Annonce

Annonce

Svar: Brug af flaske


30. juni 2016

Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det lyder som om, at I har truffet den rigtige beslutning og gå over til fuld flaske - og det er dejligt, at du er i en mødregruppe, hvor du ikke føler dig alene om dette valg, og hvor det er ligeså legalt at give flaske, som at amme :)

Modermælkserstatning vil ofte mætte lidt mere end modermælk og det betyder, at børn der får fuld flaske ofte ikke spiser helt så hyppigt, som børn der ammes.

Det er også sådan, at modermælk består af flere dele, og den første del er vandholdig og tørstslukkende. Det betyder, at børn der ammes ofte vil melde sig ved brystet og die kortvarigt, fordi de er tørstige.

Den samme mulighed er der ikke for børn der får flaske. Når de spiser af flasken, så får de et reelt måltid, og dette måltid skal egentlig både dække deres behov for mælk (mad) og deres behov for væske. Men - børn som ikke ammes kan, hvis det f.eks. er meget varmt, godt have behov for at få lidt kogt vand som supplement til flasken. Vandet skal kogtes frem til 4-månedersalderen, herefter kan der tilbydes koldt vand fra vandhanen, hvor min. 200 ml er løbet af, før vandet fyldes i koppen.

Det betyder, at hvis din datter f.eks. har sovet en kort lur og vågner og virker svedig og varm, så kan du godt give hende lidt kogt vand, som tørstslukker - ligesom du normalt ville lægge hende til brystet, og hun så ville die kortvarigt. Og herefter kan I så pludre, lege lidt osv. og så kan du skifte hende, tilbyde hende en flaske og putte hende.

Andre gange sover hun en længere lur og er naturligt sulten, når hun vågner, og du kan se at det f.eks. er 3 timer siden hun spiste sidst - og så giver du hende en fuld flaske, fordi hun så skal have et reelt mælkebehov dækket. Og før hun så skal sove igen, så vil hun måske have brug for blot at få en sut at falde til ro på.

Atter andre gange vil hun vågne af en lur, virke til at have lyst til at pludre, har måske brug for at få skiftet sin ble osv. Og når hun så har været vågen i en times tid, så kan du fornemme, at hun er sulten - og ...


Annonce

... så giver du hende flasken her - og så er hun måske vågen lidt igen og puttes så lidt senere - så flasken kan også ligge midt i hendes vågenperiode.

Du skal naturligvis altid sikre dig, at hun får sit samlede behov dækket - hun må f.eks. ikke få så meget kogt vand, at det erstatter hendes mælkeindtag. Hun må heller ikke blive "holdt hen" og vente en time på en flaske, hvis hun reelt er sulten - så skal hun naturligvis have sin mælk. Fordelen ved flaske er dog, at du jo præcist ved, hvor meget hun drikker, og du kan udregne hendes behov og derfor følge med i, at hun hele tiden får det, som hun har behov for.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange vil hun naturligt også søge, fordi hun har et suttebehov. Når børn dier ved brystet, så kan en amning godt tage 30 minutter eller mere - når børn spiser af en flaske, så er måltidet hurtigere overstået. Det betyder, at hun godt kan have et suttebehov, og derfor glæde af en sut. At hun virker søgende betyder derfor ikke altid, at hun skal have mælk. Igen må du prøve at se lidt på klokken og fornemme, hvornår hun har spist sidst, hvor meget hun har spist og så prøve at tilbyde en sut og se om det mere er et suttebehov end flaskebehov... Dog uden at hun bliver holdt for meget hen - det er hele tiden en balance. Ofte vil det være sådan, at du starter med at give flaske og så tilbyder sutten efterfølgende, hvorved hun så falder til ro.

Og stille og roligt så vil tiden naturligt også arbejde for jer. Når hun bliver så gammel, at hun spiser skemad, så vil det være rigtig fint med en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner og så får flaske, før hun skal puttes til sin lur. Så flasken til den tid naturligt indgår som en fast del af putteritualet. Men lige nu vil det være nødvendigt, at du er lidt fleksibel og forsøger at følge hende signaler. Dog - rigtig fint, at arbejde på, at hun spiser hver 3-4 time - det vil sige, at hun får 6-8 flasker i døgnet og ikke mere end det :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce