Svar: Brug af flaske
Hej med dig
Det lyder som om, at I har truffet den rigtige beslutning og gå over til fuld flaske - og det er dejligt, at du er i en mødregruppe, hvor du ikke føler dig alene om dette valg, og hvor det er ligeså legalt at give flaske, som at amme :)
Modermælkserstatning vil ofte mætte lidt mere end modermælk og det betyder, at børn der får fuld flaske ofte ikke spiser helt så hyppigt, som børn der ammes.
Det er også sådan, at modermælk består af flere dele, og den første del er vandholdig og tørstslukkende. Det betyder, at børn der ammes ofte vil melde sig ved brystet og die kortvarigt, fordi de er tørstige.
Den samme mulighed er der ikke for børn der får flaske. Når de spiser af flasken, så får de et reelt måltid, og dette måltid skal egentlig både dække deres behov for mælk (mad) og deres behov for væske. Men - børn som ikke ammes kan, hvis det f.eks. er meget varmt, godt have behov for at få lidt kogt vand som supplement til flasken. Vandet skal kogtes frem til 4-månedersalderen, herefter kan der tilbydes koldt vand fra vandhanen, hvor min. 200 ml er løbet af, før vandet fyldes i koppen.
Det betyder, at hvis din datter f.eks. har sovet en kort lur og vågner og virker svedig og varm, så kan du godt give hende lidt kogt vand, som tørstslukker - ligesom du normalt ville lægge hende til brystet, og hun så ville die kortvarigt. Og herefter kan I så pludre, lege lidt osv. og så kan du skifte hende, tilbyde hende en flaske og putte hende.
Andre gange sover hun en længere lur og er naturligt sulten, når hun vågner, og du kan se at det f.eks. er 3 timer siden hun spiste sidst - og så giver du hende en fuld flaske, fordi hun så skal have et reelt mælkebehov dækket. Og før hun så skal sove igen, så vil hun måske have brug for blot at få en sut at falde til ro på.
Atter andre gange vil hun vågne af en lur, virke til at have lyst til at pludre, har måske brug for at få skiftet sin ble osv. Og når hun så har været vågen i en times tid, så kan du fornemme, at hun er sulten - og ...
... så giver du hende flasken her - og så er hun måske vågen lidt igen og puttes så lidt senere - så flasken kan også ligge midt i hendes vågenperiode.
Du skal naturligvis altid sikre dig, at hun får sit samlede behov dækket - hun må f.eks. ikke få så meget kogt vand, at det erstatter hendes mælkeindtag. Hun må heller ikke blive "holdt hen" og vente en time på en flaske, hvis hun reelt er sulten - så skal hun naturligvis have sin mælk. Fordelen ved flaske er dog, at du jo præcist ved, hvor meget hun drikker, og du kan udregne hendes behov og derfor følge med i, at hun hele tiden får det, som hun har behov for.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange vil hun naturligt også søge, fordi hun har et suttebehov. Når børn dier ved brystet, så kan en amning godt tage 30 minutter eller mere - når børn spiser af en flaske, så er måltidet hurtigere overstået. Det betyder, at hun godt kan have et suttebehov, og derfor glæde af en sut. At hun virker søgende betyder derfor ikke altid, at hun skal have mælk. Igen må du prøve at se lidt på klokken og fornemme, hvornår hun har spist sidst, hvor meget hun har spist og så prøve at tilbyde en sut og se om det mere er et suttebehov end flaskebehov... Dog uden at hun bliver holdt for meget hen - det er hele tiden en balance. Ofte vil det være sådan, at du starter med at give flaske og så tilbyder sutten efterfølgende, hvorved hun så falder til ro.
Og stille og roligt så vil tiden naturligt også arbejde for jer. Når hun bliver så gammel, at hun spiser skemad, så vil det være rigtig fint med en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner og så får flaske, før hun skal puttes til sin lur. Så flasken til den tid naturligt indgår som en fast del af putteritualet. Men lige nu vil det være nødvendigt, at du er lidt fleksibel og forsøger at følge hende signaler. Dog - rigtig fint, at arbejde på, at hun spiser hver 3-4 time - det vil sige, at hun får 6-8 flasker i døgnet og ikke mere end det :)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder