Brev:
Sover pludselig dårligt om natten
Kære Helen
Tak for dit hurtige svar på mit første brev for nogle uger siden. Det var rart at få din faglige vurdering af min lidt særlige situation, hvor en kronisk lidelse skal gå hånd i hånd med lille Thomas' søvn.
Jeg er tilbage med et nyt brev og en ny usikkerhed noget hurtigere end forventet. Jeg håber, at du bærer over med mig, hvis brevet er lidt forvirret, og jeg ser frem til dit svar.
Thomas er nu 9 uger gammel. Indtil for et par uger siden har han været enormt eksemplarisk og typisk sovet et godt stræk på 4 til 5 timer om natten. For et par uger siden ændrede rytmen sig imidlertid.
Han kan stadig sagtens have nætter, hvor han sover uforstyrret igennem som tidligere. Men som noget nyt græder han, når han bliver puttet, og soverytmen har i det hele taget ændret sig, således at han falder senere til ro end hidtil.
Thomas bliver skiftet omkring kl. 22.30, da vi ikke synes, at han skal ligge så mange timer med fyldt ble. Ofte er der både urin og afføring på dette tidspunkt. Så tager jeg ham med ind i soveværelset, hvor han ammes i sengen. Her spiser han længe, hvis han kan få lov til det. Gerne en time til halvanden. Jeg ved, at han gerne skulle være mæt langt tidligere, og det er også den eneste amning i løbet af døgnet, hvor han gerne vil ligge så lang tid.
Når han har spist færdig og er blevet puttet, bliver han urolig og græder. Han kan græde helt utrøsteligt for til sidst at falde til ro ved siden af mig i sengen. Men nu er klokken typisk omkring 01.15. Nogle nætter sover han normalt fra dette tidspunkt. ...
... Men mange nætter vågner han med nogle timers mellemrum, klynker højt eller græder decideret. Her hjælper det nogle gange at amme ham lidt igen; andre gange ikke.
Min mand og jeg har flere gange målt Thomas' temperatur om morgenen, når han har opført sig som beskrevet en nat. Han har heldigvis ikke haft feber endnu. Han spiser godt, tager flot på og har som sagt både godt med urin og afføring. I løbet af dagen sover han generelt udmærket (et par rigtig gode lure på mindst et par timer hver) samt en del powernapping. Han er glad, pludrende og smilende, men meget kontaktsøgende.
Det sidste, der skal nævnes, er, at Thomas uden tvivl plages af mavekneb. Han kan være meget utilpas grundet smerter og luft i maven. Det gør sig naturligvis også gældende om aftenen/natten, men vi er lidt usikre på, om det "bare" er maven, der driller, når det konsekvent er værst på samme tid af døgnet.
Vi har fået at vide af vores læge, at spædbørn snildt kan have "dårlige dage", og at det højst sandsynligt er maven, der generer Thomas. Ikke desto mindre vil jeg gerne have din vurdering af situationen. Vi er naturligvis også opmærksomme på, at han kan være midt i et udviklingsspring, men vores læge hælder som sagt til "mave-teorien".
Vores egen sundhedsplejerske har givet udtryk for, at det er lidt usædvanligt, at han først har fået problemer med søvnen efter egentlig at have været rimelig nem at lægge i seng. Min mand og jeg er i hvert fald usikre på hele situationen, og vi ser som sagt frem til at høre fra dig.
Kærlig hilsen
Thomas´ mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...
8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten
Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...
Viden om børn:
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.