Annonce

Annonce

Svar: Kræsen 2årig


6. august 2016

Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Tak for dit brev - og tillykke med lillebror :) Tak for dine søde ord til mig - dejligt at du har fået lyst til at skrive til mig, efter at have fulgt med på sidelinjen, tak :)

Det lyder som om, at I generelt spiser varieret hjemme hos jer, og det lyder også som om, at der til måltiderne er flere forskellige fødevarer at vælge imellem. Det er rigtig godt, og det skal I naturligvis blive ved med. Jo mere jeres datter bliver præsenteret for forskellig mad, jo mere hun ser, at I spiser det, jo mere tryg vil hun naturligt blive ved det, og jo mere vil hun hen af vejen turde smage på.

Det er helt naturligt at børn i 2 års alderen spiser meget selektivt. Forskere på Københavns Universitet har undersøgt, hvad det er der sker, når børn omkring 2 års alderen pludselig afviser forskellige fødevarer. Man kalder det fødevare-neofobi.

Forskning tyder på, at små børn er åbne for forskellige smage og i høj grad lærer af mors madvaner. Men omkring 2 års alderen, så ændrer dette sig. På dette tidspunkt har de evolutionært set selv kunne finde mad i naturen og derfor har deres neofobi være en naturlig beskyttelse mod giftige råvarer. Når barnet blev gammel nok til selv at finde mad, blev barnet naturligt mere tilbageholdende overfor fremmed mad, eller mad med anderledes smag og konsistens.

I takt med at barnet bliver ældre, spejler de sig naturligt i deres forældre, større søskende osv. og de spiser her mad, som de kender og føler stor tryghed ved - det kalder man f.eks. for spaghetti-ketchup fasen.

Det er netop vigtigt at tilbyde barnet en variation af fødevare, inddrage barnet i madlavningen, borddækning, det er vigtigt at spise sammen, tale positivt om maden osv. Alt det som I allerede gør - og et barn der lider af en neofobi over for fødevarer, vil godt kunne lære at spise bestemte fødevarer, hvis barnet får det præsenteret 8-10 gange. Det ...


Annonce

... handler nemlig ikke om at barnet er kræsen, men er snarer udtryk for en naturligt skepsis overfor maden.

Du må gerne komme grøntsager i frikadellefarsen, i kødsovs, putte grøntsager i boller, brød osv. som du selv bager. Vær opmærksom på at grøntsagsmos også kan bruges som smørbart pålæg - både på rugbrød og i en bolle, og det kan også være en måde at få lidt ekstra i hende på.

Det er også rigtig fint, at I bruger forskellige skåle med udskåret frugt og grønt og lader hende smage på lidt af det forskellige. Mange børn i denne alder bryder sig ikke særlig meget om sammenkogte retter eller tærter, men vil helst spise maden adskilt.

Råkost kan være en idé. Det kan være fint revet gulerod, blandet med meget fint hakket hvidkål og revet æble, evt. drysset med lidt appelsin eller ananas... Det kan være som et mellemmåltid om eftermiddagen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn vil også gerne "drikke grøntsager". Du kan derfor også lave grøntsags-smoothies eller grøntsags-juice, hvor du blander forskellige grøntsager og frugter. Det er vigtigt, at hun ikke går og "nipper til det" over længere tid, for det er ikke godt for tænderne på grund af syren, men et lille glas en gang imellem vil være rigtig fint. Og mange børn kan rigtig godt lide det.

Grøntsagssupper vil nogle børn også spise - og her har du mulighed for at blande mange forskellige grøntsager.

Du kan også lave grøntsagschips - det kan være af rødbeder, forskellige rodfrugter eller måske grønkål. Det behøver ikke kun være kartoffelchips, så det kan også være en måde at få lidt mere variation indenbords :)

Du fortæller, at hun spiser avokado og også agurk. Jeg tænker med det samme, at det jo er grønt - så måske er hun mere tryg ved det grønne. Så kan du også prøve med ærter, broccoli, grøn peberfrugt og lignende...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce