Annonce

Annonce

Svar: Når noget er okay nogle gange, men ikke andre


1. august 2016

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære tumlingens mor

Tak for dit brev :)

Det er en skøn alder, som jeres dreng går igennem netop nu. Han er på mange måder rigtig godt igang med at udvikle sin selvstændighed og hans lyst til at opleve og finde ud af verden er stor. Han kan slet ikke lade være med at undersøge og udforske - og det er naturligvis vigtigt, at I støtter op om dette, så meget som muligt :)

Der er især flere ting, som er vigtige lige nu, når du gerne vil lære din dreng, at der er visse regler og hvad du gerne vil have, og hvad du ikke vil have:

Det er for det første vigtigt, at du ikke griner af ham. Nogle gange vil han gøre noget eller opføre sig på en måde, som er sjov, selvom det egentligt er forkert - og hvis du så griner, så tror han, at det er noget du gerne vil have, at han gør igen. Derfor er det vigtigt, at du med dit nej også med dit kropssprog signalerer nej. Han har brug for tydelige signaler.

Det er også en god idé at lade en handling følge med dit nej, så husker han det bedst. At lade en handling følge med betyder, at du f.eks. fjerner det, som han har fat i, og som du ikke vil have, at han leger med. Eller at du fjerner ham - hvis han f.eks. slår ud efter dig, så kan du sætte ham fra dig, fordi han så bedre husker og forstår, at hvis han skal sidde på dit skød, så skal han ikke slå dig.

Det er også en rigtig god idé at aflede ham. Han kan let afledes i denne alder, så i stedet for at skælde ud og blive sur på ham, så drej hans fokus på andre ting. Han glemmer let, hvad han var igang med, hvis noget andet er mindst lige så spændende.

Og så er det vigtigt med alternativer. Når han gerne vil tømme en hylde for bøger eller tømmer toiletskabet for toiletpapir eller andre ting, så kan det være en god idé, at du viser ham, hvad han kan gøre i stedet. Giv ham gerne hans egen køkkenskuffe og sørg for at udskifte indholdet en gang imellem, så der hele tiden er noget nyt og spændende. Det kan være et par nye bøtter, en klods, en grydeske, noget bagepapir eller lignende, som han har lyst til at undersøge nærmere. Når du siger nej, så kan du ...


Annonce

... derfor samtidig vise ham, hvad han kan bruge i stedet.

Alternativer kan også være ting, som er næsten det samme - hvis han f.eks. har lyst til at sidde med fingrene i grøden og smatte med det, så kan alternativet være at lade ham være med til at sidde med bolledej i hånden, næste gang du bager boller.

Hvis han synes det er spændende, at hælde vand op i glasset, i tallerkene og ud over sig selv, så kan det være en god idé at lade ham lege med vand, kander osv. Både, når han er i bad og også ude i haven...

Hvis han synes det er spændende at lave larm og derfor banker tallerken i gulvet eller sidder og banker skeen i bordet, så kan alternativet være at give ham en tromme og vise ham, hvordan han kan lave lyd og banke på den....


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der vil naturligt være visse aktiviteter, som bedst foregår sammen med en voksen, så derfor kan du nogle gange godt sige nej, fordi du ikke har mulighed for at gøre dette sammen med ham - og hvor du så andre gange siger ja, fordi I der har mere tid. Den skal der naturligt være plads til og det vil være lettere at forklare ham dette, når han bliver ældre. Så på den måde kan han godt lære, at han nogle gange kan få lov til nogle ting - fordi det er sammen med dig - og andre gange ikke kan, fordi du ikke er der til at hjælpe ham med det.

Det er generelt også en god idé at overveje sit nej - lige medtænke, hvorfor du nogle gange siger nej - er det fordi du er træt, ikke har tid eller overskud, og ville der ske noget ved, at han fik et ja? En dag kan hurtigt blive fyldt med nej, nej, nej - og hvis man nogle gange oplever også at få et ja, så er det naturligt lettere også at acceptere et nej.

Til gengæld, når du så har sagt velovervejet nej - så er det godt at holde fast i dit nej. Det er en dårlig taktik at sige nej, nej, nej... jamen så gør det da. Og det er her konsekvensen kommer ind. Et nej er et nej, netop fordi du har overvejet dit nej og der er en god grund til at sige nej :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :) Jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse":)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce