Svar: Vil bare ikke åbne munden
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at din dreng viser interesse for at putte i munden og også viser interesse for jeres mad. Det skal du udnytte :)
Det vil derfor være rigtig godt, hvis du kan starte hvert måltid med at give ham lidt mad i hånden. Det kan være ristede rugbrødsbjælker, en agurkering - du kan skære en skive på 1.5 cm tykkelse og fjerne kernerne i midten, så det bliver til en ring. Og så sætte ringen på hans tommelfinger. Det gør det lettere for ham at holde på den :) Han må også gerne få bløde frugtbåde, det kan være en appelsinbåd eller et stykke melon, som du f.eks. hjælper ham med at holde. Om aftenen kan det være et stykke godt kogt blomkål eller broccoli, eller det kan være en kartoffelbåd fra ovnen - udgangspunkt i den mad, som I spiser :)
Når han sidder med mad i hånden og få lov til at gumle, smage, slikke, tykke og fornemme maden og konsistensen, så styrkes han for det første mundmotorisk. Men han danner også ekstra spyt og hans spisefornemmelse øges - han får altså en naturlig fornemmelse af, at det nu er spisetid og ved, hvad der skal ske. Og så følger du efter med lidt skemad. Det kan være lidt grød eller lidt grøntsagsmos eller lidt frugtmos :)
Planen for dagen du sender er rigtig fin og den skal du fortsætte med at følge, men som sagt starte hvert måltid med lidt mad i hånden og så følge efter med lidt skemad. Det er ikke store mængder skemad, han skal spise. Det vil være rigtig fint, hvis han bare spiser ½-¾ dl nogle gange. Så prøv ikke at fokusere for meget på mængden, men hold fast i at lidt også har ret og at det lige nu er det vigtigste, at I får skabt nogle gode rutiner omkring måltiderne, så det bliver genkendeligt og trygt for ham. Og i takt med at han så spiser et par skefulde til måske 5-6 skefulde og så når op på ½ dl. så begynder hans ...
... indre ur også at indstille sig på at det er spisetid og han vil gradvist begynde at spise mere og mere :)
Han skal naturligvis være under opsyn, når du giver ham mad. Han bør ikke sidde alene med mad i hånden og du skal være klar til at fjerne det og erstatte med noget nyt, når han har fået det opblødt for meget og gnasket for meget i stykker :) Hvis han har tænder, skal du være ekstra opmærksom. Nogle gange kan det være en idé at bruge et frugtnet / frugtfeeder, som sikkerhed...
Hvis han er glad for grød på tube og kan lide smagen af dette, så er han jo egentlig glad for grød og glad for at spise. Derfor tænker jeg, at du kan tage udgangspunkt i denne grød og give ham det i en skål og med en ske.. så han kender smagen og får noget, som du ved, at han er glad for. Stille og roligt kan du så blande med din hjemmelavede grød og gradvist vænne ham til at spise mere og mere af din mad :) Der sker dog ikke noget ved at han får en variation mellem hjemmelavet og færdiglavet mad. Det er rigtig fint. Det vigtigste lige nu er, at han spiser :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til BLW så anbefaler sundhedsstyrelsen ikke dette fordi det kan være svært at sikre barnet til strækkeligt mad. Det kan være svært at sikre barnet de næringstoffer, som barnet har behov for og samtidig er der, som du selv skriver, riskoen for at barnet fejlsynker.
MEN - det kan være en overvejelse værd at lave en kombination som jeg netop har forslået dig - at du giver din dreng mad i hånden, at du udnytter hans nysgerrighed og giver ham mulighed for at smage forskellige fødevarer, fornemme forskellige konsistenser osv. og lader ham selv styre dette... og så supplerer med lidt på en ske, så du samtidig sikrer ham de ekstra næringsstoffer (og mæthed) i maven :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.