Svar: Forventninger til søvn 11 uger
Kære mor
Tak for dit brev :)
Din datter er stadig så lille, at det kan være svært helt at indarbejde en rytme - ofte lykkes det bedst i 3-4 måneders alderen, og det kan derfor godt være, at det ikke lykkes for dig, når du forsøger nu, men det betyder naturligvis ikke, at du ikke gerne må prøve:)
Netop i 3-4 måneders alderen vil det være en god idé at hjælpe barnet til en 3-lurs rytme, præcist som du beskriver - med en formiddagslur, en middagslur og så en kort powernap. Det vil derfor være helt okay, at du her forsøger at sikre hende to længere lure og bevidst arbejder på at hun gerne må sove mindst 1.5 time af gangen (og glæde dig over, hvis det lykkes dig, at få hende til at sove 2 timer:)) - men powernappen sidst på eftermiddagen vil ofte være den korteste lur og vare mellem 25-45 minutter og sådan må det være :)
Jeg tænker, at hvis du kan hjælpe hende videre i søvnen, når hun efter ca. 40 minutter viser tegn på at ville vågne, så er det super fint - MEN, hvis det ikke lykkes for dig at få hende til at sove videre, så skal du naturligvis ikke kæmpe med hende. Så er du nødt til at acceptere, at hun lige der ikke har brug for mere søvn - eller har for svært ved at koble tilstrækkeligt fra - og så må du tage hende op, pludre med hende, lege lidt, gå lidt rundt med hende, give hende mælk osv. og så prøve at putte hende igen, når hun så atter viser sig parat.
Derudover tænker jeg, at det er meget naturligt for hendes alder, at hun er urolig sidst på eftermiddagen og om aftenen. Det er lettere at hjælpe hende til at sove først på dagen, hvor I er hjemme sammen, og der er mere ro på - ...
... sidst på dagen, er der naturligt mere uro i hjemme. Far og storesøster er hjemme, der skal laves mad, fjernsynet er tændt osv. Der er bare mere uro i hjemmet - naturlig uro, som hun skal vænnes til, men som hun i kraft af sin alder reagerer på. At hun kan blive overtræt og ked af det om aftenen hænger derfor ikke kun sammen med, at hun sover en kort lur, men ligeså meget sammen med, at det er svært for hende at kapere den ekstra uro, der naturligt er i hjemmet sidst på dagen. Det gode er, at hun vokser fra dette og på sigt vil nyde, at storesøster er der, pludre og lege med hende... men der går altså ligne nogle måneder endnu før det er aktuelt :)
Det vil ofte også være sådan, at børn i 3-4 måneders alderen sover deres 3. lur så sent på dagen, at de har en længere vågenperiode om aftenen. Det betyder, at mange børn i denne alder har en rytme, hvor de måske ikke er putteklar før klokken er 22 om aftenen. Det er ikke sikkert, at det viser sig at være sådan hos jer - I må se, hvad der sker. Det er blot for at fortælle, at I måske skal være forberedt på, at hun måske i en længere periode ikke vil kunne puttes kl 20, som I måske håber på - og at I derfor er nødt til at acceptere, at der er familietid om aftenen, også selvom storesøster sover før. Dette vil ændre sig igen, - ofte når hun bliver omkring 6 måneder...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når det så er sagt, så kan det jo være, at hun er helt sin egen og gør tingene på en anden måde, og det skal der naturligvis også være plads til :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad du kan forvente:)
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.