Svar: Rytme 3.5 mdr. gammel
Hej med dig
Tak for dit brev, det er godt du skriver :)
Det er vigtigt, at I ikke tror, at jeres datter skal sove kl 20.. Det er de færrest børn som gør dette i denne alder. De fleste børn vil, når de er 3-4 måneder gamle, have en rytme, hvor de sover 3 lure dagligt og ofte går sent i seng. Mange børn sover ikke før klokken er 22-23...
Jeres datter står lidt tidligere op og sover derfor også lidt tidligere lure hele dagen igennem og derfor går hun også "tidligere" i seng. Hun sover ofte ca. 21.30 - og det er rigtig fint og helt alderssvarende :)
Begge de dagsplaner du sender, lyder derfor helt naturlige for et barn på 3 måneder, og det er helt naturligt, at dagene ikke altid ligner hinanden helt :) Og de næste par måneder, skal I indstille jer på, at hun netop vil være vågen om aftenen og gå sent i seng. Det er familietid og I må sidde og hygge jer i stuen alle sammen, pludre med hende, lege lidt, nogle gange bare lade hende sidde hos jer, andre gange lade hende være lidt på legetæppet osv. Hvad der nu kan fungere - men acceptere, at hun lige nu ikke sover før sidst på aftenen :)
Rytmen ændrer sig lidt hele tiden og omkring 6 måneders alderen, vil de fleste børn trives med et puttetidspunkt omkring kl 20... så på den måde arbejder tiden også for jer:) Og forhåbentlig kan det give jer lidt ro netop at vide det :)
Med hensyn til at sove på eget værelse, så anbefaler Sundhedsstyrelsen at børn sover i samme rum som forældrene - for at forebygge vuggedød. Undersøgelser viser, at forældres natlige støj er med til at holde barnets vejrtrækning igang. Det betyder ikke, at hun skal sove i samme seng som jer - det skal hun ikke. Det vil være rigtig godt, at hun får sin flaske og puttes i egen seng, og at I arbejder på at lære hende netop at sove i egen seng - men hun bør sove i samme rum til jer indtil hun er ca 6 måneder gammel. Når hun selv kan vende sig og også gør det i søvne, må hun sove på eget værelse - og må også gerne sove på maven... Og det plejer at være omkring 6 måneders alderen:)
Med hensyn til at falde i søvn om aftenen, så er det vigtigt, at hun ikke er ked af det, det er ikke meningen, at hun skal ligge alene i sin seng og græde sig i søvn :) Og I må gerne vugge hende, for at hjælpe hende til ro... så "hvor længe hun må ligge og mosle rundt" afhænger helt af, hvorvidt hun ligger og mosler rundt eller om hun er ked af det...
Nogle børn har brug for at "mosle rundt". De er ikke kede af det, men ligger og strækker sig, triller, tager fat i deres ...
... fødder - når de bliver ældre, så rejser dig sig, sætter sig, vender og drejer sig osv. Og kommer på den måde af med lidt fysisk energi og kan derefter så bedre finde fysisk ro og falde i søvn. Det er helt okay, hvis det er sådan, jeres datter gør, så lad hende bare ligge og hygge sig i sin seng, før hun så sover.
Men hvis hun er ked af det, hvis hun virker tryghedssøgende og har brug for at være i jeres favn, for at finde ro og falde trygt i søvn, så er det vigtigt, at I tager hende op og giver hende den nærhed, som hun viser behov for :)
Flasken bør indgå som en fast del af hendes putteritual. Det betyder ikke, at hun skal falde i søvn med sin flaske i munden, men hun skal have sin mælk og være helt døsig og først der vil hun normalt være parat til at sove. Ud over at mælken vil give hende mæthed og mulighed for en længere lur, så vil det at spise af flasken ofte også virke afslappende og beroligende og hjælpe hende med at koble fra, så hun netop kan overgive sig til søvnen bedst muligt.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Se på hende, lyt til hendes vejrtrækning, se på hendes øjne. Du må gerne have hende i din favn, få flasken i din favn og så skal du prøve at lægge hende fra dig, når du kan se at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at hun er lige ved at falde i søvn men endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned sengen. Hun må gerne være svøbt, hvis det ikke bliver for varmt. Du kan godt lade hende bøvse af og også gerne erstatte flasken med en sut, det er fint, at hun har en sut, som hun er glad for. Det at sutte kan hjælpe mælken lidt på vej igennem systemet. Du kan med fordel trække en stofble igennem suttens ring, så kan hun måske bedre holde den i munden :)
Put hende så stille og roligt fra din favn ned, hvor hun skal sove. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer, at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Så hun i sengen også bliver lullet ind i søvnen, ligesom når hun puttes i sin barnevogn:) Hun må altså gerne blive vugget lidt, men prøv om I kan vugge hende der, hvor hun skal sove og ikke gå rundt med hende i jeres arme:)
Jeg vil anbefale jer rigtig meget at læse min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan I læse mere om søvnen netop i denne alder og hvad det er der sker - og hvad I kan forvente :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger