Svar: Vil ikke lege med naboens dreng
Kære Maria
Tak for dit brev og fine beskrivelse af dine tanker og jeres dreng :) Og hvor dejligt at høre, at aftalen om bleen holdt :)
Det er rigtig dejligt at have en god ven. For børn i jeres drengs alder, betyder venskaber rigtig meget. Hvis ens bedsteven pludselig ikke er der, så kan det føles meget smertefuldt og svært.
Det er også meget normalt, at børn i børnehavealderen leger hierarkiske lege, hvor det ene barn virker mere styrende, og det andet barn har en "lavere status". Det er f.eks. altid det ene barn, som skal være hund, og det andet barn som bestemmer over hunden.
Når det kommer til børn og venskaber, så må man altid spørge sig selv, hvornår legen er god, og hvornår den ikke er. I forhold til de to drenge, du beskriver, så har de to leget rigtig godt for et års tid siden. Det har på det tidspunkt passet jeres dreng fint, at den 2år ældre legekammerat har bestemt og være meget styrende i legen - men nu føles det forkert, og nu er legen ikke længere god. Det er super flot, at han kan sætte ord på dette, og det er helt okay.
At være venner og være bedste venner skal jo være noget gensidigt, hvor de begge oplever venskabet som noget givende, og hvor der er plads til dem begge. Der skal være tillid til, at man vil hinanden det godt. Og her lyder det som om, at der er sket noget imellem de to, og hvor jeres dreng nu siger fra. Med den alder han har, kan man ikke forvente, at han kan sætte de "rigtige" ord på overfor naboens dreng, men jeg tænker, at I skal hjælpe ham med det - for det er også vigtigt, at nabodrengen får at vide, hvorfor jeres dreng pludselig ikke længere vil lege...
Han har jo sandsynlig en følelse af at miste sin ven, måske bedsteven - og forstår ikke, hvad der sker. Jeg synes derfor ikke, at I skal lade som ingen ting, eller se om det går over af sig selv. Men tænker, at I skal forsøge at sætte lidt ord på, ...
... næste gang nabodrengen ringer på døren. Jeg tænker, at det vil være helt okay at sige stille og roligt, at jeres dreng ikke har lyst til at lege, fordi nabodrengen f.eks. bestemmer for meget. Måske skal I forsøge at finde ud af, om der er andre ting, som spiller ind. Det lyder som om, at der er mere end historien lige viser... Det er helt okay, hvis de to er vokset fra hinanden, men det vil være godt, hvis de hver især ved, hvad der sker og trods alt stadig kan være kammerater.
Jeres dreng har, i kraft af sin alder, haft rigtig stor glæde af at lege forskellige rollelege, og han har sandsynligvis øvet sig og måske set lidt op til den ældre nabodreng. Det har givet ham en stor viden og forståelse for sig selv, hvad han kan lide og ikke lide osv. og det der måske er startet som noget spændende, har ikke længere samme interesse. Måske kan du prøve at tale med din dreng om, hvad der var godt og spændende ved at lege tidligere, og hvorfor det ikke længere er sjovt...
Det kan også være, at I kan lave noget sammen med begge drenge, så I måske får løsnet lidt op for konflikten imellem dem, eller måske får lidt mere idé om, hvad det grundlæggende handler om. Prøv at få lidt fornemmelse af, hvad det hele handler om, netop ved at iagttage dem sammen. Måske kan du hjælpe dem med at lege sammen på en god måde, give dem inspiration til nye lege, hvor de begge har det sjovt...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan også være nødvendigt at tale med naboforældrene om det - hvis det er et generelt problem for nabodrengen at finde legekammerater, så vil de måske have glæde af at få at vide, hvad det er I oplever, så de netop kan støtte og guide deres søn og hjælpe ham med at udvide sin vennekreds. Da I er naboer og børnene leger sammen på vejen, så vil det være rigtig godt, hvis der er nogenlunde klare linjer...
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.