Svar: 5 måneders baby og natten
Kære Sine
Tak for dit brev :)
Det lyder for mig som om, at jeres lille datter har brug for mere mad i løbet af dagen, så hun ikke behøver søge dit bryst så hyppigt om natten. Hun må meget gerne sove 4 timer uden mælk - men det er bedst, hvis hun gør det om natten og ikke om dagen, og det er en forudsætning for at kunne sove sammenhængende nattesøvn, at hun er mættet tilstrækkeligt hele dagen igennem :)
Når børn dier hyppigt om natten, så er det ofte fordi de søger at få sat mælkeproduktionen op. Om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin, så det øger din mælkeproduktion at amme om natten. Og samtidig så øges produktionen også af hyppig amning - det giver mere mælk at amme hver 2. time end hver 4. time. Samtidig har din datter også en alder nu, hvor hun er langt mere bevidst og følger rigtig meget med i, hvad der sker i løbet af dagen. Hun vil rigtig gerne opleve og lader sig ofte let forstyrre, når hun spiser om dagen. Derfor ser man ofte en tendens til at børn i denne alder begynder både at "slatspise" og "slatsove" lidt hele dagen igennem.
Er du begyndt med skemad? Ellers vil jeg foreslå, at du begynder nu. Jeg vil foreslå, at du forsøger at skabe en rytme, hvor du hjælper hende til at sove tre lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Og det vil være rigtig godt, hvis du begynder at tilbyde hende lidt grød til frokost og når det fungerer, så kan du begynde at introducere lidt grøntsagsmos til aften.
Det skal være små mængder i begyndelsen, bare et par skefulde, men stille og roligt kan du øge hendes indtag og når hun kan spise godt ½ dl. og drikker lidt vand af kop sammen med - og maven ...
... fungerer og det kører, så kan du begynde at give hende mos til aften.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, tilbydes ofte en lille amning igen, når dagen begynder og I står op.
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød - fra få skefulde op til max ¾ dl. og vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - måske kl ca. 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren har været.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16-17: Ammes og sover herefter dagens 3. lur, som ofte er dagens korteste lur. Hvad tid den ligger afhænger helt af, hvor lang middagsluren er.
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Igen små skefulde og øge hende til max ¾ dl. Dette måltid introduceres først når det går godt med grød til frokost.
Ammes og puttes til natten ca kl 20. Igen afhænger tidspunktet lidt af, hvor meget hun har sovet i løbet af dagen og hvor sent hun er stået op fra sin 3. lur
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt. Det der også kaldes et drømmemåltid.
Midt nat 03: Ammes og sover videre - de fleste børn har stadig brug for mælk midt nat i denne alder, men begynder at kunne undvære det i 6 måneders alderen...
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvordan dagen kan skrues sammen, så din datter får sit behov for mad og væske/mælk tilstrækkeligt dækket i løbet af dagen, og så I begge kan begynde at få lidt sammenhængende nattesøvn :)
Rigtig meget held og lykke - og læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og mad", som guider dig igennem med forslag til opskrifter, dagsplaner osv. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave, der står ny revideret udgave på forsiden :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Præmature allergidisponerede spædbørn
Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.
Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.
Det vides ikke, hvor længe det er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.