Annonce

Annonce

Svar: Vil spise selv


20. august 2016

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære H

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din lille datter :)

Hun lyder til at være rigtig glad for mad, og det lyder også som om, at hun er rigtig glad for at smage, putte i munden og spise selv. Det er super godt. Det skal du naturligvis støtte hende i! Det er også rigtig godt, at I prioriterer at spise sammen og at du lader hendes mad tage udgangspunkt i jeres mad - ligesom du også hele tiden have hende under opsyn, så du sikrer dig, at hun ikke får noget galt i halsen - det lyder dog som om, at hun har ret godt styr på det:)

Det er dog rigtig godt, hvis du kan få suppleret med lidt mos og grød ved siden af. Det kræver rigtig stor koncentration at spise selv, føre maden til munden, tygge og bearbejde maden - der er derfor en risiko for, at hun bliver træt og mister koncentrationen, før hun har fået mad nok. Derfor er det vigtigt, at du hele tiden sikrer dig, at hun holder sin vægt og det vil være godt, hvis du som sagt forsøger at supplere hende med lidt skemad, når det kan lade sig gøre...

Hun kan ikke selv spise med en ske - det er for svært at styre motorisk og lykkes det endelig at få maden på skeen, så falder den ofte af på vej til munden, fordi hun drejer i sit håndled eller svinger med sin arm.. og det er naturligt ekstra frustrerende for hende. Du kan dog bruge en rugbrødsbjælke, agurkestav eller lignende og dyppe den i grøden eller mosen, så hun på den måde stadig får lidt ekstra...

Du kan også vælge at lave f.eks. klatkager af grød så hun på den måde kan "spise grød i stykker" og dermed få noget lidt mere mættende i maven...

Det er rigtig fint, hvis du fortsat ammer hende - modermælk er hendes hovedindtag med den alder hun har. Og det er fint, med de ca 6 amninger i døgnet i denne alder. Det er jo hele tiden en balance - for hvis hun ammer meget mere hos dig, så vil mælken naturligt kunne tage pladsen op for maden og fjerne ...


Annonce

... lysten til mere rigtig mad. Men samtidig må hun ikke "sulte", det er vigtigt at hun får både mad og mælk nok... Hun skal derfor have lov til at styre sit behov for modermælk, samtidig med at hendes næringsbehov skal dækkes i en kombination af modermælk og fast føde.... Jeg anbefaler der, for at du forsøger at skabe en rytme, hvor hun tilbydes mad i hånden og gerne lidt skemad, når hun vågner af en lur - sammen med vand af kop. Og du så ammer hende før hun så skal sove igen.

Det lyder som om, at I praktiserer det, der kaldes Baby-Led Weaning. Det kan der være mange fordele ved, blandt andet at barnet ikke føler sig presset til at spise og metoden har vist sig at kunne forebygge kræsenhed. Men der er også nogle ulemper - blandt andet at det kan være svært at sikre, at jeres datter får sit næringsbehov tilstrækkeligt dækket - hvilket jo også er det, som bekymrer dig :)

Sundhedsstyrelsen anbefaler på nuværende tidspunkt ikke metoden, selvom der er fordele ved den, så er der også ulemper.. Du kan læse mere om, hvad de skriver i "Ernæring til Spædbørn og Småbørn - håndbog for sundhedspersonale 2015". Jeg skal sende dig et link :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg vil anbefale, at I forsøger at kombinere tingene, så I bliver ved med at tilbyde jeres datter mad i hånden og mad, som tager udgangspunkt i jeres mad. Det er super godt, det stimulerer hende mundmotorisk, alle hendes sanser kommer i brug og hendes naturlige lyst til at smage, og synes om mad, bibeholdes. Men ved siden af "håndmaden", vil det være super godt, hvis I kan supplere med lidt grød og mos. Vær opmærksomme på at mos f.eks. også kan bruges som smørbart pålæg på brødhapsere, så det kan også være en måde at få lidt ekstra i hende på.

Hold endelig fast i hendes lyst til at smage, putte i munden og undersøge mad - det er guld værd for hende, også på sigt :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce