Svar: 1 årig vågner om natten
Kære meget trætte forældre
Tak for jeres brev og velkommen til :)
Jeg kan godt forstå, at I er frustrerede, for det er naturligvis uholdbart for jer alle, hvis jeres datter begynder at være vågen et par timer hver nat og det lyder som om, at hun har det jeg kalder for en søvnrytmeforstyrrelse...
Det gennemsnitlige søvnbehov for en pige på 1 år er godt 13.5 times søvn i døgnet. Mange børn trives godt, hvis søvnen er fordelt sådan, at de sover ca 11 timer om natten og ca 2.5 time i løbet af dagen - gerne fordelt på to lure, en formiddagslur og en middagslur.
Jeres datter sover samlet set, det hun har behov for. Lige nu sover hun fra ca 19-24, hvor hun så er vågen et par timer og så sover hun til kl 06.. Samlet sover hun ca 9-10 timer om natten - og om dagen sover hun så ca. 4 timer.. Ialt det hun har brug for men på tidspunkter, som naturligt ikke fungerer for nogen af jer...
Det kan måske skyldes, at hun i en periode ikke har fået sovet nok i vuggestuen. At man er gået for hurtigt over til kun en lur dagligt og hun har derfor nået at powernappe i bilen på vej hjem. Søvnen om eftermiddagen har forstyrret hendes rytme og har gjort, at hun så ikke har kunne sove om natten og derved har helt rytmen rykket sig...
Det kan godt lade sig gøre at få skabt en god rytme igen, men det er svært og det kræver stor tålmodighed og godt samarbejde med vuggestuen. Normalt skal man ikke vække børn, men hos jer vil det være nødvendigt... Det er dog aldrig et spørgsmål om at fjerne søvn fra hende. Det er ikke fordi hun skal sove mindre end hun gør, det handler derimod om at hjælpe hende til at sove på mere hensigtsmæssige tidspunkter. Og det er bedre, at hun sover 2 timer ekstra om natten end 2 timer ekstra om dagen...
I kan dog ikke bare afkorte hendes dagssøvn med et par timer. I er nødt til at forsøge at flytte lidt på hendes rytme og samtidig afkorte søvnen med små intervaller. Jeg vil foreslå, at I fortsat lader hende sove morgenlur, men det ...
... vil være rigtig godt, hvis vuggestuen kan prøve at putte hende senere - og I også kan forsøge dette derhjemme. Så hun ikke sover allerede kl 7, men stille og roligt kommer til at sove en formiddagslur i stedet f.eks. kl 09... Og på samme måde skal hendes puttetidspunkt for middagsluren rykkes, så den kommer til at ligge senere.
I stedet for at putte hende kl 07, så skal hun puttes 7.15, 7.30, 7.45, 8.00, 8.15 osv. og det samme med middagsluren - puttes kl 11, 11.15, 11.30, 11.45, 12.00 osv. Så hele rytmen på den måde rykkes til senere. Og samtidig skal I så putte hende en lille smule senere om aftenen, så hun ikke puttes kl 19, men 19.15, 19,30, 19.45, 20.00. Som måske vil være et passende puttetidspunkt fremadrettet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så skal I forsøge at afkorte hende vågenperiode om natten. Så hvis hun lige nu er vågen i 2 timer, så skal I forsøge at afkorte dette med intervaller af 15 minutter, så hun er vågen i 1 time og 45 minutter, 1 time og 30 minutter, 1 time og 15 minutter, 1 time, 45 minutter osv. Så vågenperiode bliver kortere og kortere. Og samtidig med, at I så gør dette, så skal hendes dagsøvn afkortes, så i stedet for at hun sover 3 timer til middag, så skal hun sove 2 timer og 45 minutter, 2 timer og 30 minutter, 2 timer og 15 minutter, 2 timer. Der skal altså være en balance mellem hvor meget I afkorter søvnen om dagen og forsøger at forlænge søvnen om natten. Igen - det er ikke et spørgsmål om at fjerne søvn fra hende, men et spørgsmål om at tilbyde hende søvn på mere hensigtsmæssige tidspunkter:)
Det er meget komplekst at ændre på en søvnrytme og det kræver tid - jeg har forsøgt at beskrive det så kort som muligt, og håber det giver lidt idé om, hvad det kræver. For håbentlig kan I samarbejde med vuggestuen omkring det - det vil ofte tage 5-6 uger at ændre på ... Og I skal naturligvis arbejde på det uanset om det er hverdag eller weekend:)
Håber I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Bad, de første gange
Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.
Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:
- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.
- Det er en god idé at tilbyde barnet...
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.