Annonce

Annonce

Svar: Urolig nattesøvn - 18 mdr.


29. november 2016

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære forvirrede forældre

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng. Han lyder til at stortrives på alle måde og lyder til at være igang med en sund og dejlig udvikling. Og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer :)

I spørger, hvordan I støtter ham bedst - og faktisk lyder det som om, at I er rigtig gode til netop at støtte ham på bedste måde. Så bliv endelig ved med alt det gode, I allerede gør :) Det er netop rigtig godt at give ham variation i hverdagen - hjælpe ham til at udforske verden og anerkende hans naturligt udforskningstrang, så han lærer alt omkring sig at kende - og samtidig også sikre ham mulighed for at sidde stille og fordybe sig, så der også er lidt rolige perioder en gang imellem :)

Det er rigtig fint at I ikke lader iPad og fjernsyn osv. fylde for meget. Det er en naturlig del af vores hverdag og han vokser naturligt op med skærme - men han har også brug for at bruge sig selv motorisk og udforske verden med sin krop, så det skal være en balance og derfor er det rigtig fint, at I f.eks har valgt, at I ser iPad sammen med ham og at det ofte er en aktivitet far gør - og at mor eller I så også bruger masser af tid på gulvet, på legepladsen, ved søen osv.

I har fuldstændig ret i, at der sker en masse udviklingsmæssigt med ham lige nu. Netop i 18-20 måneders alderen oplever mange forældre en stor forskel fra tidligere. Det handler blandt andet om, at han nu begynder at få lidt farefornemmelse. Altså en fornemmelse for, at verden ikke kun er sjov og ballade, men faktisk også kan være farlig. han oplever det, når han bevæger sig rundt - falder og slår sig. Eller når han skubber sin høje stol hen til køkkenbordet, klatrer op og ikke selv kan komme ned igen. Eller når han er i dagpleje eller vuggestue og leger med de andre børn - og de så tager legetøjet fra ham, skubber til ham eller måske bider ham. Eller når I forældre eller andre voksne siger "nej, nej, NEJ!" i løbet af dagen, forhindrer ham i ting, som han gerne vil, men ikke må osv. Det er alt sammen en spirende fornemmelse for at verden kan være stor og farlig.

Denne udvidede fornemmelse af verden gør det svært at falde i søvn om aftenen. Det er svært at koble fra og slippe alle dagens oplevelser. Og når han endelig sover, så vil han ofte også sove uroligt. Alt hvad han oplever skal bearbejdes i søvne og derfor vil børn i denne alder drømme rigtig meget. De kan græde, nogle gange skrige om natten. De kan også grine eller ligge og snakke i søvne. Men søvnen er generelt meget urolig og I vil naturligt opleve, at han virker ekstra tryghedssøgende ...


Annonce

... lige nu.

Derfor er det også rigtig godt, at du / I netop prioriterer at sidde hos ham de ti minutter, som det tager ham at falde i søvn. Det er trygt og rigtig dejligt for ham, at I vælger denne løsning, så han ikke skal græde sig i søvn eller føle sig alene :) Han er tryg når han skal sove og det er vigtigt :) Det er på samme måde naturligt, at han vågner sen aften eller først på natten, søger jeres nærhed osv. Og det er rigtig fint, at I også her giver ham den tryghed, som han viser behov for - MEN, det kunne godt lyde som om, at han måske begynder at vågne lidt af vane, mere end af tryghedsbehov.

Jeg vil derfor foreslå dig, at du tager ham ind til jer, lader ham sove videre hos jer, men når du efter et par timer synes at pladsen er ved at være lidt for trang, så bærer du ham ind i egen seng igen.. Alternativt kan du evt. have en madras på børneværelset i en periode.. Det kan lære ham, at han ikke behøver komme ud af sit værelse om natten og kan dermed gøre, at han bedre også kan hjælpes videre i søvnen i egen seng.. Det handler om, at når han puttes i egen seng om aftenen og også vågner i egen seng om morgenen, så begynder han naturligt at forbinde hele natten med at være i egen seng. Han kan ofte ikke huske, at han har været omkring jer om natten - og på den måde kan I på sigt få lettere ved at få ham til at sove videre i egen seng, når han vågner om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er super, at far tager over mandag, når mor ikke er hjemme. Hvis I gerne vil have far lidt mere på banen, så vil det være rigtig godt, at far gør alt det, som leder op til putning. At far giver ham bad om aftenen, hjælper ham i nattøjet, giver ham godnatgrød osv. hvorefter mor så tager over. Jo mere far kan gøre alt det som leder op til putning, jo mere vil han naturligt også kunne putte ham hen af vejen...

Når I skal flytte om to måneder, så vil jeg anbefale jer, at I i samme forbindelse forsøger at lære ham at sove på eget værelse - tremmensengen skal han stadig puttes i. Putterutinerne skal være de samme, det han kender og er vant til. Alt skal være som det plejer at være - eneste forskel er, at værelset er et andet. Han er så gammel nu, at hvis I starter med at lade ham sove i soveværelset i det nye hjem, så vil han være så bevidst om dette, at det kan blive ekstra svært at få ham til at sove på eget værelse. Det er derfor en god idé, hvis I med det samme forsøger at vise ham, at han fint kan sove på værelset og være tryg ved det :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - og rigtig meget held og lykke med ham fortsat :) Også med flytningen, når I kommer dertil :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce