Annonce

Annonce

Svar: Farvel til sutten - 3 år, 2 mdr.


13. september 2016

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære skattepigens mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datters behov for sutten :)

Det er helt naturligt, at sutten lige nu er en ekstra tryghed og betyder meget for hende. Den giver ro, sidst på dagen. Det er trygt at komme hjem og finde roen med sutten i munden, især fordi hun er blevet storesøster, og det er naturligt er svært at skulle dele mor og far med lillebror:)

Det vil ofte være svært at vænne hende fra sutten netop nu. Mange børn vil have tendens til at "gå lidt tibage i udvikling", når der kommer en lille ny baby ind i familien, og hun kan nogle gange godt vise lyst til også at være lidt lille. Hun vil gerne lege baby og vil gerne at I holder hende, snakker til hende osv. som var det hende, der var babyen. Hun vil måske begynde at tale babysprog osv. Der findes også en gammel børnebog, der hedder "Jeg vil også være baby" af Mats Letén, som hun måske kan have glæde af at få læst højt, hvis I oplever nogle af disse reaktioner hos hende :)

Modsat, så kan andre børn også have det sådan, at det bliver vigtigt for dem at skille sig ud og netop vise, at de er store og bestemt ikke længere baby. Derfor gør de et stort nummer ud af at "de ikke længere vil bruge sut", "ikke længere vil bruge ble", "ikke længere vil sove middagslur", "ikke længere sover i tremmeseng, men vil have en storesøsterseng" osv. Og hvis det er tilfældet, så kan det tværtimod være en rigtig god idé at anerkende og støtte dette behov og derfor netop slippe sutte, bleen, middagsluren eller hvad det nu kan være...

Hos jer lyder det som om, at det at slippe sutten vil være svært lige nu. Det lyder dog også som om, at I godt kan begynde at have lidt regler omkring brug af sut. Det er f.eks. uhensigtsmæssigt, at hun taler med sutten i munden. I må meget gerne bede hende om at tage sutten ud af munden, når hun taler med jer eller taler med andre, så I hjælper hende med at være opmærksom på, at sutten ikke skal være i munden hele tiden.

Det vil også være en rigtig god idé, hvis I f.eks. giver sutten en fast plads, hvor hun ...


Annonce

... selv kan lægge den om morgenen, når hun står op. Og her ligger den så til hun er hjemme og har brug for den igen. Det bør som udgangspunkt bruges, når hun er ked af det eller når hun skal sove og når I synes, at den tager lidt overhånd, så må I gerne bede hende om at lægge sutten hen på plads og så tilbyde hende noget andet, som hun kan gumle på. Det kan være lidt frugt og lidt at drikke osv. I kan om eftermiddagen f.eks. sige "jeg vil gerne have, at du lægger sutten hen i æsken og så kan du få lidt frugt - se her, jeg er ved at lave lidt frugt og bær klar til dig" eller lignende - så hun selv lægger sutten væk og samtidig hjælpes til at komme videre og klare sig uden :)

Hvis I på den måde gradvist kan komme væk fra sutten, så vil det naturligt blive lettere for hende at slippe den helt. Og hvornår det så skal være må afhænge lidt af, hvordan I oplever tingene udvikle sig. Nogle vælger at sende sutten til julemanden og nisserne - det kunne måske være en idé.. andre hænger sutterne på et suttetræ, atter andre bytter sutterne i legetøjsbutikken og får en gave i stedet og atter andre gør noget helt fjerde. Der er mange muligheder.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er også de børn, som har det bedst med at være en del af processen og som selv afgiver en sut af gangen. I takt med at sutterne bliver gamle, så bliver de mørnede og slidte og må kasseres, og her kan I lade jeres datter smide en sut ud af gangen. Det er vigtigt, at I senere så tømmer skraldespanden, så hun ikke kan gå ud og fiske sutten op om aftenen. Og det er vigtigt, at I ikke køber nye sutter... Nogle børn har det bedst med at de selv får lov til at smide en sut ud af gangen og kan så lidt efter lidt slippe den helt.

Og så er det ofte også en god idé at tilbyde et alternativ til sutten. Det kan være en bamse, en slaskedukke eller lignende, som hun kan trøste sig med og putte sig med, når hun ikke længere har sutten. En ny kær ven, som kan følge hende uanset om hun er i børnehave, hjemme eller måske skal sove hos mormor :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce