Annonce

Annonce

Svar: Vågner rigtig meget om natten


1. september 2016

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Tak for dit brev - og hvor dejligt at høre fra dig igen. Og stort tillykke med at I nu har fået jer en lillebror, skønt! :)

Det lyder som om, at jeres dreng er ved at være så stor, at han har behov for at få lidt ekstra mad - det gælder både mælk og skemad, samt vand af kop. Jeg tænker derfor, at du godt må begynde at tilbyde ham skemad to gange dagligt.

Det er dog vigtigt, at du holder mængden af skemad nede. han skal ikke have så meget, at det fjerner pladsen for mælken - for hvis han ikke ammes nok i løbet af dagen, så vil han naturligt søge sit behov for væske dækket om natten. Derfor skal du forsøge at finde balancen mellem at give ham skemad nok, men ikke give ham så meget, at han afviser brystet eller ikke drikker nok ved brystet efterfølgende.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre. Må meget gerne tilbydes en ekstra amning, når dagen begynder

Sen morgen/Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes ½-¾ dl. grød, gerne med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 12, som nu

Eftermiddag 16-17: Ammes og sover herefter dagens 3. lur, som ofte er en kortere lur

Aften 18: Tilbydes ½-¾ dl. grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes, skiftes, ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover videre. Hvis det fungerer for jer med flaske her, må du naturligvis også gerne give flaske (eller lade far give flasken:))

Midt nat 03: Ammes efter behov.

Som du kan se, så skriver jeg blandt andet ammes, skiftes, ammes - det kan være en god idé at lægge en skiftning ind undervejs i amningen, fordi du på den måde kan være heldig at få ham fyldt lidt ekstra op, så han måske kan sove lidt længere, før han så melder sig igen.

Derudover skal du naturligvis også overveje, om han vågner fordi han kan have ondt. Det kan være ondt for tænder, det kan være smertejag fra ørerne, nogle børn har blærebetændelse, så det gør ondt, når de tisser... Det er naturligvis vigtigt at sikre sig, at han ikke vågner, søger brystet, søger din favn, fordi han ikke er helt tilpas, at noget sygdom er på vej eller er forklaringen:)

Du skal ...


Annonce

... være opmærksom på forstoppelse. Nu hvor han skal igang med mere skemad, så er det vigtigt, at han har afføring hyppigere og afføringen må ikke være hård eller virke knoldet eller svær at komme af med. Da han også ofte får en flaske med mme, så synes jeg det er et forsøg værd med lidt laktulose, for at se om afføringen kan blødgøres, så han bedre kan komme af med det.. Hvis han har et "stop i maven", så vil det naturligt påvirke hans indtag og det kan samtidig også gøre ham ekstra brystsøgende, fordi det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken, men det kan være svært for ham at die tilstrækkeligt, fordi der jo så kommer mælk i maven, som ikke rigtig kan komme videre - og så får han ekstra ondt i maven og vågner derfor... Det er derfor vigtigt at sikre sig, at han ikke har problemer med maven eller forstoppelse:)

Han kan også vågne meget, fordi han lige nu udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt. I de perioder, hvor børn udvikler sig meget, så sover de ofte også dårligere. Han begynder at trille omkring mere bevidst, han drejer om sin egen akse, sparker med sine fødder, bruger sine hænder. Han bliver også mere og mere bevidst. Oplever rummet han er i på en anden måde, han kan se længere nu, han skelner mere og mere bevidst mellem om han er hjemme eller ude, om han er i favn hos mor eller en fremmed. Alt sammen med til at give en ekstra uro, både fysisk og mentalt. Det er svært for ham at skifte stilling under søvn, og han kan have brug for din hjælp til stillingsskift. Han drømmer også også ekstra meget netop for at bearbejde alle dagens oplevelser, og drømme kan også give ekstra urolig søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du hjælper ham om natten med at komme videre i søvnen, så er det vigtigt, at du forsøger at hjælpe netop med stillingskift, beroligende hænder, beroligende ord osv. En gang imellem er sutten også rigtig fin, men pas på, at du ikke begynder at give ham sut i munden hver gang han vågner... Og læg igen også her mærke til, om det netop er sutten han søger, fordi det at sutte virker beroligende samtidig med at sutten sætter gang i tarmperistaltikken - det kan igen være tegn på maveuro...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

- Og glæder mig til at følge jeres lille familie igen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce