Annonce

Annonce

Svar: Brækfornemmelser ved grøntsags- og kødmos


14. marts 2005

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Susanne

Dejligt at I nu er begyndt at få en sammenhængende søvn hjemme hos jer:o)

Har du prøvet med gørntsagsmos som pulver eller på glas? Rigtig mange børn vil hellere have det man køber end det vil selv står og kæmper med i bedste mening.

Har du prøvet at blande grøntsagsmos i grød? Ja jeg ved godt at det lyder fuldstændig ulækkert og i princippet ville jeg aldrig selv lave en sådan ret, men jeg har faktisk mødt mødre som har haft stor glæde af denne metode. De har simpelthen valgt at bruge den neutrale risgrød som basis og så kommet f.eks. en klat gulerodsmos i risgrøden og langsomt har barnet så accepteret guerodssmagen. Derefter har de kunne bruge gulerod som basis og kunne komme lidt blomkål i det osv.

Hvis du laver grøntsagsmos med kartoffelmos, så skulle du måske prøve at undgå kartoflerne, simpelthen fordi nogen børn faktisk får kvalme og brækfornemmelser af kartoffelmos. Det er ikke så slemt med anden grøntsagsmos.

Alternativt skal du prøve at give ham grøntsager i stykker. Du skal naturligvis sørge for at koge dem godt møre og holde øje med ham, men der er ikke noget i vejen for at du lader han sidde med et stykke godt kogt brocholi.

Med hensyn til tænderne, så er hans gummer så hårde at han godt kan tygge alligevel.

Med hensyn til kød, så kan du bruge en persillehakker, så det bliver hakket fint. Kød kan han også få i form af indmaden fra en frikadelle (kød/fisk), kødsovs og lignende.

Hvis det er ammemælk din søn får, så synes jeg bestemt at du skal give ham jern. Der findes i Danmark to typer. Den ene hedder kort og godt 'jerndråber' og er fra firmaet Medic Team (og den nye de har lavet smager godt!) den anden hedder 'Glycifer' og den smager af - ...


Annonce

... gæt...jern!

Hvis det er erstatning du giver, så skal han bare have mindst 400ml ersatning dagligt for at være dækket ind. Du skal selvfølgelig sikre dig at den erstatning du giver er tilsat jern, der kan jo være forskel fra det ene land til det andet.

Med hensyn til fladt baghoved, så er det rigtigt at børn skal sove på ryggen - hovedet skal dog fortsat drejes fra side til side, således at barnet ikke ligger fuldstændig fladt på baghovedet. Når barnet er vågen er det vigtigt at man er ekstra opmærksom på at lægge barnet på maven og dermed gøre det til en vane altid at lægge barnet fra sig, så barnet bliver lagt på maven på et tæppe på gulvet - også selv om det kun er få minutter. Placering i skråstol og alt for meget rygliggende stilling er bandlyst - men det handler også om motorik og bevægelse og ikke kun om hovedfacon.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når alt det er sagt, så er det dog også mit indtryk at nogle børn måske er lidt mere disponerede for fladt baghoved end andre. Hvordan er din egen og fars hovedfacon? Børn ligner jo deres forældre.

Det er fint at du er opmærksom med det er trodsalt nok begrænset, hvor meget du kan gøre ved hans hovedfacon nu, med den alder han har.

Jeg ved at man på babyparadise.dk kan købe en pude til børn med lejringsbetinget skævt kranie. Spørgsmålet er dog om det vil kunne hjælpe noget, da din søn jo i kraft af sin alder også er så mobil, at han måske vil dreje sig selvom han ligger i en sådan pude. Samtidig er det jo hovedsageligt også de første 3 mdr. at man virkelig kan ændre på barnet hovedfacon. Jeg har dog mødt forældre som også kunne se en ændring senere. Du må vurdere hvad du synes.

Fortsat held og lykke med det hele. Jeg er sikker på at du gør alt hvad du kan! :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regntøj

Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.

Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.

Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce