Annonce

Annonce

Svar: Ingen madinteresse hos 3 årig


2. december 2016

Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Anne

Tak for dit brev og fine beskrivelse af storebror :)

Du har helt ret - der er højt sandsynligt en sammenhæng mellem de lange perioder med sygdom og jeres drengs manglede lyst til mad. Når vi er syge, har ondt osv. er appetitten naturligt ikke særligt stor og maden smager ofte anderledes, når vi er syge... Og jeres dreng har været rigtig hårdt ramt med astma, fordøjelsesproblemer, gentagende mellemørebetændelser, gentagende lungebetændelser - hvor er det synd for ham.. :(

Og det er naturligt frustrerende for jer, for I ved jo at netop maden er vigtig for ham og for hans trivsel. Det er vigtigt, at han spiser og at han også spiser varieret, fordi kosten jo blandt andet skal styrke hans immunforsvar, så han netop får styrke imod sygdom og dermed forhåbentlig spiser mere. Jeg kan godt forstå, I synes det er svært, og jeg kan godt forstå, at I derfor kommer til at presse ham til at spise.... også selvom du godt ved, at det er forkert :)

Her kommer lidt gode råd:

1) Sørg for at der er en god stemning ved bordet. Det skal være rart og hyggeligt at spise. I skal tale om dagens oplevelser og ikke diskutere ring, der kan give dårlig stemning...

2) Gør det til en fast rutine, at I spiser ved bordet. Hvis og når han beder om mad, så sig "det må du gerne få, sæt dig lige hen til bordet, så kommer jeg med det" eller lignende. Så han ved at mad indtages ved middagsbordet, og at man f.eks. ikke løber rundt og leger, imens man spiser...

3) Tilbyd ham den samme mad, som I andre spiser. Sørg for at lave børnevenlige retter, og giv ham ikke special retter. God familiemad, som alle kan spise.

4) Sørg for at der er mindst en ting, som I ved, at han godt kan lide. I stedet for at tilbyde ham havregryn, så bag f.eks. nogle havregryns boller. Så kan han få en halv havregrynsbolle sammen med sin aftensmad, så han får noget, som du ved at han gerne vil spise. Det gælder også, hvis han f.eks. gerne vil spise et stykke rugbrød, altid spiser pasta eller ris, så giv ham dette sammen med den øvrige mad. Når der er noget, som han godt kan lide, så vil han naturligt går igang med at spise dette, og dermed spiser I sammen. Stille og roligt vil han så blive mere og mere tryg og vil så hen af vejen udvide sit repertoire af fødevarer...

5) Tal positivt om maden. "Nej, hvor er kødet mørt" eller "hmm, sikke en god sovs", så han hører, at mad er noget I sætter pris på. Det er noget som betyder noget for jer, og hvad I godt kan lide og hvorfor. I kan godt spørge ham, om han vil smage, men pres ham ikke, hvis han siger nej. En del af denne proces er også blot at røre ved maden, tage den op og dufte til den, måske slikke på den - og så lægge den tilbage på sin tallerken igen:)

6) Vær opmærksomme på, hvordan I optræder omkring måltiderne. Går I op i mad? Laver I mad sammen? Bruger I tid på at spise? Eller er det at spise noget som skal overstås hurtigst muligt, så I kan komme ind i stuen og se fjernsyn eller tilbage til computeren? Det er vigtigt, at han oplever, at maden og det at spise sammen er noget i prioriterer :)

7) Giv ham ro til at mærke, hvor sulten han er og fornemme om han er mæt. Kræv ikke at han skal spise op, men accepter, hvis han siger, at han ikke er mere sulten - og modsat, kommer han tilbage lidt efter og vil have lidt mere, så lad ham ...


Annonce

... kravle op på stolen og få lidt ekstra :)

8) Lad være med at kommentere på, hvordan han spiser, og hvor meget han spiser. Lad være med at komme med kommentarer som "sid ordentligt på stolen", "hold rigtigt på gaflen", "du skal spise op" osv. Det vigtigste er, at han lige nu forbinder det at spise med noget rart - og ikke med kritik. Sammenlign ham heller ikke med lillebror "se lillebror, han kan godt lide det" eller lignende. Det er ikke befordrende for storebrors selvværd, og det får ham ikke til at spise mere :)

9) Accepter, hvis der er smagsnuancer eller konsistenser, som han ikke bryder sig om. Hvis han smager på noget og spytter det ud, så lad være med at skælde ud, men anerkend, at han faktisk smagte på det - det er et langt stykke vej at gå :) Smag ændrer sig over tid, så man kan lige noget andet når man er barn, end når man er voksen. I kan også sagtens tale med ham om, hvad han godt kunne lide, da han var lille og hvad han måske kan lide nu - eller hvad I kan lige, og som han ikke kan lide - eller hvad I alle sammen kan lide at spise :)

10) Lav smuk mad. Mad der appellerer til at blive spist, fordi det ser indbydende ud f.eks. i farvevalg. Lad maden være adskilt på tallerkenen, så han selv kan vælge til og fra, hvad han gerne vil have. Hvis I f.eks. skal have madpandekager, pitabrød eller lignende, så lad alt fyldet være i separate små skåle og kom gerne avokado i den ene skål, da han godt kan lide dette :) Og lad ham så selv tage fra de skåle med mad, som han har lyst til at spise.

11) Lyv ikke for ham. Sig f.eks. ikke "det er ikke fisk, det er kylling". Det får ham til at tvivle på jer og han bliver i tvivl om, hvorvidt han egentlig kan stole på jer. Vær derfor ærlig, så han ikke bliver usikker på, hvad det er for mad I spiser.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


12: Spar på sukker og sukkerholdige drikke. Det hæver hans blodsukker og fjerner hans naturligt sult fornemmelse.

13: Giv ham altid mad, når han udtrykker behov for mad. Det er rigtig fint, at du netop fortæller, at du gør dette - også selvom der ikke er ret lang tid til I skal spise. Hvis han dagligt er sulten på et bestemt tidspunkt, så prøv at overveje om spisetiderne måske skal laves om eller om han fast skal tilbydes et sundt mellemmåltid her. Det kan være havregryn, som du ved er et hit, det kunne også være en råkostsalat med fint revne gulerødder, revne æbler og et drys af rosiner...

14: Brug aldrig slik eller søde sager som belønning for at spise sund mad. Det er med til at inddele maden i klasser - det lækre usunde og det mindre lækre sunde.

15: Inddrag ham i madlavningen. Med den alder han har nu, så vil han naturligt kunne være med til at lave mad - og det er netop vigtigt for at få ham til at spise mere varieret. Samtidig vil han måske smage lidt undervejs og hvis han har spist lidt imens I har lavet maden, så gør det ikke noget, hvis han så spiser mindre ved middagsbordet. Og der er noget særligt i at det er ham der kalder og siger "vi skal spise!" og ikke jer :)

Jeg har netop udgivet bogen "Inger og Carlo hjælper med at lave mad". Det er en billedbog til børn i din drengs alder, som netop viser, hvordan man kan inddrage børn i køkkenet - så den vil jeg naturligvis anbefale dig at købe :)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce