Annonce

Annonce

Svar: Hjælp! Panik! Vil ikke tage flaske


8. juli 2016

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Malene

Tak for dit brev :)

Jeres dreng er nødt til at tage imod flasken, når du starter arbejde. Og vi kan jo håbe, at når mor ikke er der og duften af mors mælk ikke er til stede, at han så vil acceptere flasken... det ses nogle gange....

Men - ellers vil det være rigtig godt, at I forsøger at følge en fast plan for dagen og tilbyder flasken på faste tidspunkter. Så han vænnes til, at det er sådan rytmen er og dermed vænnes til at skulle have flasken.

Det lyder ikke til, at jeres dreng har svært ved at sutte på flasken. Han kan godt finde ud af teknikken, svøber fint om sutten og drikker også ca 50 ml - det lyder mere som om, at han ikke bryder sig om smagen af mælken...

Det er rigtig godt, at I derfor forsøger med udmalket mælk, for at se om det gør det lettere for ham at acceptere flasken. Men derudover skal I måske overveje at skifte til en anden type erstatning - I kan i første omgang forsøge med mme på brik. Det er lidt dyrere end pulvererstatning, men det giver jer mulighed for at prøve lidt forskelligt uden at alt for meget går til spilde...

Det kan også have noget med temperaturen at gøre - prøv med lidt lunere mælk eller mælk, der er lidt koldere, for at se om han så bedre kan lide det.

Og så naturligvis forsøge med en anden flaskesut - måske har han brug for en større flaskesut nu, hvor han er blevet det ældre. Måske går det lidt for langsomt, så det vil hjælpe ham med en flaskesut, hvor der er lidt flere huller eller hvor hullerne er lidt større, så mælken flyder lettere til ham.

Hvis det ikke lykkes med flasken, så må han få mme af en lille kop, et snapseglas eller lignende. Eller I kan købe 10 ml sprøjter på apoteket, trække mme op i sprøjten og give ham det i munden på denne måde, så han stadig får sin mælk. Nogle gange så vil han efter lidt tid have vænnet sig til smagen og vil så acceptere at drikke af flasken igen.

Hvis han græder i protest mod flasken, så er det svært for ham at drikke. Når han græder, så presses hans tunge op mod ganen, og så kan han ikke finde ud af at sutte på flaskesutten. Det kan ...


Annonce

... her igen hjælpe at dryppe mælk i munden på ham med en engangssprøjte - det kan også være med til at gøre, at han mærker, at han faktisk er sulten og har brug for mælken og derfor så atter tager imod flasken.

Hans mælkebehov er i 4 måneders alderen ca 140 ml pr kg han vejer. Det betyder, at hvis han vejer f.eks. 6 kg, så skal han have ca 850 ml mælk i døgnet. Det betyder, at han til hvert måltid - hvis han spiser ca 7 gange i døgnet - skal have godt 120 ml hver gang. Det kan naturligvis variere lidt efter tidspunktet på dagen, men det vil nogenlunde være behovet i hver flaske - hvis han spiser 7 gange i døgnet.

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes eller flaske

Formiddag 9-9.30: Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop. Der gives kun smagsprøver, max ½ dl..

Ammes eller flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Ammes eller flaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til dagens 3. lur

Aften 18: Tilbydes smagsprøver på lidt mos, vand af kop. Der gives kun smagsprøver, max ½ dl - og dette måltid gives ofte først i 5 måneders alderen - for at sikre, at hans mave ikke stopper! :)

Ammes eller flaske og puttes til natten

Sen aften: Ammes eller flaske

Midt nat: Ammes eller flaske

Det vil være en god idé, at I forsøger at følge så fast en rytme som muligt, fordi genkendelighed giver tryghed. Derudover kan det være en god idé at forsøge med flasken f.eks. sen aften, fordi han måske vil acceptere den, hvis han er mere eller mindre sovende.

Det er vigtigt, at I ikke giver for meget skemad og at I sikrer jer, at han ikke har forstoppelse. Det kan nemlig også være forklaringen på, at han pludselig ikke vil tage imod flasken. Hvis der er "stop i maven", så forsvinder lysten til at spise. Han kan vise behov for at sutte, fordi det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken, men han vil stoppe, når han mærker mælken ikke kan passere...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele :)

Og rigtig god sommer til jer alle tre! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce