Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn 11 mdr.


21. september 2016

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og dejligt at høre fra dig igen :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig omkring din datters nattesøvn, og jeg tænker umiddelbart, at der er flere ting, som spiller ind hos jer.

For det første er hun begyndt i vuggestue. Det er super dejligt, at I kan mærke at hun trives der og er faldet rigtig godt til. Det er rigtig godt. Men der er stadig en meget stor verden for hende og der er rigtig mange stimuli og mange oplevelser i løbet af dagen - og de skal alle bearbejdes, når hun sover. Derfor drømmer hun ekstra meget i øjeblikket og det betyder, at hun om natten både kan græde, klynke, vågne med skrig osv. ligesom hun også kan ligge og snakke, pludre, grine osv. Alt sammen imens hun sover og alt sammen en bearbejdning af dagen.

For det andet så er det naturligt svært for hende at være adskilt fra jer i dagtimerne. Det er rigtig dejligt, at hun er tryg ved pædagogerne og lader sig trøste og betrygge af dem. det er ligesom det bør være, men hun er stadig så lille, at hun ikke forstår, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun kan ikke forholde sig til, at I er på arbejde og hun kan heller ikke forholde sig til tid, så hun ved ikke, om I kommer tilbage om 3 minutter, 3 timer eller om 3 timer - hun mærker bare at mor og far ikke er der. Derfor kan hun godt være ekstra tryghedssøgende og have ekstra meget behov for nærhed og tæt fysisk kontakt, når I er sammen derhjemme - og især, når hun skal overgive sig til søvnen og i løbet af natten.

Jeg plejer at sige, at hun skal have sit mor-depot eller far-depot fyldt ekstra op, for at hun har noget at tære af, når I er adskilt i løbet af dagen. Derfor er det vigtigt, at I giver hende den nærhed og kontakt, som hun søger - men samtidig netop holder fast i at det er nærhed og dermed ikke også mælk hun skal have i munden - og det leder mig til den 3. udfordring, som lyder til at kunne spille ind hos jer.

Det lyder som om, at jeres datter måske har et søvnassociationsproblem. Det betyder, at hun er blevet uhensigtmæssigt afhængig af at få bryst eller flaske i løbet af natten for at kunne komme videre, når hun har sine små opvågninger...

Det er vigtigt, at du forsøger at hjælpe hende videre i søvnen med kærtegn, stillingskift, beroligende hænder, beroligende ord osv. og forsøger at undgå at give hende bryst eller flaske i munden, hver gang hun vågner. Når det er sagt, så er det dog også vigtigt at hun tilbydes både mad og væske nok hele dagen igennem og med den alder hun har, vil jeg anbefale to amninger (eller flasker) i døgnet.

Derudover vil jeg anbefale, at du ...


Annonce

... tilbyder hende en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual. Det kan hjælpe hende med at blive fyldt ekstra op til natten og sikre, at hun ikke vågner, fordi hun reelt er sulten, samtidig med at det giver en god ro i maven og hjælper hende med at falde i søvn.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Afleveres i vuggestue

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur og sover her ca. 1.5 time

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta osv. Hun kan også tilbydes varm mad til frokost :) Vand af kop.

Puttes til middagslur og sover også her ca. 1.5 time

Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen eftermiddag/før aftensmad - tilbydes lidt gnavegrønt i hånden imens du gør maden klar :)

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. kartofler kan f.eks. moses med sovs og frikadellen gives i stykker. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov.

Ca kl 19.30: Tilbydes en godnatgrød - havregrød, flerkornsgrød eller lignende. Vand eller mme af kop. Får herefter børstet tænder

Ammes (eller flaske) og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23.30: Ammes (eller flaske) og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen starter med grød.

Når du putter hende til natten, så er det rigtig fint at holde fast i, at hun falder i søvn i egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove. Sen aften, kan du så give hende mælk og derefter putte hende tilbage i egen seng igen.

Du kan dog godt vælge at koble hendes seng til din seng, det vil sige fjerne tremmerne fra den ene side og sætte jeres senge sammen. På den måde kan du stadig putte hende i egen seng, samtidig med at du om natten kan lægge en beroligende hånd på hende, så hun kan mærke at du er der - uden at du behøver stå op og hente hende :) Det kan som sagt være nødvendigt med den ekstra nærhed lige nu og det kan være et alternativ til at have hende i dobbeltsengen. Du skal naturligvis altid sikre, at hun ikke kan trille ned af din seng og komme til skade...

Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvad der spiller ind hos jer lige nu, og hvad du kan gøre for at hjælpe hende videre i søvnen og sove mere sammenhængende:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce