Svar: 2 måneder baby
Kære du
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at det går bedre med nattesøvnen - og det er rigtig dejligt for jer alle, hvis I kan få sovet lidt sammenhængende timer der :) Det lyder også som om, at det går lidt bedre om dagen. Det virker nogle gange, at du lægger dig med lillesøster - det kan få hende til at sove 1-1.5 time og det er super godt. De dage, hvor det virker, skal du glæde dig over det - og de dage, hvor det ikke fungerer, skal du prøve ikke at blive alt for frustreret :)
Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 2 måneder vil være 15.5 times søvn i døgnet. Jeres datter sover ofte en lang nattesøvn - den kan vare fra 20-21 og til 6-8 om morgenen, altså et sted mellem 10-12 timer, naturligvis afbrudt af mælk. Det betyder, at hun om dagen vil have behov for mellem 3-5 timers søvn. De dage, hvor hun sover en ekstra lang nattesøvn, kan det derfor være helt normalt, at hun kun sover 3 x en time. Du er derfor nødt til at se på, hvordan hun i øvrigt virker til at have det, og måske er du nødt til at acceptere, at hun lige nu ikke er en pige, der sover særligt lange lure i dagtimerne - kan du få hende til at sove 1.5 time i træk, vil det dog være rigtig godt:)
Hun har naturligt brug for dagssøvn, og derfor vil det ofte fungere bedst, hvis nattesøvnen er lidt kortere og dagssøvnen lidt længere. Men hun er for lille til at du kan begynde at afkorte hendes nattesøvn bevidst. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan hjælpe hende til de lidt længere dagslure, i håb om at nattesøvnen så afkortes lidt af sig selv - og igen - de dage, hvor det lykkes, er det godt og de dage, hvor det ikke lykkes, så må det være sådan. Hvis hun ofte kun sover 45-60 minutter af gangen om dagen, så bliver hun naturligt hurtigere træt - men sådan er det nogle gange nødt til at være...
At hun spiser lidt hyppigere om aftenen er helt normalt. Det er måden, hun fylder sig ekstra om til natten og du skal her blot følge hendes behov. Da du ammede, lå hun sandsynligvis også hyppigere ved brystet om aftenen, og det er helt naturligt:)
Jeg går ud fra, at I har fået hende tjekket igennem ved lægen, så det er udelukket, at hun kan have ...
... smerter, der kan forklare, hvorfor hun nogle gange græder meget ulykkeligt eller bryder ud i et skrig.. Det er vigtigt at sikre sig, at hun ikke har ondt.
Med hensyn til, hvad du kan forvente af en pige på 2 måneder, så vil hun i denne alder begynde at smile mere bevidst til dig (og ofte til storesøster). Hun vil kunne holde øjenkontakten i længere tid og virke mere bevidst i sin kontakt generelt. Hun vil lave små pludrelyde til dig og forsøge at pludre mere og mere i dialog. Lyde som "agryy" og "aahh" vil være en naturlig del af hendes ordforråd nu. Hun vil også begynde at bruge forskellige lyde for at tiltrække sig din opmærksomhed og kontakt :)
Nogle børn kan i denne alder godt begynde at græde og vende sig væk, når man taler med dem og forsøger med kontakt. Hvis det er tilfældet hos jer, så kan det være en god idé at gå lidt stille til værks. Det betyder, at I nogle gange skal prøve at nærme jer hende, uden at tale, men blot med smil og mimik. Tag hende op, lad hende mærke dig, din varme, dine bevægelser. Hjælp hende med at mærke støtte under fødderne mod din mave og lad hende falde til ro med din berøring - og når hun så virker parat, så begynder du at pludre med hende.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mange børn vil i denne alder også sove meget uroligt og man kan se, at de drømmer voldsomt, når de sover: Hendes øjne bevæger sig under øjenlågene, hun spjætter med arme og ben, hendes vejrtrækning bliver uregelmæssig - og så vil der også være perioder i søvnen, hvor hun sover tungt, dybt og helt roligt. Nogle gange får hun vækket sig selv, før hun er parat til at vågne - og det er i disse situationer, at det netop kan hjælpe hende, at du lægger dig med hende og på den måde holder hende sovende, så bliv endelig ved med dette:)
Genkendelighed og faste rutiner vil ofte være gode i denne alder. De helt almindelige ting, som du gør i hverdagen - måden du skifter hende, kærtegner hende, beroliger hende, de samme ord du bruger, putter hende med mælk, sut, kærtegn osv. Jo mere ens, jo mere genkendeligt og jo mere trygt bliver det, og det vil hjælpe jer på sigt:)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika