Svar: Rutine - 3 mdr.
Kære R
Tak for dit brev og velkommen til - tillykke med den lille dreng :)
Den dagsplan du sender, ser faktisk rigtig fin ud. Det lyder meget passende for jeres drengs alder, at du nu forsøger at skabe en rytme, hvor han sover tre lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Og ofte vil dagens sidste lur ligge sent og derfor går han sent i seng. Det er ikke unormalt, at børn i 3-4 måneders alderen først sover kl 22-23, nogle gange senere - og det gør jeres dreng også :) Det ændrer sig naturligt igen i takt med at han bliver ældre.
De fleste børn vil også kunne være vågne ca et par timer, hvor de er aktive motoriske, pludrer, øver sig i at observere og bruge sig selv, bliver skiftet, får mælk og så sover de igen. Nogle gange vil han måske kun kunne være vågen i kort tid, andre gange i længere tid, men et par timer eller 2.5 time vil være meget gennemsnitligt, og det lyder også til at være tilfældet hos jer.
Det er helt normalt at han om aftenen har en lidt længere vågenperiode og du vil sandsynligvis opleve, at han her gerne vil spise tit. Hvis du ammer, så er det sådan, at din mælk om aftenen er meget koncentreret og ved at die hyppigt, så får han små mængder koncentreret mælk ned i maven. Det giver ham lidt ekstra mæthed før natten, så han der kan sove et lidt længere søvnstræk, hvilket også er rigtig dejligt for dig, når du går i seng :) Selvom han naturligvis stadig også skal have mælk om natten.
Det vil generelt være en god idé at lade mælk indgå som en fast del af hans putteritual. At få mælk lige før han skal sove, vil hjælpe ham til at finde fysisk ro og overgive sig til søvnen, ligesom mælk i maven naturligt sikrer, at han kan sove en lidt længere lur, før han vågner op og har brug for mælk igen. Hvis han sover en lang lur på f.eks. 3 timer, så vil han naturligt være sulten, når han vågner og vil have brug for mælk her - men når han så efter et par timer skal sove igen, vil det være rigtig godt at tilbyde ham mælk igen, før han så puttes.
Derudover så er det en rigtig god idé, at du forsøger at gøre nogle af de samme ting, hver gang han skal sove, det vil sige noget af alt det, som du allerede gør - skifter ham, svøber ham, giver ham mælk, putter ham med en klud, en sut, bestemte kærtegn, ...
... beroligende ord, synger en lille sang eller spiller en lille melodi med en spilledåse eller lignende. Så der er genkendelighed og dermed tryghed. Jo mere ens du kan gøre det hver gang, jo bedre vil det ofte være og fordi han nu bliver mere og mere bevidst, vil han have mere og mere glæde af små rutiner, som forbereder ham på, hvad der nu skal ske:)
Du må også gerne begynde at arbejde lidt på, at han lærer at sove uden at han skal være i din favn. Det er her rigtig fint, at du putter ham i barnevognen, nogle gange kan du også vælge at lægge dig med ham og amme ham i dobbeltsengen :) Når du putter ham i barnevognen lærer han at sove lidt på afstand af dig. Når du lægger dig med ham på sengen, så lærer han at falde i søvn, uden at han behøver være i bevægelse...
Det er ofte en god idé at svøbe børn i denne alder. Det vil sige, skifte ham, svøbe ham - evt. putte ham i en sovepose - og så amme ham og derfra lægge ham fra dig. Prøv at lægge ham fra dig, før han sover helt. Se på hans øjne og lyt til hans vejrtrækning. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer, at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er svøbt, og du må gerne prøve at erstatte brystet med en sut, hvis han vil have en sådan. Det kan også være en del af hans genkendelige ritual :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer, at du stadig er der, selvom han nu er flyttet fra din favn. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Ligger han i barnevognen, så triller du vognen lidt eller går en rolig tur med ham. Ligger han ved siden af dig, så kan du holder din hånd på hans hofte og vugge ham lidt imens han ligger på siden. Det samme, hvis du putter ham i tremmesengen, så du med kærtegn og vugning luller ham ind i søvnen :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om rutiner osv. ligesom du også kan læse om søvnen i de forskellige aldre, og hvad du kan forvente :)
Glæder mig til at følge jeres lille familie! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.