Svar: Arme og ben spræller konstant - Fustreret mor!
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det er helt normalt, at børn i din drengs alder ligger og spræller med arme og ben. Han er rigtig godt igang både motorisk og mentalt og det er skønt for ham nu at kunne bruge sine hænder og ben mere bevidst. Han vil elske at bevæge sine arme og hænder og kan ligge og kikke længe på sine fingre, der bevæger sig - og hans hænder er nu generelt mere åbne end tidligere. Han putter også fingrene i munden og sutter løs, imens han småpludrer, smager, bruger sin mund og laver lyde :)
Også benene får mere og mere styrke. Han elsker at ligge og bevæge sig, øver sig i at dreje og trille omkring, finde ud af at dreje om egen akse, sparke med benene osv. Han begynder at mærke styrken i sine ben, når du holder ham på dit skød og han kan "støde fra" og i løbet af de næste 2-3 måneder bliver han stille og roligt mere og mere mobil, styrker sine muskler og dermed sin bevægeevne og han vil begynde at hoppe på dine lår...
Den uro du mærker, er derfor helt naturligt for hans alder og den store udvikling, som han går igennem - og det bedste du kan gøre er at hjælpe ham med at bruge sig selv motorisk, så han netop bliver stimuleret rigtig godt. Det kan du gøre ved at lave bevægelege med ham:
- Gribe omkring hans hænder og håndled og lade ham selv trække sig op fra rygleje. Først op i siddende stilling og derefter op i stående stilling.
- Støtte om hans lægge og bøjede knæ og hofte og hjælpe ham med at dreje underkroppen fra side til side.
- Hjælpe ham med at dreje om på siden, både fra mave til ryg og fra ryg til mave - evt. ved at vise ham noget interessant legetøj, som han følger. Gør han det selv, så er det super fint, så læg ham tilbage, og lad ham gøre det igen og igen.
- Hjælpe ham med at få fat i egne tæer, når han ligger på ryggen og derfra trille videre om på siden og maven. Giv ham evt. ranglesokker på, så han får øje på sine fødder og det bliver særligt interesant at gribe efter dem.
- Cykelbevægelser, hvor han selv er med til at cykle med sine ben, imens du støtter om underbenene.
Det vil være oplagt også at synge f.eks. "Hjulene på bussen" imens du cykler med hans ben, så han bruger sin krop samtidig med at du synger. Det er også tiden til at synge f.eks. 'Lille Peter Edderkop' osv. hvor du bruger dine hænder og fingre imens du synger, netop fordi han er fascineret af hændernes bevægelse netop nu...
Og når det så er sovetid, så er det vigtigt, at du hjælper ham med at finde roen og overgive sig til søvnen. Det kan nogle gange være en idé at lægge et bad ind mellem formiddagsluren og middagsluren, fordi badet hjælper ham med at finde bedre ro i kroppen og hjælper ham dermed til en længere lur midt på dagen. Badet bør afsluttes med god frottering i håndklædet, lidt babymassage, smøre ham med creme osv. så du også med dine hænder og berøring hjælper ham til ro i kroppen.
Ekstra mælk kan være rigtig godt netop nu. Han har en alder, hvor han vil have tendens til at slatspise ...
... lidt, fordi han let lader sig forstyrre, når han spiser - så hvis du ammer, kan du prøve at skifte mellem forskellige ammestillinger, for at hjælpe ham til at tømme brystet bedre. Du kan med fordel også give ham mælk af to omgange, så han får mælk, skiftes, svøbes og så får mælk igen - imens han er svøbt - hvorefter han så puttes. Det kan du også gøre, hvis du giver ham flaske...
Og så er det rigtig godt at svøbe ham, enten i svøb eller i sovepose, som du også forsøger. Det vil gøre skiftet fra din favn og ned hvor han skal sove lettere for ham, fordi han stadig vil føle sig omsluttet, men det vil være af et klæde eller en sovepose og ikke dine arme. Stå ved ham, lad ham mærke, at du stadig er der, så du hjælper ham til ro med dine hænder, vuggende bevægelser osv. Hvis han ligger i vuggen eller i barnevognen så tril ham stille, så du luller ham ind i søvnen på denne måde.
Nogle børn har stadig i 3 måneders alderen en lidt kraftig mororefleks, det vil sige faldrefleks. Det betyder, at de netop, når de er ved at falde i søvn, vil få et spjæt i kroppen, der vækker dem. Du kender det sikkert også fra dig selv, at du er lige ved at falde i søvn, og så spjætter din krop, som var du ved at falde. Du sover roligt videre, men når det sker hos spædbørn, så vil barnet blive forskrækket og vil ikke kunne sove igen, men vil vågne op, græde, småklynke og have brug for hjælp til at finde roen og komme videre i søvnen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv derfor at lægge mærke til, om hans spjæt kommer voldsomt lige der, hvor han er ved at gå ned i et lidt dybere søvnstadie og det er dette som spiller ind. Stå ved ham, være parat med dine hænder, hold svøbet eller soveposen omkring ham og hjælp ham videre ind i søvnen, så han ikke får vækket sig selv.
Og når alt dette er sagt, så skal du naturligvis også være opmærksom på om han spjætter meget med kroppen og virker aktiv, fordi han måske ikke er træt nok til at sove, eller måske sover meget let... Du nævner kort, at han ofte kan sove 3-4 timer i barnevognen om dagen uden problemer. Det må han naturligvis gerne, men jo mere dagssøvn han sover, jo kortere vil hans nattesøvn naturligt også være. Du skal regne med, at han har brug for ca 15 timers søvn i døgnet, med den alder han har og det vil ofte være fordelt sådan, at han sover ca 5 timer om dagen, fordelt på 3 lure og så sover han ca. 10 timer om natten.
Hvis din dreng sover 3-4 timers lure og sover 3 lure dagligt, så får han måske 7-8 timers dagssøvn og så vil hans nattesøvn naturligt heller ikke vare mere end 7-8 timer. Og hvis du så putter ham allerede kl 20 eller lignende, så bliver nattesøvnen meget kort og han vil naturligt sove meget let og hele tiden have tendens til at vågne op, fordi han reelt forventes at skulle sove mere end han måske kan... Derfor kan det også være en idé at se lidt på hvordan hans søvn er fordelt over døgnet...:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire