Annonce

Annonce

Svar: Frustationer over 3,5 aarigs opfoersel


1. august 2016

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor D

Tak for dit brev - og dejligt at høre, at I har det godt :) Det du fortæller lyder helt normalt for alderen - selvom storebror kan rigtig mange ting nu, så er han stadig også en lille dreng på mange punkter, og det er helt naturligt, at verden derfor nogle gange bryder sammen for ham eller at han igen og igen holder fast i sit nej.

Han er rigtig godt igang med at udvikle sin selvstændighed og viser naturligt mere og mere egen vilje. Og det at han siger nej, er blot udtryk for, at han netop udvikler sig i sund retning, det er et sundhedstegn (selvom det naturligvis ikke gør det mindre hårdt:)). Han er nødt til at sige nej, for at udvikle sine egen personlighed. Han kan ikke følge dig, gøre det, som du gerne vil, hvis han skal udvikle sig selv. Han er nødt til at ville noget andet end dig - og derfor vil han ofte sige nej. Og derfor vil I naturligt have nogle konflikter i hverdagen.

Det er helt normalt, og det er helt okay, at I har disse konflikter. Det vigtige er, hvordan I kommer igennem dem - at I kommer igennem dem på en god måde, at han føler sig set og anerkendt og samtidig også mærker, hvad du synes er okay, og hvad du ikke bryder dig om. Han skal stille og roligt lære, hvad det han gør, gør ved en anden. Han skal lære at aflæse andres signaler. Han skal lære at se, hvordan andre bliver kede af det, vrede eller glade. Og han skal lære, hvad han selv kan gøre, for at påvirke hvordan andre har det. Det handler om at udvikle empati, det vil sige indlevelsesevne. En evne til at sætte sig i en anden sted og fornemme, hvordan den anden har det.

Han skal øve dette på dig - afprøve, hvad der sker, hvis han siger nej - finde ud af, hvordan du reagerer, når han ikke vil det, som du vil. Han afprøver det fysisk og verbalt. Og han kan sige nej på mange forskellige måder. Han kan holde sig for ørene, skubbe dig væk, eller trække sig væk fra dig. Han kan løbe sin vej, forsøge at stikke af eller gemme sig for dig. han kan lukke øjnene, ignorere dig, holde sig for ørerne. Han kan nægte at spise, skubbe maden væk, eller tydeligt erklære "det kan jeg ikke lide!" Han kan lukke munden for tandbørsten, protestere over, at du vil børste hans tænder og holder ham fast. Han kan sige nej til søvn, protestere over at skulle i seng eller modsat - blive sur over at skulle op og få søvnen afbrudt.

Han kan sige højt og tydeligt nej "Nej, nej, NEJ!". Han kan også have et afmægtigt nej - det ses ofte i 1-3 års alderen, men nogle gange også hos lidt ældre børn. Det sker ofte, når der er noget han rigtig gerne vil, men endnu ikke mestrer, eller hvis du forhindrer ham i noget, som er særlig vigtigt for ham. Det afmægtige nej viser sig ved, at han bryder sammen, han græder, ...


Annonce

... føler tydelig afmagt og han siger måske nej, nej, nej eller "jeg kan ikke", "jeg dur ikke" eller lignende. Det er rigtig hårdt gerne at ville, men ikke at kunne helt endnu..

Det er rigtig fint, at du forsøger at sætte ord på "jeg vil ikke have, at du slår", "det gør ondt" osv. så han direkte hører, at her går han over en grænse og hvorfor. Det kan også være rigtig fint at aflede ham eller give ham forslag til, hvad han kan gøre i stedet. Når han f.eks. er lidt for voldsom ved lillebror, så kan du i stedet for at skælde ud, vise ham, hvordan han kan være sammen med lillebror på en rar måde. Og nogle gange kan din reaktion også være at du flytter ham fra dig - fordi det viser ham, at du ikke bryder dig om, når han f.eks. slår. Hvis han skal sidde på skødet, så skal han ikke slå.

Det er vigtigt, at du signalerer det samme med dit kropssprog, som du siger med ord. Hvis du mener nej, så skal du signalerer nej, så han forstår det. Det kan ikke nytte noget, hvis du siger nej og samtidig signalerer, at du faktisk synes, han er sjov eller gør noget sjovt... :)

Det kan være en god idé, at du formulerer dig med et "jeg". Det gør det mere tydeligt, hvor din grænse går, hvis du siger "jeg vil ikke have at...", i stedet for at du formulerer dig med du "nu må du holde op", "du må ikke ..." osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når verden bryder sammen for ham, så må du prøve at vurdere, om du skal være der, trøste, berolige, holde om ham osv. eller om du nogle gange skal lade ham være lidt sig selv og selv finde roen. Nogle gange vil det irritere ham, hvis du er der og taler for meget, og så kan det være bedre, at du holder dig i nærheden. Du kan f.eks. sige "jeg går lige ud i køkkenet, så kommer jeg igen" eller "kom ud til mig, når du er klar" eller lignende, så han hører, at du stadig gerne vil ham. Hvis han går efter dig, så er det tegn på, at han har brug for dig og brug for din hjælp til at finde fysisk ro - og så skal du naturligvis ikke gå fra ham.

Prøv om du kan inddrage ham i hverdagen, give ham små opgaver, som han kan hjælpe dig med. Det kan være at dække bord, tømme opvaskemaskine, tørre støv af, komme udskåret frugt og grønt op i en skål osv. Så han får lov til at føle sig lidt stor, og så han også adskiller sig lidt fra sin lillebror :)

Vær opmærksom på, at han stadig skal have mange små måltider i løbet af dagen, så hans blodsukker ikke falder - og giv ham sund og varieret kost, minimer indtaget af sukker holdigefødevarer og drikke. Det er vigtigt, at han spiser lidt og tit og tilbydes sunde måltider og snacks - det har stor betydning for hans humør :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat - og god sommerhusferie til jer alle :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce