Svar: Forslag til mellemmåltid
Hej med dig
Tak for dit brev :)
I princippet kan du give din datter næsten alt som mellemmåltid, men for de fleste vil mellemmåltider nok ofte bestå af brød, frugt og bær for børn i 7-8 måneders alderen...
Brød kan være en blød bolle, f.eks. serveret med lidt smør. Du skal lave bidderne så små, at hun kan kapere dem i munden, og hvis du giver hende de små bløde brødhapsere ind i munden, så prøv at få dem placeret i siden af munden, så hun med det samme kan tygge sammen omkring dem. Det er sværere for hende at styre det, hvis det kommer ind foran i munden...:)
Du kan bage selv, og du kan også købe færdiglavede boller og brød. Din datter må gerne få fuldkorn, men ikke brød med hele kerner. Hvis du køber brød til hende, så vælg brød som ikke er groft og med hele kerner, så hun bedre kan arbejde med det i munden og også optage næringen fra det.
Først fra 9 måneders alderen kan hun begynde at få lidt surmælksprodukt af sødmælkstypen. Det er altså for tidligt endnu :) I 9-12 måneder kan indtaget af f.eks. tykmælk eller A38 være 50-100 ml gradvist stigende frem mod 1 års alderen. Det er således små mængder, hun kan få :)
Frugt og bær kan være "håndmad", som hun kan sidde med selv, sutte og gumle på. Hvis hun har tænder og tendens til at bide større stykker af, så kan du vælge at bruge et frugtnet eller en babyfeeder, som er en lille beholder, hvorigennem hun stadig kan sidde og gumle, sutte, smage...
Hun må gerne få frugtmos, og du kan med fordel give hende frugtmos med lidt mme eller servere lidt gammeldags frugtgrød med lidt mme på. Det kan mange børn rigtig godt lide og det er også med til at holde maven igang naturligt :) Det samme gælder bær mos eller f.eks. jordbærgrød :)
Du kan også købe færdiglavede frugt- eller grøntsagssmoothies, til børn fra 6 måneder, som du kan give hende en gang imellem :)
Hun må også ...
... gerne få grød som mellemmåltider. Altså grød lavet af mel og gryn. Grød bør dog kun udgøre to af dagens måltider, og fra 8 måneders alderen vil jeg anbefale, at grød derfor gives som morgenmad og som godnatgrød.. I 7 måneders alderen kan det dog være rigtig rart med grød om eftermiddagen. Gerne med lidt frugtmos eller revet frugt som topping, fordi det er med til at fremme jernoptagelsen fra grøden.
Er hun ikke den store grødspiser, kan du også give hende klatkager, som i princippet er grød, som du steger på panden... De kan evt. laves med banan eller serveres med lidt frugtmos som æblemos eller pæremos...
Og så må hun naturligvis også gerne få lidt kogte grøntsager. Det kan være kogte buketter af blomkål eller broccoli, eller det kan være en kartoffelbåd eller andre rodfrugter bagt i ovnen, som hun kan sidde med i hånden direkte - eller måske givet i en babyfeeder... Du kan bruge rester fra aftensmaden.
Semper laver blandt andet "puffede majs", der kan gives til børn fra 8 måneder. Når hun begynder at kunne tage maden op med tre fingre og skal udvikle pincetgrebet, så vil hun måske synes, at det er sjovt med lidt af disse eller noget der ligner - som også øver fingermotorikken... naturligvis suppleret med mere rigtig mad :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du behøver ikke finde på en masse nyt hver dag. Det vigtigste er, at hun over et par dage spiser lidt varieret og får lidt fra de forskellige fødevaregrupper. At hun får nogle af de samme fødevarer er også med til at gøre hende tryg. Genkendelighed er tryghed, så det er også vigtigt, at du ikke varierer alt hele tiden, men også giver hende mulighed for at føle sig tryg ved det hun spiser, og det hun tilbydes :)
Tag gerne udgangspunkt i noget af det, som du også selv kan lide at spise, og som hun netop ser, at du selv spiser :)
Jeg håber, at du kan bruge lidt af dette videre :)
Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.