Annonce

Annonce

Svar: Søvnassociationer - 7 mdr.


27. september 2016

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære C.

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Ja - i princippet er I igang med at give jeres datter en ny søvnassociation. I stedet for brystet, så falder hun nu i søvn ved at mærke dine hænder og ved en godnatsang. Men man skelner mellem gode og mindre gode søvnassociationer:

De gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

De mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

Jeg synes, det lyder rigtig fint, at du nu har lært jeres datter at falde i søvn uden, at hun behøver have dit bryst i munden, ligesom det er super, at hun ikke falder i søvn i din eller fars favn, men forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover .

At du lige nu beroliger hende med dine hænder og nærhed og dermed sikrer, at hun kan mærke dig og fornemme, at du ikke er forsvundet, synes jeg lyder omsorgsfuldt og kærligt. Jeg synes ikke at kærtegn og beroligende hænder er en dårlig søvnassociation, der er hos jer en naturlig overgang fra at have været i favn og i tæt fysisk kontakt med dig, og det hjælper hende til at falde trygt i søvn, at hun netop kan mærke dig.

Med den alder hun har, er det derfor rigtig fint, at du netop ...


Annonce

... bruger dine hænder og berøring til at hjælpe hende til ro, ligesom du også meget gerne må hjælpe hende med stillingsskift, når og hvis hun i løbet af natten får sig lagt i stillinger, som hun endnu ikke mestrer at komme væk fra.

Når det så er sagt, så kan du dog godt forsøge med en putteklud. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at tage en sådan til sig, men der sker ikke noget ved at du forsøger at introducere den nu. Den skal bruges, når du giver hende mælk. Den skal bruges i løbet af dagen, når hun trøstes, puttes i barnevognen, er i autostolen i bilen osv. så den følger hende fast. Og dermed også følge med hende ned i sengen, når hun puttes. Den må gerne dufte af dig og kan på sigt blive en erstatning for din hånd - den kan følge med hende og blive bindeleddet mellem hjem og vuggestue osv. og derfor være en god ro for hende også fremover.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så lige nu - ja giv hende den nærhed og tryghed, som hun har brug for, netop med kærtegn, beroligende hånd og godnatsang, hvor hun stadig hjælpes til at sove uden at være i favn og uden at skulle vugges osv. Og lad en putteklud være en del af ritualet, så hun på sigt kan bruge og lade sig berolige med den.

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce