Annonce

Annonce

Svar: Udtrapning af amning :-)


9. januar 2017

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære C´s Mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Og AV! Det gør bare så ondt, når de små bidder!

Det er helt okay, at du har valgt nu at stoppe amningen - det må du naturligvis gerne. Men hvis du stopper amningen nu, så er det vigtigt, at din datter vil tage imod en flaske. Det bliver meget svært at få hendes mælkebehov tilstrækkeligt dækket, hvis hun kun kan drikke af en kop...

Med den alder hun har, vil det være rigtig godt, hvis hun får 4 amninger eller 4 flasker i døgnet. Og jeg anbefaler, at disse 4 ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. I stedet for amning eller flaske før formiddagsluren, skal hun nu tilbydes et mellemmåltid - og det samme meget gerne også om eftermiddagen.

Lige nu ammer du ca 5 gange i døgnet. Og hvis du vil stoppe amning, så vil det være godt, at du erstatter en amning af gangen med flaske. På den måde får du stille og roligt trappet ud af amningen og går langsomt over på flasken - modermælken fylder mindre og mindre og erstatningen mere og mere. Din krop får således lov til at følge med og din mælkeproduktion nedsættes gradvist, samtidig med at din datters mave også kan vænne sig til modermælkserstatningen stille og roligt.

Det betyder altså, at I stedet for at amme 4 gange, så skal du amme 3 gange og give flaske 1 gang, herefter amme 2 gange og give 2 flasker, så amme 1 gang og give 3 flasker og til sidst gå helt over til så at give 4 flasker. Hvor hurtigt du kan gå frem afhænger helt af, hvor meget mælk du har og din fornemmelse af, hvor hurtigt din mælkeproduktion nedsættes... Det kan godt være, at du er nødt til at trappe ned over flere dage og ikke kan gøre det fra dag til dag, men stille og roligt vil flaskerne naturligt komme til at fylde mere og mere, og amningen blive mindre og mindre :)

Jeg vil anbefale dig, at du starter med at tilbyde hende flaske med modermælkserstatning sen aften. Forhåbentlig kan erstatningen mætte hende lidt ekstra, så hun naturligt helt begynder at kunne undvære mælk midt nat. Derefter vil jeg anbefale dig, at du dropper amningen før middagsluren og i stedet tilbyder hende en flaske der. Derefter vil det være fint at erstatte amningen før putning med en flaske og til sidst kan du så fjerne amningen tidlig morgen. I 8-9 måneders alderen vil det være naturligt med 3 flasker - og de kan meget fint ligge før middagslur, aften og sen aften. På den måde vil det være naturligt, at det netop er den tidlige morgenamning, som bibeholdes i længst tid. Når hun kan undvære brystet her, kan hun undvære mælken helt:)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ...


Annonce

... ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes, - denne amning fjernes helt omkring 8 måneders alderen og her behøver hun ikke få flaske i stedet.

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30-10 som nu

Frokost 12.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Mellemmåltid ca kl 14 i form af lidt flerkornsgrød med frugtmos og frisk blød frugt i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til eftermiddagslur ca kl 14.30

Aften 17.30: Aftenmad, udgangspunktet jeres mad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris. Vand af kop. Der skal være moset mad og mad i stykker, som hun selv kan sidde med i hånden og gumle på, øve sig mundmotorisk på. Vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad og gøres klar til natten.

Flaske og puttes til natten ca kl 20-20.30 som nu

Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes et drømmemåltid og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se, er der lidt flere små måltider i min dagsplan, og det er rigtig godt, hvis du kan tilbyde din datter dette. Det er også en forudsætning for, at hun begynder at kunne undvære mælken om natten :)

Hvis du ikke kan få din datter til at tage flaske, så har du lidt et problem.. hun skal have modermælk eller modermælkserstatning til hun er et år... Hvis det er helt umuligt, vil jeg anbefale dig, at du så bibeholder amningen, men at du forsøger at undgå, at du bliver bidt.

Prøv at lægge mærke til om hun især bider først eller sidst i amningen. Hvis hun bider først i amningen, så kan det være en god idé, at du prøver at stimulere brystet evt. malker lidt ud, før du lægger hende til. Hendes tendens til at bide dig, vil være mindre, hvis din mælk først løber :)

Hvis hun bider sidst i amningen, så kan det være en god idé at du tager hende fra lidt før tid og får afsluttet amningen før hun forløber sig. Det vil være helt okay, at du afbryder amningen lidt for tidligt. Hun skal stadig nok få den mælk, hun har behov for, med den alder hun har nu :)

Og så skal du også tilbyde hende mad i hånden, blødere mad som bløde frugtbåde eller måske en brødskorpe, ristet rugbrødsbjælke eller lignende. Hvis du er urolig for dette, nu hvor hun har fået tænder, så kan du også give hende et frugtnet eller en babyfeeder, som er en lille beholder til kogte grøntsager eller frugt. Det er vigtigt, at hun får lov til at sidde og sutte, gumle, bruge sine gummer - på noget andet end dig :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - håber du er hjulpet lidt videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce