Svar: Ligger længe vågen om natten
Kære trætte og bekymrede mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hendes søvn og rytme :) Nu kommer der et forslag, som du eller dagplejer måske ikke her helt enig i, men som jeg faktisk tror vil hjælpe din lille pige :)
Som jeg ser det, så hænger din datters søvnproblemer sammen med, at hun sover for lidt om dagen og for lang en nattesøvn - i forhold til hendes alder. Hun står op kl 05, sover middagslur mellem 12-14 og går så til ro for natten kl 18.30-19... Og jeg synes faktisk, at du skal tale med dagplejer om, at hun får lov til at få to lure dagligt. Jeg synes det vil være rigtig godt, hvis hun kan få lov til at sove formiddagslur og så sove en lidt senere middagslur - og måske derfor også gå lidt senere til ro for natten...
Dagslure kan kompensere for manglende nattesøvn, men nattesøvn kan ikke på samme måde reparere på manglende søvn om dagen. Og jeres datter er tydeligt træt. Hun kan næsten ikke hænge sammen om eftermiddagen, hun er pylret, utålmodig, og som du skriver "bare træt med træt på".
Jeg synes, I skal give hende en formiddagslur f.eks. mellem kl 9-10, så kan hun sove til middag mellem 13-15 og komme i seng kl 19.30. Jeg er ret sikker på, at det vil gøre en stor forskel for både jer og hende - og hun ...
... vil få den søvn, som hun mangler og som du faktisk rigtig gerne vil sikre hende :)
Mange børn er mellem 12-18 måneder, før de kan nøjes med en længere lur midt på dagen, og selvom jeres datter ikke har det største sovehjerte og måske sover lidt mindre end gennemsnittet, så vil en ekstra dagslur være rigtig godt for hende. Nogle børn viser behov for kun en lur, når de er 11-12 måneder, og det kan sagtens være, at jeres datter har haft en periode, hvor hun tydeligvis ikke har kunne sove om formiddagen - helt fint. Men jeg tror faktisk godt, at hun vil kunne det igen, og jeg synes, det er et forsøg værd - og så må I se om 1-2 måneder, hvordan hun så har det, og hvad der så er behov for :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg tænker også, at den ekstra lur om dagen kan sikre hende lidt ekstra gode ting - f.eks. være med til at styrke hendes immunforsvar, hvilket er rigtig godt i forhold til årstiden og i forhold til hendes øreproblemer. Luren vil også hjælpe hende med at bearbejde dagens oplevelser, lagre dem osv. Ligesom den vil sikre, at hun ikke bliver så udkørt og træt om eftermiddagen, men faktisk har overskud til at lege, lære og udvikles. Det bliver lidt hyggeligere for jer alle på den måde :)
Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.