Annonce

Annonce

Svar: Varm dreng 5 mdr og bliver stadig svøbt


12. januar 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære T og H

Tak for brevet og alle dine tanker :)

Det lyder som om, at jeres dreng har rigtig meget brug for at føle sig puttet, når han skal sove, og det er helt naturligt :) For at forebygge vuggedød, så anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke at man svøber eller putter barnet for tæt i tæpper eller dyner, når barnet sover. Netop fordi barnet skal kunne komme af med varmen. I har dog haft stor glæde af at svøbe ham, siden han var 2 måneder gammel, og du må gerne fortætte det, du fornemmer virker - det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at han ikke bliver for varm. Og det er jo også derfor, at du blandt andet skriver :)

Du skal tjekke ham i nakken, når du skal vurdere, om han får det for varmt. Hvis han er svedig i nakken, har han det for varmt og skal have mindre tøj på... og svøbet skal løsnes.

Det er også vigtigt, at du er opmærksom på rumtemperaturen, så der ikke er for meget varme på i soveværelset, ligesom det kan være rigtig godt at fylde rummet med kølig frisk luft, lige før han bliver lagt til at sove. Det anbefales, at sovetemperaturen er mellem 16-20 grader.

Er han meget varm - og det lyder sådan - kan det også være en overvejelse værd, hvilken type madras han ligger på, hvad tøj han har på osv. Så du igen sikrer, at han kan komme af med varmen :)

De fleste børn vil, når de når jeres drengs alder, naturligt begynde at protestere lidt over at blive svøbt for meget. De har brug for at kunne skifte stilling under søvn, brug for at kunne flytte på sig, trille om på side, strække deres arme osv. Og det kan godt tænkes, at jeres dreng derfor ...


Annonce

... af sig selv i løbet af den næste måneds tid måske vil begynde at protestere lidt mod svøbet. Prøv derfor at lægge mærke til hans signaler, når du putter ham og undervejs i søvnen :) Det er måske forklaringen på, at han faktisk sover meget godt om dagen, hvor han kan bevæge sine arme lidt... :)

Når du svøber ham, vil det også være rigtig godt, hvis du kan forsøge gradvist at løsne svøbet mere og mere. Så han stille og roligt får muligheden for netop at bevæge sig, vænner sig til at han godt kan bruge sine arme under søvn osv., og at det er okay ikke at føle sig helt så holdt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har brug for at følge sig holdt, når de skal falde i søvn. Det hjælper dem til at overgive sig til søvnen, og dermed finde fysisk ro. Og derfor er det godt, hvis du starter med at svøbe ham, men så løsner svøbet lidt, når han først sover - det sikrer også, at han ikke får det for varmt.

Og så kan det også være en god idé, at du bruger dine egne hænder til at give ham fysisk ro. I stedet for at svøbe ham, kan du prøve at holde hans hænder med dine hænder foran på brysttet. Det at du holder hans hænder/arme samlet, hjælper ham til at føle sig holdt og ligesom svøbet, kan det være med til at give fysisk ro. Og så slipper du ham og lader ham sove videre. Det kan være en god idé, at du holder dig lidt i nærheden og er parat til at lade ham mærke dine hænder på kroppen igen, hvis han viser tegn til at ville vågne lidt op. Så du netop med dine hænder, din "håndspålæggelse" og varme osv. erstatter svøbet :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre. Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce