Svar: Hvordan skabes en rytme?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Nu hvor jeres datter er 5 måneder gammel, så vil det være en rigtig god idé, hvis du kan arbejde på en rytme, hvor hun får 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og så en powernap sidst på dagen.
Det vil være rigtig godt, hvis du kan tilbyde hende skemad 2 gange dagligt - frokost og til aften. Hun kan få grød til frokost og mos til aften - udgangspunktet om aftenen kan være de grøntsager, som I andre spiser. Så hun på den måde naturligt vænnes til at få lidt familiemad :) Sammen med skemaden skal hun have vand af kop eller snapseglas.
Hun skal ikke spise store mængder skemad. Det vil være helt fint, hvis hun blot spiser ½-¾ dl. Hvis hun spiser meget mere end det, så risikerer det at tage pladsen op for flasken. Det er derfor bedre, at du tilbyder hende en mindre mængde skemad og hun så drikker sin flaske, end at du tilbyder hende større mængder skemad og hun så afviser flasken eller ikke drikker nok.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Tilbydes ½-¾. dl. grød, gerne med lidt frugtmos eller bærmos som topping, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet afhænger naturligt af, hvor lang hendes formiddagslur er
Eftermiddag 16-17: Flaske
Sover dagens 3. lur som ofte er en powernap
Aften 18: Tilbydes ½-¾ dl. grøntsagsmos, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 24: Flaske
Midt nat 03: Evt. flaske. Nogle børn har også en rytme, hvor de får flaske kl 20 og så sover til først på natten f.eks. kl 01 - og det er også helt fint. Det vil ofte betyde, at hun så får en flaske mindre om natten. Begge dele vil være helt normalt for alderen.
Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at starte dagen til nogen lunde samme tid hver morgen. Jo mere fast stå op tidspunktet ligger, jo mere fast vil hendes spise- og puttetider ofte også ligge resten af dagen.
Selvom hun nogle gange sover lidt længere lure og atter andre gange sover lidt kortere lure, så vil det være rigtig godt, hvis spisetiderne kan ligge nogenlunde ens. Det vil være med til at påvirke hendes indre rytme, hendes indre ur. Så ...
... selvom hun en dag måske kun sover formiddagslur på 40 minutter og en anden dag måske pludselig kan sove 1.5 time, så vil det være rigtig godt, hvis hendes frokost serveres til nogenlunde samme tid. Prøv om du kan holde dig inden for +/- en halv times forskel.
Jo mere ens I kan forsøge at lave dagene og jo mere hendes rytme på den måde hjælpes på vej, jo lettere vil det ofte også blive at putte hende. Igen fordi det indre ur påvirkes og hun vil begynde at få en naturligt fornemmelse for træthed - at hun er parat til at skulle sove, når du putter hende :) Og på den måde kan gråden før søvnen måske mindskes. Det er naturligt lettere at falde i søvn, når man føler sig træt og parat, end at skulle sove, hvis man puttes for tidligt eller er nået at blive overtræt :)
Nogle børn sender tydelige signaler - de viser meget tydeligt, at de er trætte eller sultne - andre børn er sværere at aflæse. Hvis det er svært at tyde jeres datters behov, så kan det være en god idé at kikke på klokken. I stedet for blot at se på hende og prøve at vurdere, om hun skal sove nu, spise nu, have mælk nu, lege nu... så læg mærke til tiden og prøv at følge ovenstående dagsplan - det kan måske hjælpe dig på vej :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
At hun pludselig vågner med skrig, når hun sover, kan skyldes flere ting - det kan sagtens være drømmeaktivitet og alder, som spiller ind. Hun kan også være sulten, have brug for mere mælk.. Hun kan have ondt i ørerne eller andet, som vækker hende... Hvis det fortsætter vil det være en god idé at få jeres læge til at tjekke hende igennem :)
Så.. prøv at følge ovenstående dagsplan - forsøg at sikre dig at hendes stå op tidspunkt om morgenen og hendes puttetidspunkt om aftnen ligger nogenlunde fast, forsøg at holde fast i spisetider om dagen, og en rytme, hvor hun får skemad og vand af kop to gange dagligt og altid tilbydes flaske, før hun skal sove. Og lad så søvnen varierer i løbet af dagen. Prøv at lade være med at stresse over, hvorvidt hun sover 40 minutter, en time eller mere - prøv i stedet at give hende mulighed for at få de tre lure, de tre afbræk i løbet af dagen og fokuser på rytmen mere end varigheden af søvnen lige nu :)
Jeg håber ovenstående viser lidt hvordan :)
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god sommer til jer alle tre!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.