Annonce

Annonce

Svar: Søvn - nat og dag


6. oktober 2016

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sine

Tak for dit brev og fine beskrivelse og alle dine spørgsmål :)

Det er helt normalt at børn i 3-4 måneders alderen slatspiser og slatsover lidt. Det hører alderen og udviklingen til og derfor kan det netop være en god idé at arbejde på en tre-lurs-rytme, hvor du bevidst forsøger at hjælpe din datter til en rytme, hvor der er aktive perioder og perioder, hvor hun så skal sove...

Hun er ikke længere et spædbarn men en aktiv lille baby og det er vigtigt, at du hjælper hende med at bruge sig selv så meget som muligt, når hun er vågen. Det er super, at hun motorisk er så godt med - leg med hende, tril med hende, tumle med hende så meget som muligt, så hun netop fysisk bruger sig selv og derefter også bliver fysisk træt :) Du må meget gerne begynde at indføre sange med fagter, som f.eks. "Hjulene på bussen" eller "lille Peter Edderkop" eller lignende. Hvor du kan cykle med hendes ben, når hjulene drejer rundt, rundt, rundt eller vise hende hvordan du med dine fingre signalere at det regner, solen tørrer Peter osv.... På den måde bliver hun også stimuleret mentalt.

Du skal være opmærksom på, at hun ikke altid gaber, fordi hun er træt, men i denne alder godt kan gabe, fordi hun keder sig. Derfor skal hun ikke altid puttes, når hun gaber, men skal I stedet aktiveres måske 20-30 minutter mere, hvorefter hun så kan få mælk og så blive puttet til en lur. Og ja, det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun får mælk som en fast del af sit putteritual. Det er på den måde, at du netop hjælper hende til at have længere og mere aktive perioder og være parat til så at sove og også sove en længere lur, når hun puttes.

Og derfor - ja de meget korte lure kan netop godt forhindre hende i at få en rytme med længere aktive perioder og længere søvnperioder, ligesom det at "slatspise" spiller ind. Det er dog ikke sådan, at du bør trække hendes måltider om dagen. Det øger ikke din mælkemængde, hvis du forlænger tiden imellem amningerne, tværtimod - og lige nu lyder det faktisk som om, at hun godt kan have behov for lidt ekstra mælk.

Det kan både skyldes hendes naturlige alderssvarende tendens til at "slatspise" om dagen, men det kan også sagtens skyldes, at hun nu er fysisk så stor, at hun har behov for mere mad. Og netop ved at die hyppigere, så øges din mælkemængde. Det giver mere mælk, hvis du ammer hver 2. time i stedet for hver 4. time. Samtidig producerer du også mere prolaktin (mælkestimulerende hormon) om natten, så det er også med til at øge din mælkemængde og holde din mælkeproduktion oppe, at du ammer om natten...

Jeg vil derfor anbefale dig, at du forsøger at tilbyde hende mælk før hver lur, men har hun derudover behov for lidt tørstslukkende mælk ind i mellem, så skal du naturligvis give hende dette. Derudover vil det være rigtig godt, hvis du kan hjælpe hende med at spise så lang tid som muligt fra et bryst af gangen, så hun får "tømt" brystet bedst muligt. Det kan være en fordel, at du ammer hende i den traditionelle stilling, hvor ...


Annonce

... hun ligger i din favn, og når hun så slipper, så bøvser du hende af. Derefter kan du så prøve at tilbyde hende samme bryst igen, men nu i tvillingestillingen, for på den måde at hjælpe hende med at få tømt brystet tilstrækkeligt. Eller du kan tilbyde hende toppen fra modsatte bryst, og næste gang du så ammer, så starter du på det bryst, hvor hun tog toppen sidst...

Hvis det ikke virker tilstrækkeligt for hende, at du ammer hende det ekstra, så kan det være tegn på, at hun har brug for lidt ekstra... Du nævner, at hun ikke tager så på, som hun tidligere har gjort og det kan derfor være en overvejelse værd, som hun evt. skal suppleres med en flaske. Hvordan har du det med det? Og hvilke tanker gør du dig omkring amning fremover?

Hun har brug for modermælk eller modermælkserstatning til hun er 12 måneder gammel og hvis du allerede nu ved, at du ikke har lyst til at amme hende så længe eller du planlægger at starte på arbejde, planlægger at far skal kunne tage over osv. Så kan det være en god beslutning at begynde med en flaske, så far har en mulighed for netop at hjælpe og så du samtidig sikrer hende den ekstra mælk og sikrer, at hun fortsat tager nok på...

Når det er sagt, så vil hun dog i løbet af de næste 1-2 måneder også skulle begynde med lidt skemad. I første omgang små smagsprøver, men mængden og antallet af måltider øges langsomt og på sigt vil det være rigtig godt, at I forsøger at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun har sovet - og så tilbydes mælk før hun skal sove igen. På den måde indgår mælk stadig som en fast del af hendes putteritual og der er således mening i den rytme, som du allerede forsøger at indføre nu:) Så hvis det fungerer med amningen og du rigtig gerne vil amme så længe som muligt, så er det naturligvis også rigtig fint:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tiden arbejder således også for jer, hun vil begynde at kunne være mere vågen og aktiv i sine vågne perioder, hun vil begynde med skemad osv. og det vil alt sammen være med til at skabe mere rytme for jer på sigt.

Og så er det naturligt også sådan, at du er nødt til at se på hendes samlede søvnindtag. Hvis hun ofte sover en lur på 2-3 timer om formiddagen, så vil de øvrige lure ofte være korte lure. Hun har naturligt brug for flere afbræk i løbet af dagen og det kan også godt være, at hun hører til en af de børn, som lige nu trives bedst med 4 lure dagligt i stedet for 3 lure - og det er naturligvis også okay :)

Du må gerne bruge slyngevuggen, hvis den hjælper hende til at sove bedre og mere sammenhængende. Det vigtigste lige nu er, at hun sover godt og falder i søvn på en tryg og rar måde. Det skal forbindes med noget dejligt at skulle sove :) Og fokus lige nu må være at hjælpe hende til en rytme som fungerer og som sikrer hende søvn nok, som kan virke for jer nu og også fremover - og så betyder det mindre, hvorvidt hun sover i slyngevugge eller i tremmeseng :)

Jeg håber, at jeg er kommet nogenlunde omkring alle dine spørgsmål - rigtig meget held og lykke fortsat, og også rigtig god weekend til dig :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce