Annonce

Annonce

Svar: Min datter gråder utrøstelig når hun vågner om aftenen


29. november 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Matilde

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge midt sidste svar, og at I nu har fået lidt mere rytme, så dagen hænger bedre sammen for jer alle :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig igen :)

Der er ingen tvivl om, at udvikling, alder, sygdom osv. spiller ind hos jer. At du har brækket armen og derfor ikke kan gå rundt med jeres datter, som du plejer, kan naturligvis også have betydning, men jeg tror dog ikke, at forklaringen skal hentes her. Hun får jo stadig masser af din kontakt og nærhed, og far er der også til at tage sig af hende, gå med hende, berolige hende osv.

I skal naturligvis overveje, om hun kan have ondt i ørerne. Efter en periode med omgangsyge, forkølelse osv. kan hun sagtens have væske på ørerne, og det kan godt være forklaringen på at hun vågner med gråd efter ca 30 minutters søvn.

Alderen spiller ind - især omkring 6 måneders alderen, synes mange forældre, at det er lidt hårdt, og mange giver udtryk for at have følelsen af, at man gir og gir, og at intet rigtig virker godt nok.

Når børn er ½ år, så sker der rigtig meget med både børn og forældre. Jeres datter er igang med at få tænder, og det kan i sig selv give lidt pylren. Hun øver sin stemme og kan skrige meget højt - ikke som utilfredshed, men mere som stemmetræning. Hun udvikler sig motorisk, begynder at krybe lidt, triller omkring, drejer om sin egen akse og hun viser mere og mere selvstændighed og utilfredshed f.eks. når hun får sig drejet væk fra legetøjet, eller hvis du som mor ikke sidder lige ved siden af hele tiden...

Når det første halve år er gået, så oplever mange forældre det også som en 'skæringsdato'. Det er især på dette tidspunkt, at du eller far begynder at få behov for at være kærester igen. Nu er der gået et ½ år, og den lille er blevet så stor, så nu kan hun godt flytte på eget værelse, så dobbeltsengen og soveværelset igen kan blive forældrenes.... Og måske spiller dette også ind hos jer. I hvert fald fortæller du, at I er i tvivl om, hvorvidt I skal nægte hende hygge i soveværelset eller eller du skriver, at I havde håbet "at hun ville indse, at hun ikke fik sin vilje efter et par dage"...

MEN - det er rigtig vigtigt at du ved, at hun ikke forsøger at spille jer ud mod hinanden eller tænker udspekuleret. Hun er ikke gang med at "få sin vilje". Hun græder, fordi hun har et behov for hjælp. Der er noget, som ikke er, som det skal være - og det kan hun kun vise jer ved at græde og være ked af det. Og når I så trøster hende, er der for hende, lytter til hende, reagerer på hende, så falder hun til sidst naturligt til ro igen...

Hun må gerne blive puttet på eget værelse nu, hvis I tænker, at det vil fungere godt for jer alle tre - men hun ...


Annonce

... må også stadig gerne sove i soveværelset, hvis det giver bedre ro for alle, bedre søvn til alle...

Når hun vågner efter ca 30 minutters søvn og vågner med gråd, så skyldes det sandsynligvis, at hun vågner direkte op fra den dybe søvn. Det gør børn nogle gange og det er en periode, som man skal igennem og det går ofte over af sig selv med tiden :)

Det kan nogle gange hjælpe, at du ammer hende af to omgange, før hun skal sove. Så du ammer hende, skifter hende og giver hende nattøj på, børster hendes tænder osv. og så ammer du hende igen, lige før hun skal sove. På den måde kan du nogle gange forebygge den ekstra opvågning...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også nogle gange hjælpe, at du lægger dig med hende i dobbeltsengen og ammer hende der, når hun skal sove. - Og bliver liggende hos hende, parat med brystet og beroligende hænder, når hun efter ca 30 minutter så begynder at vågne op. Med det samme tilbyde brystet og berolige hende, hjælpe hende videre ind i søvnen, før hun når at vågne helt op og er for ked af det og dermed for svær at trøste igen. Det vil ofte kunne gøre, at hun så sover et lidt længere søvnstræk. Du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ud af din seng, så det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade hende ligge - og så kan du godt få fra hende og lade hende sove videre i din seng og sen aften, når du så selv går i seng, så kan du amme hende igen, fylde hende ekstra op til natten og putte hende i egen seng, hvor hun så kan sove videre :)

En anden overvejelse kan være, at hun simpelthen stadig har brug for en 3. powernap og måske tager denne omkring kl 19.. så når hun vågner efter ca 30 minutter, så kan du tage hende op, tage hende med ind i stuen, I kan sidde sammen, hun kan lege lidt på sit tæppe osv. og så vil hun måske være parat til at sove for natten omkring kl 22, hvor du også selv måske er klar til at gå i seng... Det kan godt være, at hun ikke er helt parat til at undvære sin 3. lur endnu og lige nu har en rytme, hvor hun tager luren sent - så hun faktisk ikke er putteklar til natten kl 19, men kun klar til en lur.. Og så bliver det naturligt svært at få hende til at sove videre, når hun vågner, og det bliver meget hurtigt en kamp om søvn, som kun vil være frustrerende for jer alle tre...

Det er meget bedre, at du tager hende med ind i stuen, lader hende hygge og være vågen sammen med jer, og så putter hende, når hun atter viser sig parat. Så lærer hun, at det at sove forbindes med noget trygt, dejligt og rart. Hvis du kæmper med hende i et par timer hver aften og aftenerne og søvnen er forbundet med gråd og ulykkelighed, så er det ikke en god erfaring at have med sig :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce