Annonce

Annonce

Svar: Afføring og modermælkserstatning - 2.5 uge dreng


27. november 2016

Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære nybagte mor

Tak for dit brev :) Stort tillykke med den lille dreng og velkommen til :)

Med den alder jeres dreng har nu, så bør han have afføring mindst en gang i døgnet. Afføringen bør være gul, blød og grynet i konsistensen. Børn der får modermælkserstatning kan godt have lidt grønlige afføringer, og det er helt okay, men afføringen skal være som grød, og den skal ikke være fast og knoldet - så har jeres dreng forstoppelse...

Modermælkserstatning er sværere at fordøje end modermælk. Derfor vil afføringen godt kunne være lidt mere fast hos et barn, der får modermælkserstatning, men din dreng må ikke have svært ved at komme af med det. Han må gerne ligge og presse, men han må ikke virke til at have smerter, når han skal af med sin afføring.

Forstoppelse vil påvirke hans appetit - når der ikke er passage, så nedsættes hans indtag af mælk, og dermed påvirkes hans trivsel og vægtøgning. Derfor er det godt, at du sørger for at holde gang i hans mave. Ligesom det er super med lidt mavemassage, at cykle med hans ben osv. :)

Nogle gange kan det være nødvendigt at give ham et klysma i endetarmen for at få løsnet proppen af afføringen og få skabt passage. Dette skal ske i samarbejde med jeres læge. Det lyder som om, at jeres læge har anbefalet en stikpille, og hvis lægen anbefaler det, så er det naturligvis helt okay. Det er netop for at løsne en prop af afføring, og når tarmen er tømt ud, så vil jeres dreng atter kunne drikke sin mælk, og I skal så holde øje med hans mave og så vidt muligt forebygge at forstoppelsen vender tilbage.

Og ja - nogle gange kan forstoppelse godt vise sig som tynd, vandig afføring. Det skyldes netop, at der sidder en prop af afføring, som lukker af og ved siden af proppen siver så vand... men barnet har altså stadig forstoppelse. Det kan lægen dog undersøge for.

Typen af modermælkserstatning spiller ind. Højt hydrolycerede erstatninger, der gives til børn der er i risikogruppe for at udvikle allergi, vil ofte være lidt lettere for barnet at fordøje. Du kan dog også købe erstatninger, der er sammensat, så de netop anbefales til børn med tendens til træge maver. Du skriver, at du har født i udlandet, så jeg ved ikke, hvilket produkter du kan få, hvor du bor - men i DK man kan f.eks. købe Allomin Syrnet eller Allomin Syrnet SensiPro fra Semper eller du kan købe NAN HA eller NAN Sensilac fra Nestle. SensiPro og Sensilac indeholder begge Lactobacillus reuteri, der er mælkesyrebakterier, som kan have god effekt på barnets mave. Måske kan du få noget tilsvarende, hvor du bor :)

Du kan også købe Semper Dråber eller det der også hedder ...


Annonce

... BioGaia. Det er også Lactobacillus reuteri, som du kan give i koncentreret form...

D-dråber anbefales til alle børn, og du bør fortsætte med at give din dreng D-dråber. Du kan dog godt undersøge, om du kan få dråber, der ikke er opslæmmet i kokosolie men i stedet i en anden form for olie, hvis du har mistanke om, at det er kokosolien, som han reagerer på... De plejer dog ikke at medføre forstoppelse, men nogle forældre oplever, at det kan give lidt mavekneb, og at det derfor netop kan hjælpe at skifte til en anden type, hvor der er brugt en anden olie...

Laktulose (lactulose) anbefales til små børn med forstoppelse. Det virker ved at gøre afføringen blød, og det påvirker således ikke tarmens bevægelser. Det bør dog ikke gives i sutteflasken, da du risikerer, at det så sidder fast i flasken, og du ved reelt ikke, hvor meget din dreng egentlig får af det.. Det er noget værre sukker-klister-stads :) Du kan dog fint give din dreng det direkte i munden, trukket op i en lille engangssprøjte.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Man giver normalt max 1 ml pr kg. fordelt på 2 gange dagligt - morgen og aften. Jeg vil dog ikke anbefale jer at give mere end max 5 ml dagligt, når han ikke er ældre end han er. Hvis han f.eks. vejer 4 kg, så vil jeg anbefale, at du giver ham 2 ml morgen og 2 ml aften og dagen efter vurderer du så, hvordan afføringen virker. Hvis han stadig har hård mave, så giver du ham 2 x 2 ml igen, hvis afføringen virker for tynd, så skruer du lidt ned og giver ham måske 1.5 ml i stedet for de 2 ml.. indtil du finder en mængde, som fungerer. Hvis du skal give ham mere end 5 ml dagligt for at det virker, så synes jeg lige du skal vende det med lægen, igen fordi han ikke er ældre end han er :)

Som udgangspunkt skal han ikke have andet end modermælkserstatning, når han ikke er ældre end han er. Det er vigtigt, at han ikke får maven fyldt med vand, for vand indeholder ingen næring og må ikke tage pladsen op for mælken. Men, når det er sagt, så kan nogle børn, når de får flaske, godt have glæde af at få en lille smule kogt vand ved siden af deres erstatning - og hvis lægen har anbefalet jer, at give ham lidt kogt vand en gang imellem, så kan I godt følge denne anbefaling :) Men det er rigtig fint, at I selv lige medtænker, hvor meget og hvor tit - det lyder som om, at I har en god fornemmelse af dette...

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om amning og flaske". Den vil højst sandsynligt give dig et godt overblik over flaskegivning, forstoppelse, flaskestillinger, valg af modermælkserstatning osv.

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce