Annonce

Annonce

Svar: High Need Baby - 5 mdr.


21. oktober 2016

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

High Need Babies kaldes også signalstærke børn. Det er børn som på mange punkter virker ekstra krævende. Hvor de fleste børn måske har brug for ekstra meget hjælp til at spise og koncentrere sig om det eller har brug for hjælp til at lukke af for verden og overgive sig til søvnen - så har de såkaldte High Need Babies ofte behov for hjælp til det hele. Og derfor er det så utroligt svært at være forældre til et sådan barn, for man føler meget let, at intet af det man gør, rigtigt virker.

Det er altså ofte rigtig svært at opfylde disse børns behov og mange får en følelse af ikke at slå til. Derfor hjælper det ofte at vide, at der ikke er noget galt med barnet eller noget galt med det du gør - det er 'bare' sådan ens barn er, det er barnets personlighed. Der er børn der har det sådan, der er andre familier som oplever det samme og det giver en ro at vide det...

High need babies er meget aktive og lader sig meget let forstyrre. Nogen kalder dem "kortluntede". Når de græder, så græder de ofte mere end andre børn og det samme, når de er glade - så er deres glæde også overvældende. De er i det hele taget meget intense, og man kan godt få følelsen af, at der ikke rigtig er noget imellem at være helt ulykkelig og være jublende lykkelig.

Disse børn har ofte også et søvnbehov, der er mindre end man ser hos andre børn i samme alder - og samtidig kan de have rigtig svært ved at overgive sig til søvnen. De har altså ofte både svært ved at falde i søvn og de har svært ved at sove en længere og sammenhængende søvn, når de endelig sover.

De accepterer ofte ikke en substitut for mor - det er mor som er bedst, de sover bedst i mors favn og kan blive dybt ulykkelige, hvis andre prøver at tage over.

De er ofte også følsomme for ...


Annonce

... forandringer, de tåler ikke for store skift i hverdagen, men samtidig så trives de heller ikke med helt faste rammer - og det er en af årsagerne til, at det kan være svært at hjælpe dem. For de rutiner I har haft og som har fungeret rigtig godt i et par dage, ja de fungerer pludselig ikke og nytænkning må til... Det bedste du kan gøre er at acceptere, at der ikke findes en universal løsning - du er nødt til at gøre det, som du umiddelbart fornemmer vil virke bedst i den pågældende situation.

Jeg kan ikke ud fra dine breve vurdere, om din dreng er det man vil kalde for en High Need Baby. Det er helt normalt for alderen, at han søger underholdning og gerne vil have dig tæt på. Det er helt normalt, at han sover korte lure i denne alder, det er også helt normalt, at han græder, hvis fremmede, bedsteforældre eller lignende kikker for meget på ham eller vil forsøge at holde ham...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så måske er det hans alder og den udvikling, som han går igennem og måske er det hans personlighed... men om det er det ene eller det andet betyder ikke så meget. Det vigtigste er, at du forsøger at imødekomme han så godt du kan og igen og igen siger til dig selv, at tiden arbejder for jer. Han bliver ældre, udvikler mere og mere sprog og du er der til at guide ham og hjælpe ham hele vejen :) Der er ingen grund til at tro, at han vil havne i flere konflikter end andre børn, eller tro at han ikke vil kunne fungere socialt. Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind på dette - også måden du møder ham på i årene frem, hjælper ham, guider ham, anerkender ham, støtter ham... :)

Måden at møde ham på, støtte og guide ham, kan du læse meget mere om i to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og opdragelse".

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce