Svar: Modermælkserstatning 1 og 2 - 6 mdr.
Hej med dig
Tak for dit fine korte spørgsmål :)
Det lyder som om, at din dreng trives med type 1, og du må gerne forsætte med denne erstatning. Du behøver ikke skifte til type 2, fordi han bliver 6 måneder.
Du kan dog også vælge at skifte til type 2 - den største forskel er ofte, at type 2 har et højere jernindhold, så hvis du vil sikre ham ekstra jern, kan det være en god idé at skifte.
Men da du giver fuld flaske, så får han naturligt en del modermælkserstatning, og derfor vil han normalt få sit jernbehov rigtig fint dækket - også selvom du bibeholder type 1.
Tidligere var anbefalingerne, at børn der blev ammet skulle have jerntilskud ved 6 måneder, men børn der fik mindst 400 ml modermælkserstatning behøvede ikke jerntilskud, fordi de var dækket igennem erstatningen.
Nu er anbefalingerne, at man ikke længere giver jerntilskud til børn født til tiden i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør fra 6 måneders alderen dækkes af en jernholdig kost med blandt andet kød og fisk. Børn der er født for tidligt skal dog stadig have jerntilskud.
Jernholdig overgangskost sikres blandt andet ved:
- At tilbyde ham hjemmelavet grød varieret med ...
... jernberigede færdiglavede grødtyper. Det er godt at give grød af forskellige typer gryn og mel. Det anbefales at bruge modermælkserstatning i den hjemmelavede grød og også gerne tilbyde lidt frugt til grøden, da C-vitamin fremmer optagelsen af jern.
- At tilbyde ham grøntsagsmos med forskellige typer kød og fisk - og også meget geren bruge modermælkserstatning i grøden. Mos der indeholder kartofler og forskellige typer grøntsager indeholder også C-vitamin.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- At tilbyde ham brød med pålæg fra ca. 8 måneders alderen. Pålæg bør være en variatin mellem kød, fisk og grøntsagspålæg. Og igen gerne give ham lidt frugt, som fremmer jernoptalgelsen. Det kan være en god idé at bruge rester fra aftensmaden som pålæg f.eks. frikadeller, fiskefrikadeller, torsk eller lignende. Men også smørepålæg som f.eks. leverpostej kan være en god idé.
Så nej - du behøver ikke skifte til type 2, hvis han trives godt med type 1 og det fungerer godt for jer, og du skal ikke give jerntilskud. Men det vil være rigtig godt, at du bruger erstatning i hans grød og mos, giver ham kød og fisk i grøntsagsmosen og supplerer med frugt, der fremmer jernoptagelsen.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.