Brev:
Søvn - tryghed/stærk vilje/hysteri/oversete signaler?
Kære Helen
Vi er nye i medlemsklubben, men har fulgt din brevekasse lige siden vores søn kom til verden :) Vi har altid kunne finde svar på vores spørgsmål i din brevkasse, men denne gang føler vi at vores situation er lidt anderledes end dem vi kan læse os til og derfor henvender vi os direkte til dig :)
Vi har en dejlig dreng, M. på 11 måneder. Han er alderssvarende, i god udvikling, meget glad, meget aktiv og overordnet set i trivsel. Han starter i vuggestue 1. februar og virker meget klar til at komme afsted. Han er vores første barn, og selvom vi føler os godt forberedte som forældre, har vi jo erfaret at nogle børn bare ikke har læst de bøger der fortæller hvad børn kan/skal/burde ;)
Nå, til udfordringen: Han har altid haft det anstrengt med søvn og er bestemt ikke et barn der spilder sit liv med at sove! Dette gør sig gældende både om dagen og om aftenen. Fra han var et par måneder gammel og der kom mere rytme i antallet af lure, har han sovet ganske korte lure (20-45 minutter). Han var svær at få puttet, det tog gerne en halv time eller mere og han ville heller ikke sove i barnevogn. Dette blev bedre da han blev omkring 7 måneder. Der ville han gerne sove i barnevogn, blev virkelig nem at putte om dagen og begyndte at tage lure på helt op til 2,5 time (halleluja!).
Vi har lige været på ferie i en uge, og et par dage efter vi kom hjem, ville han så ikke sove i barnevogn mere. Han skriger, vrider sig, græder og knuger sig fast til mig (mor) når vi lægger ham i den. Hvis vi putter ham indendørs i sin seng, sover han maksimalt 45 minutter, også selvom vi står klar til at få ham til at sove igen. Han bliver selvfølgelig rigtig knotten når han ikke får længere lure, så vi håber at det vender igen.
Aftenputningen har altid været en udfordring og er det stadig og det er først og fremmest den vi vil bede om hjælp til. Han bliver puttet omkring kl. 20. En halv time før han skal puttes sætter vi tempoet lidt ned, pusler ham, børster tænder, laver aftenflasken klar, går ind i soveværelset hvor der er dæmpet belysning og køligt. Han får sin flaske på skødet af os og vi nusser ham og taler lidt ...
... om dagen eller synger en sang. Når den er drukket bliver han lagt i sin seng, får dyne på og der bliver sagt godnat. Han holder os som regel i hånden eller nusser os på armen. Han ligger så ned i 10 sekunder, hvorefter han rejser sig op.
Vi har så prøvet følgende:
At blive siddende ved ham og blidt sige "læg dig ned" og derefter hjulpet ham ned at ligge ved fx at klappe på madrassen
At blive i soveværelset og lave noget andet
At gå ud af soveværelset (sålænge han ikke er ked af det)
Alle tre scenarier ender som regel altid med, at han bliver rigtig ked af det (på den der måde hvor han bliver helt lydløs et kort øjeblik) og vil op til os. Vi tager ham selvfølgelig op når han bliver ked af det på den måde, vi trøster ham og når vi så skal sætte ham ned i sengen igen, knuger han sig til os og vil ikke slippe grebet i os. Hvis vi vil sikre os at han falder i søvn må vi enten tage ham i bæreselen, give ham mere mælk i vores favn eller selv lægge os til at sove med ham i vores seng.
Vi har faste rytmer hver dag. Han sover to lure om dagen og vågner senest fra sin sidste lur kl. 16, som regel kl. 15. Vi har prøvet at putte ham tidligere (så der var tid til at lege i sengen), vi har prøvet at putte ham senere (så han var rigtig træt), vi har prøvet at lade ham græde lidt mere for at se om det evt. var hysteri (det brød vi os bestemt ikke om), vi har fået tjekket hans ører, vi har haft hævet sengegærdet, vi har prøvet at give ham mere mad op til sengetid (både grød og mælk), vi har prøvet at give ham en nusseklud/bamse så han havde noget hyggeligt og trygt med sig i seng (dem får han stadig med i seng, men han er helt ligeglad med dem).
Vi ønsker bare at putningen kan blive noget hyggeligt, trygt og roligt, en god måde at afrunde dagen på. Vi har fået anbefalet at 'tage kampen' med ham, men vi håber lidt at vi kan undgå at det bliver en lang kamp med en grædende baby og frustrerede forældre.
M´s farmor fortæller at M´s far var akkurat lige sådan da han var baby, måske endda værre. På en måde trøster det lidt, men omvendt hjælper det heller ikke rigtigt :)
Hvad tænker du?
De bedste hilsner
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
12. november 2024 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Min datter er 10 mdr gammel. Jeg har været på barsel med hende...
9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.
Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2
Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...
24. oktober 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
9 måneder og sover ikke igennem om natten
Hej Helen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vores dreng A. på 9 måneder ikke...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
Viden om børn:
Mælkedranker
Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.
De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S