Svar: Hjælp til dagsplan
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om, at jeres dreng trives rigtig godt og er kommet godt igang med skemaden. Nu hvor han er 7 måneder gammel, så vil det være rigtig godt, hvis han begynder at få mad med mere og mere bid. Hans mad må meget gerne tage udgangspunkt i jeres mad, han skal tilbydes mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på, maden skal smage af mere og i takt med at hans madindtag øges, så skal hans mælkeindtag trappes ned.
Det vil være rigtig fint, hvis du kan amme ham 4 gange i døgnet, med den alder han har, og jeg anbefaler, at amningen ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder hos jer, at amningen om formiddagen nu kan erstattes af et mellemmåltid eller evt. helt undværes...
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra jeres angivne tider, ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre
Morgen 6.45: Havregrød med en teskefuld sveskemos som nu, vand af kop.
Sen morgen 8: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv og vand af kop.
Puttes til formiddagslur - og nu uden amning :)
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker,agurk eller lignende i hånden, som han kan sidde og gumle på selv, vand af kop.
Eftermiddag 13.30: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, mad med mere bid. Det kan være indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), lidt ris, boller i karry, laks lavet i ovnen eller lignende og han suppleres med kogte blomkål eller broccoli buketter i hånden, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende, som han kan sidde og gumle på selv. Vand af kop
Ammes og puttes til natten ca. 19.30 som nu
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, og begynder herefter at sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor han så ammes igen.
Du skriver, at du ofte ammer ham ...
... hver 2-3 time om natten, og det vil være rigtig godt, hvis du kan amme ham aften, sen aften og tidlig morgen og stille og roligt arbejde på, at han ikke behøver brystet sen aften.
Når han vågner og søger brystet midt nat, så skal du i første omgang forsøge at fylde ham ekstra op med mad og vand i løbet af dagen, og også meget gerne amme ham af to omgang om aftenen. Når han så vågner og søger brystet om natten, så må du prøve at lirke brystet ud af munden på ham, så han ikke fylder sig med mælk, men lærer at kunne sove videre. Du må stadig gerne tage ham over til dig, amme ham i din seng, men her skal du så prøve at lirke brystet ud og i stedet berolige ham med dine hænder og kærtegn.
Du skal altså forsøge igen og igen at lirke brystvorten ud af munden på ham, så han får mindre og mindre mælk. I starten vil han søge brystet igen, så får han det, og når der så er ro på ham, så lirker du brystet ud af munden igen. Det kan godt være, at du skal gøre det mange gange, men til sidst vil han acceptere at falde i søvn uden at have brystet i munden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på ham, så skal du stadig have ham ved siden af dig. Du må altså stadig gerne ligge ned og amme og på den måde give ham masser af nærhed. Du kan kærtegne ham, holde ham i hånden, lægge hånden på hans hofte og vugge ham lidt, imens han ligger ved siden af dig, så han hele tiden mærker, at du er der, men så det er brystet, der fjernes mere og mere igen og igen. Så du stille og roligt når til at kunne berolige ham med dine hænder og kærtegn og uden at han behøver brystet.
Det er rigtig fint, at du om dagen ikke ammer ham i søvn og at det faktisk lykkes for dig at putte ham uden at han behøver brystet i munden - det må du gerne forsætte med :) Han skal have brystet de ca. 4 gange i døgnet, men det vil være rigtig godt, at han ikke falder i søvn med brystet i munden :)
Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé om, hvordan dagen nu kan skrues sammen, og at du hermed er hjulpet lidt videre :)
Glæder mig til at følge jeres lille familie fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor