Annonce

Annonce

Svar: Rytme og længde på lure


30. august 2016

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Og ja - jeg kan godt fornemme at rytmen er vigtig, og jeg forstår det godt. Det er naturligt lettere at planlægge dagen og få hverdagen til at fungere, når man nogenlunde kan regne med, hvornår lillesøster sover, er vågen, aktiv, spiser osv.

Det du fortæller, lyder dog super fint for alderen, og jeg tror desværre ikke, at du kan forvente så meget mere af jeres datter :) Det er rigtig godt, at hun er begyndt at sove en længere formiddagslur. Du fortæller, at hun nogle dage er begyndt at kunne sove 1.5-2 timer af sig selv - det er jo fantastisk (krydser fingre for at det fortsætter) i forhold til de søvnudfordringer I har haft.

Det er netop super godt, hvis mindst en af dagens lure varer mindst 1.5 time. Det sikrer, at hun kommer igennem alle søvnstadier og derfor får en god kvalitet ud af sin søvn. Og rigtig mange børn sover faktisk en længere formiddagslur og en kortere middagslur - og det er helt okay. Det kan sagtens ændre sig hen af vejen, men lige nu er det helt fint :)

Du skriver også, at I nogle gange kan få hende til at sove en lidt længere middagslur, hvis I går med hende i barnevognen - og så synes jeg det er fint at gå, netop for at hjælpe hende ind i en rytme, hvor hun sover lidt længere lure - og også fordi du fortæller, at hun ofte ikke vågner frisk og veludhvilet efter 40 minutter, hun virker til at have behov for at sove lidt mere...

Du skal regne med, at hun har brug for ca. 15 timers søvn i døgnet. Det betyder, at hvis hun sover ca 4 timer samlet om dagen, så skal hun sover ca. 11 timer om natten. Jeg er ikke meget for at lave planer for børn, der er under 4 måneder gamle - når jeres datter ikke er ældre end hun er, så skal der være plads til fleksibilitet og børn i denne ...


Annonce

... alder sover stadig forskelligt og den ene dag ligner ikke nødvendigvis den anden...

Men der er jo ikke regler uden undtagelse og en plan kunne måske se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre

Formiddag 09-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Flaske

Puttes til middagslur - tidsdpunktet afhænger lidt af, hvor lang formiddagsluren har været. Nogle gange kan det være en idé at lægge et bad ind mellem formiddagslur og frokost, afslutte badet med flaske og derefter putte, for på den måde at forlænge vågenperioden og gøre den mere aktiv og putte lidt senere til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Flaske

Sover dagens 3. lur som ofte er en kort powernap, måske 40 minutter som hos jer

Aften 19.30-20: Flaske og puttes til natten. Mange børn vil i 3-4 måneders alderen gå sent til ro for natten - men det afhænger naturligt af, hvor lange deres lure er og hvor sent de sover helt dagen igennem. Da jeres datter sover kortvarigt, og har brug for ca. 11 timers nattesøvn, så vil det sandsynligvis passe med puttetidspunkt omkring kl 20, så de 11 timer ligger fra 20 til 07. Sover hun mere om dagen, vil nattesøvnen naturligt være kortere.

Sen aften 23: Flaske

Midt nat 03: Flaske. De fleste børn har brug for mælk midt nat. Nogle børn har dog også en rytme, hvor de sover deres længste søvnstræk om aftenen så hun f.eks. får flaske kl 20 og igen kl 01/02 og 06 og det er naturligvis også helt okay. Så får hun en flaske mindre i døgnet, men mange børn trives godt på denne måde...

Lov mig at du bruger planen som rettesnor. Det er vigtigt at give plads til fleksibilitet og ikke være rigid i forhold til sove- spise- og aktivitetstider... Hun er stadig bare en lille pige :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce