Svar: Farvel til sutten - 3 år, 3 mdr.
Kære Skattepigens mor
Tak for dit brev :)
Det er meget forskelligt, hvad der vil være det bedste at gøre - det afhænger helt af, hvordan I fornemmer jeres datter.
Nogle børn vil have det bedst med, at man trapper gradvist ned, så sutten naturligt bruges mindre og mindre. Så den som hos jer, ikke bruges om dagen, men kun om aftenen, når hun skal sove. En overgang kan godt være som hos jer, at hun i hverdagene får den i bilen på vej hjem fra børnehave, men i weekenden får hun den ikke om eftermiddagen, og en dag har I måske glemt sutten eller den er blevet væk, så hun prøver at undvære den i bilen...
For andre børn er det meget vigtigt at være en aktiv del af processen. De vil gerne være med til at smide sutterne ud, skille sig af med dem gradvist, en af gangen. Når en sut er blevet gammel, mørnet, fedtet og ikke dur mere, så kommes den i skraldespanden og barnet gør det selv. Til sidst er den kun en sut tilbage, som barnet måske værner lidt ekstra om, men stille og roligt bliver barnet selv klar til at sige endeligt farvel til sutten.
Og så er der også de børn, som har det allerbest med, at man fra den ene dag til den anden siger slut med sut. De føler sig store og seje og fortæller stolt til alt og alle "jeg bruger ikke sut mere" og så er det naturligvis sådan man skal gøre.
Det kan gøres på forskellig vis. Nogle børn har stor glæde af at man samler alle sutterne på en snor og hænger dem på et suttetræ. De findes mange forskellige steder, I parker, hos tandlæger, i visse bycentre... Andre børn vil gerne bytte deres sutter for et stykke legetøj. Visse legetøjsforretninger tilbyder at tage imod sutterne, hvis I køber et stykke legetøj... andre vælger at skille sig af med sutterne og så køre i legetøjsforretningen bagefter for at købe en "belønning" til barnet... Og så er det jo også snart jul - så rigtig mange børn har glæde af at sende sutterne til julemanden. Pakke sutterne i en konvolut og sende den til julemanden og alle nisserne. Ofte får man et brev retur, og samtidig kan I sandsynligvis møde en ...
... julemand i centeret og så spørge ham, om han var glad for de sutter I har sendt til ham...
At jeres datter er blevet storesøster kan påvirke lidt forskelligt. Nogle børn får behov for at beholde sutten lidt ekstra. Sutten er deres kæreste ven og den kan være rigtig rar at have, når man skal dele mor og far med en lille ny. Tager I sutten fra hende for hurtigt, vil hun måske begynde at bruge lillebrors sutter og så er I jo lige vidt... Andre børn reagerer dog lige modsat. De vil gerne af med sutten, fordi det jo er lillebror, den lille baby som bruger sut - og de føler sig store og bestemt ikke som en baby - så for nogle vil det virke som motivationsfaktor, og de vil meget gerne slippe sutten og vise at de nu "er store".

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I forhold til jeres datter så lyder det lidt som om, at hun stille og roligt er ved at trappe ud af sutten, og at den får mindre og mindre betydning for hende. Derfor er det rigtig godt, hvis I holder fast i at bruge den mindre og mindre. Det lyder umiddelbart som om, at en gradvis nedtrapning vil være rigtig godt - og når vi så nærmer os december, så kan I prøve at tale med hende om, hvorvidt I skal sende sutterne til julemanden og så se, hvordan hun reagerer på det. Hun bør naturligt have et alternativ at putte sig med og trøste sig med - en ny bamse, slaskedukke eller lignende, som hun kan have hos sig, når I kører hjem fra børnehave, og som hun kan puttes med om aftenen:) Lad hende selv være med til at vælge - det er ikke sikkert, at hun vil vælge det, som I synes er sødest eller blødest .... :)
I kan også gå forbi et suttetræ og vise hende alle sutterne, der hænger der. I kan låne bøger på biblioteket, der handler om at skulle smide sutten... Så hun stille og roligt bliver opmærksom på at det med sut kan slutte helt, uden at hun føler sig presset. Det er bare noget I taler lidt om og læser lidt om.. og så prøve at fornemme, hvornår hun mon er parat til at skulle stoppe helt :) Måske siger hun pludselig selv, hvad hun har lyst til:)
Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.