Svar: Mælk til et barn på 1 år - hvad og hvor meget
Kære Ida
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
Det lyder rigtig fint at bibeholde amningen før putning lidt endnu. Det sikrer, som du skriver, at din datter får lidt ekstra at sove på, samtidig med at det er rigtig dejligt for hende at afslutte dagen på denne måde :) Du må i princippet bibeholde denne amning så længe både du og hun trives med det.
Det anbefales, at gå over til letmælk ved 1 års alderen og bibeholde denne type mælk til hun er 2 år gammel. Der gives dog max 100 ml letmælk ved 1 års alderen, så lige nu vil det være rigtig fint, at du bibeholder mme i grøden til din datter og nogle gange også giver mme af kop, så hun ikke kun får komælk. Stille og roligt igennem de næste måneder, kan du så udskifte mme til letmælk eller nogle gange vælge at lave grøden på vand - det afhænger lidt af, hvor godt i stand hun er - om hun har brug for den ekstra næringsberigelse i grøden :)
Det anbefales, at hun får 350-500 ml mælk/mælkeprodukt i døgnet. Hvis hun får min 350 ml, så får hun sit behov for kalk osv. dækket rigtig fint via maden. Det anbefales også, at du giver ...
... hende surmælksprodukter af sødmælk (det vil sige med 3.5 % fedtindhold) f.eks. neutral sødmælks yoghurt, A38 eller tykmælk. Produkter med frugt bør begrænses på grund af det høje sukkerindhold. I stedet kan du selv tilsætte frisk frugt og bær, rugbrødsdrys eller lignende på hendes yoghurt.
I 2-3 års alderen gives de fedtfattige typer som minimælk, skummetmælk og kærnemælk. Enkelte børn har dog stadig brug for letmælk frem mod 3 års alderen, igen afhængigt af, hvor godt i stand barnet er :) Der gives i denne alder surmælksprodukter af skummet eller letmælkstypen. Tidligst fra 2 års alderen gives f.eks. skyr, fromage frais, ymer, ylette og lignende - og i variation med andre surmælksprodukter.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Om din datters mave reagerer på modermælkserstatningen, når hun er vant til at blive ammet er svært at sige - det kan naturligvis ikke udelukkes. Af samme grund er det også rigtig godt, at du ikke fra den ene dag til den anden går over til letmælk, men forsøger at sikre hende en gradvis overgang :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.