Svar: Savl!
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Nogle børn savler meget - især de første 2 år, herefter begynder det så ofte at aftage. Det skyldes ofte, at barnet trækker vejret mere gennem munden, end gennem næsen, og det kan der være forskellige grunde til.
En hyppig årsag er hævede polypper - men jeres dreng har allerede fået fjernet sine polypper, så den forklaring dur ikke hos jer.
Snorker han når han sover? Det kan være tegn på, at han er tæt i næsen og derfor trækker vejret gennem munden, ofte har åben mund og derfor savler. Da han har dræn og har haft problemer med ørerne altid, så kan det være en idé lige at få tjekket ham af en øre-næse-hals-læge igen.
Han kan også have ondt i halsen eller en eller anden form for irritation i halsen. Hvis det er tilfældet vil speciallægen også kunne se det. Nogle børn lader deres spyt løbe ud af munden, fordi det gør ondt at synke det...
Bruger han stadig sut eller har han brugt den meget? Nogle børn bruger deres sut så meget, at de vænner sig til at gå rundt med lidt åben munden, hvorfor de så savler mere - og selvom de så ikke har sutten i munden eller ikke bruger sut mere, så har de stadig munden stående lidt åben...
Det er en mulighed, at han simpelthen har vænnet sig til at have munden lidt åben hele tiden og ikke rigtig er bevidst om, at han bør lukke munden og trække vejret gennem næsen. Med den alder han har, kan I godt prøve at gøre ham opmærksom på, hvordan han trækker vejret bedst. Lave lidt vejrtrækningsøvelser med ham (mest som en leg), for at gøre ham bevidst om netop at bruge næsen, når han trækker vejret og holde munden lukket...
Nogle børn har også problemer med lav muskeltonus i ansigtet, i kæben og i munden. Igen betyder det, at de ofte har munden åben. Man kan - som du her er inde på - godt lave nogle øvelser med ham, som styrker ham mundmotorisk. Der findes ...
... ergoterapeuter, som er specialiserede i at hjælpe børn med disse problemer.
Hvordan er han til at tale og bruge sin tunge? Det kan også være en mulighed at tale med en logopæd (talepædagog), som også har stort kendskab til børns mundmotoriske udvikling og som måske også kan give jer nogle øvelser, som kan styrke muskulaturen og hjælpe jeres dreng til at bruge munden rigtigt.
Mundmotoriske øvelser:
I kan prøve med pusteøvelser. Han kan puste bobler med et sugerør eller blæse til små stykker vat og få dem til at flytte sig ved at blæse igennem et sugerør. Det kan også være en idé at købe en lille fløjte og lade ham spille på den. En redekam - hvor I tager et stykke madpapir rundt om en kam og lader ham spille på den, er også en mulighed. Blæse sæbebobler er også en god øvelse.
Sugeøvelser kan også være godt. Det kan igen være en idé at bruge et sugerør og så skal han f.eks. suge små smarties, cornflakes, rosiner eller lignende op, så de sidder på enden af sugerøret og flytte dem fra en kop til en anden.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Læbeøvelser kan f.eks. være at skulle spise lange kogte spaghettier eller slik-snørrebånd uden at bruge hænderne. Det kan også være at lægge rosiner eller f.eks. minifras-puder på bordet, og så skal han spise dem ved at fange dem med læberne.
Tungelege er også en mulighed. I kan lave forskellige øvelser med tungen - vise ham, hvordan han kan samle tungen, dreje tungen rundt. I kan også købe slik, som vingummiringe eller vingummisutter, hvor han så skal stikke tungen igennem ringen. Måske kan han også øve sig i at blæse tyggegummibobler - og måske er han stadig for lille og kommer til at spise boblegummiet..
Mad der kræver lidt ekstra tyggemodstand, er også en god idé, når mundmotorikken skal trænes.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
- Og også rigtig god sommer til jer! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.