Annonce

Annonce

Svar: Min søn bider og slår


11. september 2016

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor til E

Tak for dit brev og fine beskrivelse - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Jeg tænker, at der hos jer sandsynligvis er tale om to forskellige situationer:

1) Jeres dreng bider, hvor han egentlig gerne vil kysse og vise kærlighed og glæde
2) Jeres dreng bider, fordi han mangler ord og ikke ved, hvordan han skal sige fra

Ad 1 - når I sidder og kysser, krammer, nusser, kæler, og han så pludselig bider dig, så er det en slags "jeg elsker dig så højt, at jeg kunne spise dig" - og så får du pludselig et par tænder i låret, i kinden, i skulderen. Det er helt naturligt for hans alder, at kærtegn på den måde kammer over - og nogle gange kan det også ske ved andre børn, fordi han er så glad for dem, at han kommer til at bide dem...

Ad 2) - og nogle gange bider han fordi han mangler ord. Han kan her også slå, sparke, hive i hår osv., og det skyldes ofte:

- vrede der løber af med ham. Det kan være netop opstået vrede eller opsparet vrede på grund af nogle frustrationer, som han ikke kan kontrollere.

- det kan være forsvar. En situation, hvor han føler sig trængt op i en krog og hvor han har en oplevelse af "jeg kan ikke komme væk fra det her", og så bider han eller slår han.

- det kan være en reaktion på, at der ikke lyttes. At han ikke får opmærksomhed, at du ikke ser ham ikke hører ham - og så gør han opmærksom på sig selv. Det er f.eks. når du henter ham og taler med pædagogen og ikke har opmærksomheden på ham:)

- det kan være imitation af andre børn. At han ser og oplever at andre børn bider og så efterligner han dette.

- det kan være impulsivt og hvor man simpelthen ikke kan finde nogen ...


Annonce

... forklaring på, at det sker.

- det kan være kommet så langt, at barnet lever op til rollen som den der bider, skubber eller slår. Barnets adfærd bliver forstærket af forventninger og gentagende irettesættelse.

Og for at det ikke skal ske - for at I så vidt muligt ikke havner der, hvor han begynder at tro, at det er sådan man skal gøre, så er det vigtigt, at I forsøger at aflede ham - før han når at forløbe sig. Det vil sige, at når du sidder og nusser, krammer og kysser med ham, så skal du prøve at stoppe før han kommer til at bide dig. Giv ham stadig kys og kram, vis ham hvordan man gør på en rar måde - men træk dig lidt væk, når du fornemmer at det er ved at tage overhånd for ham, så du afleder ham før det sker. Hvis han først når at sætte tænderne i dig, så kan behovet for at bide blive forstærket.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og det samme i forhold til de andre børn. Også her bør I aflede ham, få ham til at tænke på noget andet, dreje ham væk, vise ham noget andet interessant, så han glemmer det han er igang med - og hele tiden på den måde forebygge at han når derud, hvor han ikke kan styre sig.

Sker det så alligevel, så må du naturligvis gerne sige AV og du må også gerne sætte ham fra dig, så han bedre husker, at det her brød du dig ikke om. Hvis han skal være på skødet, skal han ikke bide dig... Og får han bidt et andet barn, så må I prøve at trøste det andet barn, sætte ord på, at det var forkert, men samtidig ikke give det så meget fokus, at jeres drengs lyst til at bide bliver forstærket - aller bedst er det dog, hvis I helt kan undgå at komme dertil, hvor han ender med at bide...:)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce