Annonce

Annonce

Svar: Rytme og vågenhed - 3 mdr.


23. november 2016

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lillebrors mor

Tak for dit brev :)

Jeres dreng lyder til at trives rigtig godt og hans rytme lyder helt alderssvarende :)

De søvnhjul jeg har lavet i min bog om børn og søvn skal bruges som en rettesnor. Det er vigtigt at man ikke er rigid og sætter børn ind i skemaer - det er mere tænkt som et overblik over, hvad du kan forvente i forhold til hans alder...

Og her lyder det du fortæller rigtig fint. Han sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Han er ofte vågen ca. 1.5 time af gangen, han sender tydelige træthedssignaler og falder fint i søvn, når I putter ham - det lyder så godt og fint alt sammen. Og så sover han ofte først kl 22 - og det er helt normalt for hans alder.

I takt med at han bliver ældre, så vil han naturligt begynde at kunne være vågen i længere tid af gangen. Hans vågne perioder bliver mere og mere aktive og han vil bruge sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt. Hans søvn ændrer sig fysiologisk i sammensætning, begynder at minde mere og mere om den søvn, vi voksne sover. Hen af vejen vil han også begynde med skemad osv. og det vil alt sammen ændre på hans rytme og omkring 6 måneders alderen vil de fleste børn være parate til at sove omkring kl 20 ligesom mange børn i 6 måneders alderen begynder at kunne nøjes med to lure dagligt.

Lige nu er jeres drengs rytme helt som den skal være og du bør derfor ikke ændre noget. Tiden arbejder for jer og du skal derfor ikke kæmpe med at holde ham vågen mod hans vilje, men følge ham og de signaler, som han sender :)

I 3 måneders alderen vil mange forældre opleve barnet mere sulten. Det kan både hænge sammen med, at han nu fysisk er ved at være så stor, at han har behov for mere mælk - og ved at die hyppigere, så øges din mælkemængde. Det giver altså mere mælk at du ammer hver 2. time i stedet for hver 4. time. Det er også sådan, at du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin, så når din dreng søger brystet ekstra hyppigt sen aften og om natten, så kan det også være tegn på, at han søger at få mælkeproduktionen sat lidt op.

Det er også sådan, at han i denne alder er meget mere opmærksom på verden, han følger tydeligt med, han bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydelig mellem om han er hjemme eller ude, om han er i favn hos mor eller en fremmed osv. Og det betyder, at han lige nu godt kan lade sig forstyrre, når han spiser i løbet af dagen. Når du ammer ham, så dier han lidt, slipper så, kikker på dig, pludrer med dig, tager fat og dier igen, slipper igen, pludrer, dier igen, slipper og kikker efter far... Det er sjovere at lege og følge med i verden, end det er at spise. Og det betyder at han måske ikke spiser helt nok hele dagen igennem, hvilket igen betyder, at han så søger brystet ekstra aften og sen aften.

Og så er det også sådan, at din mælk om aftenen er mere koncentreret og mælkemængden ...


Annonce

... naturligt mindre. Ved at die ekstra hyppigt om aftenen, bliver hans mave fyldt op med små mængder koncentreret mælk og på den måde mere mættende mælk til natten... Derfor vil børn naturligt spise med lidt større interval om formiddagen, hvor mælkemængden ofte er stor - end de vil sidst på dagen, hvor mælken er mere koncentreret. Det er altså normalt, at han vil "ligge ved brystet hele tiden" om aftenen med den alder han har...

Så hvad skal du så gøre nu... Jo, for det første, vil det være rigtig godt at være opmærksom på at han bliver fyldt nok op hele dagen igennem. Du må gerne amme ham af to omgange, f.eks. amme ham, skifte ham og så amme ham igen - evt. fra samme bryst, for at sikre at han fyldes lidt ekstra op. Du kan også med fordel skifte mellem forskellige ammestillinger, for at hjælpe ham til at tømme brystet bedst muligt.

Det vil naturligt øge din mælkemængde, at du lægger hyppigere til brystet, at du f.eks. ammer ham af to gange imellem hver lur og det burde så inden for et par døgn øge din mælkemængde så meget, at du kan fornemme at behovet for at søge brystet 10 gange i døgnet måske nedsættes lidt igen :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og hvis det så ikke er tilstrækkeligt. Hvis du ikke synes, at det hjælper nok at lægge ham hyppigere til, være opmærksom på at fylde ham ekstra op hele dagen igennem osv. så kan du naturligvis vælge at give ham en flaske. Det har, som du også er inde på, mange fordele, f.eks. at far kan tage over, og du kan få lidt tid frigivet til storesøster - og det kan derfor være en rigtig god beslutning :)

Det du skal være opmærksom på er, at når du giver flaske, så vil din mælkemængde naturligt nedsættes. Jo mere flaske du giver, jo mindre vil du amme og dermed vil din krop gå ud fra, at hans behov for mælk er mindre... Når man giver flaske er der derfor altid en risiko for at amningen stopper. Og jo yngre barnet er, når man introducerer flaske, jo større er risikoen. MEN, når det er sagt, så er det dog også sådan, at man ikke skal introducere flasken alt for sent, hvis man gerne vil kunnen give barnet flaske. Jo længere tid du ammer, jo større risiko er der for, at din dreng vil foretrække den ægte vare og dermed fravælge flasken. Det betyder, at hvis du allerede nu ved, at du ikke vil amme til han er 12 måneder, men I gerne vil at far f.eks. kan tage over eller allerede nu har planlagt at far skal holde barsel, så vil det være rigtig godt, at I ikke introducerer flasken for sent, for så bliver det svært for far at passe ham.... Derfor kan supplement med flaske og mme være en god prioritering og I skal naturligvis gøre det, som vil fungere bedst for jeres lille familie :)

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om Amning & Flaske" - i den kan du læse om både amning, ammeproblemer, finde amme- og flaskestillinger, læse om modermælkserstatning, hvad du skal vælge og hvordan man gør med flaske osv.

Håber du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce