Annonce

Annonce

Svar: Rytme - 3 mdr.


14. august 2016

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder rigtig fint, alt det I allerede gør, eller forsøger :)

I 2 måneders alderen vil det være rigtig godt at indføre små rutiner, som giver genkendelighed og dermed tryghed, når hun skal sove. Det vil være de ting, som du naturligt allerede gør - skifter hende, svøber hende eller putter hende i sovepose, giver hende mælk, udskifter bryst eller flaske med en sut, kærtegner hende på en bestemt måde, luller hende til ro med bestemte kærtegn, vugning osv. Jo mere ens - jo bedre. Hun vil med den alder hun har nu begynde at fornemme omgivelserne mere bevidst, hun vil genkende puslebordet, den uro I har hængt op, vil genkende liften, sengen, barnevognen osv. Hun kan se farver, fornemme former osv. Og derfor er det rigtig godt netop at gøre nogle af de samme ting, hver gang hun skal sove, fordi genkendeligheden forbereder hende på, hvad der nu skal ske.

I 3-4 måneders alderen sker der ofte en ændring med børns søvn. I denne alder ændrer søvnen rent fysiologisk sammensætning og begynder at indeholde flere søvnstadier. Mange børn vil i denne alder derfor have tendens til at powernappe lidt - de har svært ved at sove længere og mere sammenhængende...

I denne alder begynder hun også at opleve verden mere bevidst. Hun følger opmærksomt med i, hvad der sker omkring hende, og hun begynder at skelne mellem om hun er hjemme eller ude, i favn hos mor, far eller en fremmed. Børn kan derfor i denne alder have svært ved at overgive sig til søvnen. De har svært ved at slippe dagen og alle oplevelserne og mange forældre oplever, at det kræver lidt ekstra, at få barnet til at falde til ro - ligesom barnet kan vågne op og have svært ved at komme videre i søvnen, hver gang der skiftes søvnstadie.

I denne alder kan det derfor være en god idé at forsøge at hjælpe barnet til en rytme med tre lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Mange børn har behov for, at man måske kikker en lille smule mere på klokken end kun på barnet, netop for at undgå at hun bliver overtræt og får sværere ved at sove og koble fra.

Den øgede bevidsthed mod verden gør også, at barnet i denne alder kan få lidt svært ved at koncentrere ...


Annonce

... sig om at spise - slipper, tager fat, slipper igen, tager fat og spiser lidt mere, slipper igen - uanset om man ammer eller giver flaske. Og det betyder, at der kan være en tendens til at barnet både "slatspiser" og "slatsover lidt". Netop her hjælper det igen rigtig meget, hvis man kan hjælpe barnet til en 3-lurs-rytme.

Rutinerne fra 2 måneders alderen bibeholdes - altså samme kærtegn, beroligende ord, putte i sovepose, give mælk, sut osv. Så der stadig er genkendelighed. Og nu sættes der så lidt mere struktur på dagen med lidt mere faste tidspunkter for søvn. Du skal være opmærksom på at mange børn i 3-4 måneders alderen sover deres 3. lur sidst på dagen og derfor går sent i seng. Det er ikke unaturligt at børn i denne alder først sover kl 22 -det ændrer sig igen, når hun bliver ældre.

Hun bør i 3-4 måneders alderen stadig sove ca. 15 timer i døgnet. Ofte fordelt sådan, at hun sover f.eks. 10 timer om natten og 5 timer om dagen. Det kan f.eks. være fordelt sådan, at hun sover f.eks. fra kl 22 til 08 og så sover 1.5 time formiddag, 2.5 time til middag og så en time sidst på dagen... Det kan naturligvis også være anderledes fordelt, hvilket kan være helt okay :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I 4-6 måneders alderen vil de fleste børn begynde at blive parate til skemad. Det betyder, at I får mere rytme ind i løbet af dagen. Det vil være rigtig godt, at man på sigt forsøger at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner, sammen med vand af kop. Og så tilbydes flasken før hun atter skal sove. På den måde vil tiden naturligt også arbejde for jer :)

I 6 måneders alderen vil hun kunne være vågen i længere tid af gangen, og hun vil bruge sine vågne perioder mere aktivt. Det vil ofte betyde, at hun kan begynde at sove lidt længere søvnstræk og mange børn vil derfor begynde at trives med to lidt længere lure i løbet af dagen. I denne alder sover mange børn dog uroligt om natten - de får sig lagt i stillinger, som de ikke mestrer at komme væk fra og har brug for, at vi hjælper den med at blive lagt rigtigt igen og komme videre i søvnen...

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad du kan forvente :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce