i søvn i jeres favn og oplever pludselig at ligge i sin seng, så kan det godt være utrygt for hende og så vil hun ofte først falde til ro, når hun atter kommer op i jeres arme. Derfor er det som udgangspunkt godt, hvis hun lige når at følge med i, at hun rent faktisk puttes i egen seng.
Men nogle gange, kan det være rigtig svært netop i denne alder, og her kan det godt være nødvendigt, at I lægger jer med hende i dobbeltsengen og lader hende falde i søvn ved siden af jer. Hun kan få sin flaske, ligge ved siden af jer, så hun får nærheden og mærker jer tæt på, men dog ikke ligger i favnen. Det må gerne være sådan, at hun får sin flaske, drikker sin mælk, slipper flasken, smiler til jer og triller om på siden og falder i søvn... Og så kan I vælge at lade hende ligge til i selv går i seng. I skal naturligvis sikre ...
... jer, at hun ikke kan trille ned af sengen og komme til skade. Med den alder hun har nu, er hun meget mobil, så I skal være ekstra opmærksomme her... Og når I så selv går i seng - hvis I kan holde jer vågne til klokken måske er 23.. så kan I tilbyde hende den sene aftenflaske og putte hende i egen seng, hvor hun så sover resten af natten.
En anden mulighed er, at I giver hende flasken direkte i tremmesengen, så I helt undgår skiftet fra favn og ned i egen seng, som hun lige nu reagerer på og bliver ked af. Altså som nu gøre hende klar til natten, men i stedet for at sidde med hende i favnen og derefter flytte hende, så putter I hende med det samme i tremmesengen og giver hende flasken imens hun ligger der. Det vil være godt, at I eleverer hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan I gøre ved at komme en lille pude eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen løftes lidt op. Og igen give hende flaske, hun drikker, slipper, triller om på siden og sover videre - i sengen og ikke i jeres arme :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Armen i ansigtet og pillen i øjnene er naturligt ikke særlig rart for jer, og det er rigtig godt, at I forsøger at holde hende i hånden og afbryde denne lyst lidt... Det kan være svært at finde et alternativ i denne alder, for de fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de begynder rigtigt at kunne bruge en klud, puttebamse, slaskedukke eller lignende, men I kan godt forsøge, om I kan finde noget andet, som hun kan pille ved. Gerne noget med frynser eller lignende, som hun netop kan dreje imellem sine fingre... Det kunne f.eks. være en Thilde-klud eller en Thilde-elefant med flere vaskemærker...
Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.