Brev:
7 måneder og dårlig nattesøvn
Hej Helen,
Tusind tak for en god og hjælpsom brevkasse!
Jeg har et spørgsmål angående min søns nattesøvn. Han er knap syv måneder gammel og er en rigtig glad og nysgerrig lille fyr. Han blev desværre født med klumpfod på den højre fod, hvilket betyder at han gennemgik en serie af gipsninger fra han var to uger til 3 måneder (med gips dækkende fod og hele vejen op ad benet), overskæring af achillessenen og fra han var tre måneder gammel skal sove med sko og skinne (Alfa Flex brace). Det er en behandling, der varer indtil han er mellem 4 og 6 år. Foden er som sådan kureret, men for at undgå at foden går tilbage til klumpfodsdrejningen, skal han bruge sko og skinne hver gang han sover. Det har bragt mange ulemper med, da han først skulle vænne sig til at have gips på og derefter at have sine fødder spændt sammen når han sover. Ud over det tror jeg, at hele processen har gjort, at han har mere brug for nærhed end ellers. Men nu til mit spørgsmål :)
Da han havde gips på sit ben, sov han rigtig godt om natten. Han var vågen 1-2 gange hver nat for at blive ammet og sov ellers uden at vågne op. Da vi gik over til skinnen steg antallet af gange han vågner om natten markant. Han vågner, græder eller klynker og vil ikke trøstes på anden måde end ved at få bryst. Det har så stået på i de knap fire måneder nu, og jeg er ved at være helt udmattet.
Han vågner minimum 7 gange pr nat, og som regel oftere end det. De fleste nætter mister jeg helt overblikket i løbet af natten, da jeg selv er enormt træt. Da jeg snart skal starte på arbejde, er vi nødt til at finde på en anden løsning, og jeg håber meget på din hjælp! Jeg har hele tiden tænkt, at søvnproblemerne stammer fra hans irritation over skoene, men jeg vil heller ikke bare antage det, hvis nu det er en dårlig vane i forbindelse med søvnen, som vi har indført. Derfor har jeg forsøgt at læse lidt om hvordan vi kan vænne ham af med at ...
... skulle trøstes på den måde hele natten.
For at se om vi kan ændre på søvnen, tester vi et par forskellige ting. Vi har en fast måde han gøres klar til seng hver aften, og han falder som regel i søvn i løbet af 5-10 min. Jeg ammer ham inde i sengen, og når jeg kan se at han er ved at falde i søvn, trækker jeg brystet ud af munden på ham. Nogle gange er han fint tilfreds med dette, og andre gange forsøger jeg at give ham sutten i stedet. Uanset hvad falder han i søvn, og sover fint i ca 45 min hvorefter han vågner og piver eller græder. Dette gentages så hele natten. Jeg har forsøgt at nusse ham eller give ham sutten når han vågner, men han bliver kun mere og mere ked af det, indtil jeg til sidst overgiver mig og ammer ham (han spiser ikke rigtig noget, men bruger brystet som trøst). Det falder han så i søvn af, og sover igen i 30-45 min.
Han har sovet i vores seng siden han var de tre måneder, og vi har nu sat hans tremmeseng helt op ad vores, så jeg forhåbentlig kan lægge ham til at sove i den. Jeg forsøger derfor at lægge ham til at sove i den, og så holder jeg ham i hånden. Det tænker jeg er første skridt, da han så kan mærke at jeg stadig er der. Men intet ser ud til at gøre, at han kan falde i søvn igen uden at trøstes ved brystet. Uanset om han ligger lige op af mig, i tremmesengen eller i sengen mens jeg er gået ud vågner han lige tit. Jeg håber du kan hjælpe!
Han spiser rigtig fint i løbet af dagen (grød, bondebrød, grønsagsmos, osv) og i løbet af dagen sover han tre lure. Formiddagsluren på ca 45 min, middagslur på ca 2 timer (i klapvogn) og eftermiddagslur på ca 45 min. Desuden tager han fint på, og motorisk er han super godt med.
Har jeg indført nogle dårlige vaner for ham, så han ikke kan falde tilbage i søvn om natten uden hjælp?
Bør jeg bare acceptere, at han har brug for min hjælp til at blive ved med at sove?
Går det over af sig selv?
Mange hilsner fra
Bettina
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder