Svar: Skemad fra 5 til 6 måneder
Hej med dig
Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)
Når din dreng afviser skemaden efter ca. ½ dl, så skal du naturligvis vurdere, om det blot er fordi han har brug for en pause eller om han er mæt. Han kan godt afvise skemaden fordi han f.eks. er tørstig. Så giv ham lidt at drikke og når han har fået det, så kan du prøve at tilbyde lidt grød eller mos igen. Han kan også godt dreje hovedet eller skubbe maden væk, fordi han har lyst til at spise lidt selv. Du kan derfor også prøve at give ham lidt i hånden. Det kan være ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende og når han har siddet og gumlet lidt på det, så vil han måske være interesseret i at få lidt på en ske igen.
Men hvis han virker mæt efter ½ dl. grød eller mos, så er det naturligvis helt okay. Han behøver ikke spise mere end ½ dl. grød eller mos af gangen. Det er rigtig fint, hvis han tager imod denne mængde og kan han ikke spise mere, så accepterer du det. Det vigtigste er, at han forbinder det at spise med noget rart og dejligt.
Når han bliver 6 måneder, så vil det være rigtig fint at introducere morgengrød til ham. Det kan i starten være varieret med den grød, som han normalt har fået til frokost, så han får noget kendt, blot på et nyt tidspunkt på dagen. Men stille og roligt vil det være rigtig godt, at du begynder med f.eks. havregrød eller øllebrød, så han vænnes til at få en lidt grovere grødtype. Hen af vejen kan han også få f.eks. flerkornsgrød.
Øllebrød kan gives både som morgengrød og til frokost. Øllebrød har blandt anden den fordel, at den vænner ham til rugbrødssmagen og vi er i DK jo ret glade for at vores børn spiser rugbrød. Det kan derfor - sammen med ristede rugbrødsbjælker - være en god overgang til at skulle spise rugbrødshapsere, når I på et tidspunkt når dertil (omkring 8 måneder).
Som tommelfingerregel er det en god idé at grød "kun" udgør to af dagens måltider ...
... og resten er grøntsagsmos og også gerne frugtmos. Det sikrer så stor en variation som muligt. Når jeg anbefaler grøntsagsmos om aftenen, så er det fordi de fleste af os spiser en eller anden form for grøntsager om aftenen og du derfor med fordel kan tage udgangspunkt i den mad, som du selv skal have. På den måde lærer jeres dreng at spise mad, som I andre spiser. Og det samme med kød eller fisk - det vil være rigtig fint, at du giver ham nogle af de forskellige kød og fisketyper, som I også selv spiser om aftenen. Så du ikke laver specielretter til ham, men i stedet prøver at lave familiemad...
Du behøver ikke begynde lidt på 6 månedersdagen. Hvis det passer bedre at vente lidt, så er det naturligvis helt okay :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når du laver grøntsagsmos, så vil det nogle gange være naturligt, at du blander grøntsagerne sammen og andre gange vil det passe rigtig fint, at du serverer det adskilt. Du behøver dog ikke servere det i to forskellige skåle, det vil være rigtig fint at han får sin mos fra samme skål, ligesom når du selv spiser, så har du også alle fødevarerne liggende på samme tallerken. Maden må gerne blandes sammen, men nogle gange kan det være rigtig rart for ham, hvis der f.eks. er lidt gulerodspure eller tomatsovs (lavet uden komælk) på kartoffelmosen, fordi det kan være med til at give lidt mere variation og smag, ligesom det også kan gøre, at maden ikke bliver for tør...
Og når du begynder med kød eller fisk, så vil det netop være godt, at du blander dette i mosen eller bruger lidt grøntsagsmos, laver en smørsovs eller lignende, så han bedre kan spise kød og fisk. Det vil være rigtig svært for ham at tygge på og bearbejde kød og fisk i munden, hvis ikke der er en eller anden form for "smørrelse" sammen med - altså mos eller grøntsagssovs, grøntsagspure... og ja i opskriften med kylling, pastinak og æble er maden blandet sammen :)
Håber du kan bruge dette videre, rigtig god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.